Δεν αρκεί η έκκληση του Πρωθυπουργού προς τις ΗΠΑ για το “ξεκλείδωμα” των επενδύσεων της EBRD
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος, από τον οποίο ζήτησε να ενημερωθεί για τη συγκατάθεση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στη διοίκηση της EBRD, ώστε η τελευταία να επεκτείνει την επενδυτική δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέχρι το 2023.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως, στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Τι εμποδίζει τις χρηματοδοτήσεις της EBRD και γιατί η Ελλάδα ζητά την βοήθεια των ΗΠΑ
Τον Μάιο του 2106 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε ότι εξετάζει να χρημαδοτήσει την κατασκευή του TAP με το ποσό έως 1,5 δισ. ευρώ. Την δήλωση αυτή την είχε κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της EBRD για την ενέργεια Riccardo Puliti, σε συνέντευξή του στο Reuters
«Εξετάζουμε να δώσουμε ποσό έως 500 εκατ. ευρώ από δικά μας κεφάλαια για τον TAP και θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε με άλλες τράπεζες κοινοπρακτικό δάνειο έως 1 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Riccardo Puliti
O ίδιος είπε ότι το συνολικό δάνειο θα είναι το μεγαλύτερο που έχει ποτέ προσφέρει η EBRD.
Τον Ιούνιο του ίδιου έτους και πάλι ο Riccardo Puliti επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έχει αρχίσει τις συνομιλίες για την άμεση χρηματοδότηση του TAP με το ποσό των 500 εκ και την αναζήτηση από άλλες τράπεζες κεφάλαια ύψους 1 δις ευρώ.
Με δηλώσεις του στο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατόλια, ο Riccardo Puliti σημείωσε πως η χρηματοδότηση TransAnatolian και TransAdriatic (TANAP και TAP) θα εξαρτηθεί από το Αζερμπαϊτζάν όπου σημειώνει πρόοδο στις τρέχουσες συνομιλίες με την Πρωτοβουλία Διαφάνειας Εξορυκτικών Βιομηχανιών (EITI), μια διεθνή πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θέτει τα πρότυπα της διαφάνειας με στόχο την προώθηση της «ανοικτής και υπεύθυνης διαχείρισης των φυσικών πόρων» και για τα οποία το Αζερμπαϊτζάν έχει καθεστώς υποψήφιας χώρα
Η παραπάνω περίπτωση του TAP και του Αζερμπαϊτζάν είναι χαρακτηριστική. Η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) για κάθε χρηματοδότηση έχει κάποιες προϋποθέσεις οι οποίες πολύ δύσκολα θα παρακαμφθούν από πολιτικές παρεμβάσεις.
Η EBRD για τα επόμενα χρόνια θα “ξεκλειδώσει” πολλά επενδυτικά προγράμματα στα Βαλκάνια, το οποία όμως θα προχωρήσουν όταν λυθούν όλα τα προβλήματα και ένα από αυτά είναι το ονοματολογικό στην ΠΓΔΜ. Η διαφθορά, η αδιαφάνεια και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κυριαρχούν στην Βαλκανική χερσόνησο, είναι απαγορευτικά για την EBRD και την πολιτική της. Η μόνη λύση θα είναι κράτη όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και Βοσνία, να γίνουν μέλη της Ε.Ε να ενσωματώσουν διαδικασίες και αξίες της Ευρώπης.
Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν άμεσα και την Ελλάδα, οι εταιρείες, οι τράπεζες και γενικά οι χρηματοδοτήσεις για έργα (και είναι πολλά τα λεφτά στα Βαλκάνια) θα προχωρήσουν μόνο όταν λυθούν τα προβλήματα Βαλκάνια.
Τα σχέδια θα προχωρήσουν, είναι βέβαιο, οι χώρες των Βαλκανίων έχουν να επιλέξουν με πιο τρόπο θα γίνουν. Αυτά που συμβαίνουν στην Συρία ίσως κάνει τις ηγεσίες αυτών των χωρών να σκεφτούν πιο ώριμα