Daily Sabah: Μυκηναϊκό αγαλματίδιο 3.200 ετών βρέθηκε δυτικά της Σμύρνης

Ενα μυκηναϊκό αγαλματίδιο 3.200 ετών βρέθηκε στο λόφο Ayasuluk στη δυτική επαρχία της Σμύρνης , στην περιοχή Selçuk, αναφέρει η Τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το αγαλματίδιο, το οποίο αποκαλύπτει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ των Χετταίων και των μυκηναϊκών πολιτισμών στην περιοχή της Εφέσου, και θα μπορούσε να αλλάξει την προοπτική για την ιστορία του πολιτισμού στη Δυτική Ανατολία κατά την Εποχή του Χαλκού.

Τα ευρήματα που προέκυψαν από τις ανασκαφές στον λόφο Ayasuluk, οι οποίες συνεχίζονται με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, την υποστήριξη της Τουρκικής Ιστορικής Εταιρείας (TTK) και του Μητροπολιτικού Δήμου της Σμύρνης, ρίχνουν φως στην ιστορία της περιοχής.

Κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή καθηγητή Sinan Mimaroğlu του Τμήματος Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Hatay Mustafa Kemal, ανακαλύφθηκε ένα μυκηναϊκό ειδώλιο με ύψος και πλάτος περίπου 5 εκατοστών (1,97 ίντσες), του οποίου το κεφάλι και τα πόδια δεν βρέθηκαν. καθώς και κεραμικά της Εποχής του Χαλκού.

Μιλώντας στο Anadolu Agency (AA), ο επικεφαλής της ανασκαφής Mimaroğlu είπε ότι τα ειδώλα που έχουν παρόμοια μορφή με το μυκηναϊκό αγαλματίδιο έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα σε πέντε κέντρα της Δυτικής Ανατολίας. Τα κέντρα αυτά ήταν η Τροία, το Λιμάντεπε, το Καντικάλεσι, η Μίλητος και η Ιασός.

Γνωστός ως ο πρώτος οικισμός στην Έφεσο, όπου υπάρχει ένας αδιάκοπος οικισμός για περίπου 9.000 χρόνια, ο λόφος Ayasuluk βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Selçuk, περίπου 3 χιλιόμετρα (1,86 μίλια) από τη σημερινή αρχαία πόλη της Εφέσου .

Η Έφεσος, που μεταφέρθηκε στα όρια της σημερινής αρχαίας πόλης τον 300 π.Χ., καταστράφηκε από το κλείσιμο του λιμανιού από τις προσχώσεις του ποταμού Büyük Menderes (ιστορικά ο Μαίανδρος), τους σεισμούς και τις επιδρομές των Σασσανιδών. Μεταφέρθηκε στην περιοχή γύρω από το Ayasuluk και πάλι τον έβδομο αιώνα. Ο Σελτζούκ και η Έφεσος τέθηκαν υπό τουρκική κυριαρχία με την ίδρυση του Πριγκιπάτου του Αϊντινογκουλλάρι το 1304.

ViaDiplomacy Newsroom