Δεν αλλάζει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ο Ζάεφ

Έτοιμο αναμένεται να είναι το ελληνικό σύμφωνο για το Σκοπιανό, το αργότερο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Είναι το κείμενο που θα διακομιστεί προς τα Σκόπια, αποτελώντας την ολοκληρωμένη ελληνική πρόταση. Θα περιέχει το ονοματολογικό, τα ζητήματα του αλυτρωτισμού, αλλά και μια ατζέντα που θα αναδεικνύει την επόμενη ημέρα της συμφωνίας.

Εκτός αυτού, εκκρεμούν οι συναντήσεις του Μάθιου Νίμιτς με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, καθώς και η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια. Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δυο χωρών όπως και να έχει θα συναντηθούν στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών των Εξωτερικών (15-16 Φεβρουαρίου) της ΕΕ, όπου ο Ντιμιτρόφ έχει κληθεί να συμμετάσχει.

Τα πήγαινε-έλα δεν περιορίζονται, όμως, σε επίπεδο υπουργών. Αφορούν και τους δημάρχους, καθώς αύριο φτάνει στην Αθήνα ο δήμαρχος των Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ, ενώ σύντομα θα ανταποδώσει και ο ομόλογός του Γιώργος Καμίνης.

Εν μέσω όλων των παραπάνω, εντύπωση προκαλούν οι ελιγμοί του Ζόραν Ζάεφ. Προσφέρει κλάδο ελιάς αλλάζοντας την ονομασία του αεροδρομίου, την ώρα που αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Τυράκι στο δόκανο θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κάποιος κακοπροαίρετος…

«Δεν βλέπω λόγο να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας» είπε, απαντώντας στη δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος πριν μερικές μέρες είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι πρώτο μέλημα είναι να γίνει η συμφωνία και «οι συνταγματικές αλλαγές θα γίνουν στην ώρα τους».

«Στις συζητήσεις, η απαίτηση για αλλαγή του Συντάγματός μας, είναι θέση της Ελλάδας, αλλά έχουμε κι εμείς τη δική μας. Η “Μακεδονία” άλλαξε το Σύνταγμά της το 1993 ενσωματώνοντας την Τροπολογία 2, στο άρθρο 49. Κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να απομακρύνουμε τον αλυτρωτισμό. Ό,τι κάνουμε τώρα, είναι για να αποδείξουμε ότι η “Μακεδονία” δεν έχει καμία φιλοδοξία είτε εδαφική είτε οτιδήποτε άλλο, ότι η “Μακεδονία” δεν έχει αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Η “Μακεδονία” θέλει να χτίσει φιλία», κατέληξε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ των Σκοπίων και συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε λύση στο θέμα του ονόματος πρέπει να εγγυάται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, χωρίς κανένα δίλημμα.

Όπως και να έχει, η τοποθέτηση των πινακίδων με τα νέα ονόματα του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης της κυβέρνησης της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές κερδίζει έδαφος η λύση των δύο σταδίων: Διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που θα κυρωθεί από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών και μετέπειτα οι  συνταγματικές αλλαγές που θα επιτρέψουν αυτόματα το καθεστώς πλήρους μέλους της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ως μη επιθυμητό εκτιμάται το παραπάνω σενάριο από αρκετούς που σημειώνουν ότι το να βάλει πόδι στη Συμμαχία η Fyrom, χωρίς συνταγματικές αλλαγές ενέχει κινδύνους, ενώ ο διάβολος λένε κρύβεται στις λεπτομέρειες. Μένει να δούμε ποιες είναι αυτές…

Πηγή: protothema.gr

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.