Δεύτερη μεγάλη κυβερνοεπίθεση στο Μαυροβούνιο – Σπεύδει η Γαλλία για βοήθεια
Αυτή είναι η δεύτερη κυβερνοεπίθεση μέσα σε μια εβδομάδα στο Μαυροβούνιο, στον απόηχο μιας πρότασης μομφής που ανέτρεψε την κυβέρνησή του στις 19 Αυγούστου.
Η Γαλλία θα φέρει την τεχνογνωσία της στον τομέα της κυβερνοασφάλειας σε κυβερνητικούς θεσμούς στο Μαυροβούνιο, κατόπιν αιτήματος αυτής της χώρας μέλους του ΝΑΤΟ που έγινε στόχος μιας μεγάλης επίθεσης υπολογιστή σε κυβερνητικούς οργανισμούς.
Αυτή είναι η δεύτερη κυβερνοεπίθεση μέσα σε μια εβδομάδα στο Μαυροβούνιο, στον απόηχο μιας πρότασης μομφής που ανέτρεψε την κυβέρνησή του στις 19 Αυγούστου. Ορισμένοι αξιωματούχοι του Μαυροβουνίου το βλέπουν ως το χέρι της Ρωσίας, ακόμη κι αν ο Πρωθυπουργός παραμένει επιφυλακτικός σχετικά με την προέλευση αυτής της πράξης.
Τα υπολογιστικά συστήματα πολλών ιδρυμάτων έχουν «μολύνθει», συμπεριλαμβανομένου αυτού του υπουργείου Οικονομικών, αποκάλυψε αυτό το Σάββατο ο επικεφαλής της κυβέρνησης, Ντρίταν Αμπάζοβιτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σπεύδει για βοήθεια η Γαλλία
«Η γαλλική κυβέρνηση ανταποκρίνεται θετικά στο αίτημα των αρχών του Μαυροβουνίου και θέτει στη διάθεση της Εθνικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Πληροφοριακών Συστημάτων (ANSSI) για να εκτελέσει μια αποστολή υποστήριξης και βοήθειας στον εντοπισμό, την ανάλυση και την αποκατάσταση της κυβερνοασφάλειας», δήλωσε. Το Σάββατο ο εκπρόσωπος υπουργού αρμόδιος για την ψηφιακή μετάβαση και τις τηλεπικοινωνίες, Jean-Noël Barrot και η Υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna.
«Η ANSSI θα παράσχει την ικανότητά της για ανάλυση και συμβουλές, την τεχνογνωσία της και την τεχνογνωσία της στους Μαυροβούνιους για να κατανοήσουν την κατάσταση και να ξεκινήσουν τα πρώτα άμεσα διορθωτικά μέτρα», ανέφεραν.
Υπογράμμισαν ότι αυτή η αποστολή ήταν «σύμφωνη με το έργο για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου για την ανάπτυξη ικανοτήτων στον κυβερνοχώρο, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Σλοβενία, το οποίο θα εδρεύει στο Μαυροβούνιο».
Προσδιόρισαν επίσης ότι «στο τέλος του 2021, η Γαλλία είχε 45.000 εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο, δηλαδή 50% περισσότεροι από ό,τι το 2018», υπενθυμίζοντας ότι, ενόψει της έξαρσης των κυβερνοεπιθέσεων, «140 εκατομμύρια ευρώ αφιερώνονται στην εκπαίδευση νέων εμπειρογνωμόνων στον κυβερνοχώρο». του σχεδίου Γαλλία 2030 που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πέρυσι.
(πηγή:afp)