Covid-19: Μάσκα και ανίχνευση επαφών κράτησαν την Ταϊβάν για 6 μήνες χωρίς κρούσμα

Ο τρόπος που η Ταϊβάν αντιμετώπισε την Πανδημία είναι ο πιο αποτελεσματικός στον κόσμο, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος πασχίζει να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα όχι τα κρούσματα αλλά τους νεκρούς.

Η Ταϊβάν έχει αποκλεισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπό την πίεση της Κίνας, η οποία την αντιμετωπίζει ως επαρχία της και όχι ως ανεξάρτητη χώρα. Η Ταϊπέι είχε κατηγορήσει τον ΠΟΥ ότι υποβάθμισε τη σοβαρότητα και την εξάπλωση του ιού σε μια προσπάθεια να στηριχθεί η Κίνα, ακόμη και αφού η Ταϊβάν ενημέρωσε για επτά περιπτώσεις περίεργης πνευμονίας που γνώριζαν στην Γουχάν. «Οι περιπτώσεις πιστεύεται ότι δεν είναι SARS. Ωστόσο, τα δείγματα εξακολουθούν να εξετάζονται και οι περιπτώσεις έχουν απομονωθεί για θεραπεία», σύμφωνα με το περιεχόμενο ενός email που έστειλε η Ταϊβάν Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στον ΠΟΥ στις 31 Δεκεμβρίου. «Θα το εκτιμούσα πολύ αν έχετε σχετικές πληροφορίες για να μοιραστείτε μαζί μας», ανέφερε το email

Ο ΠΟΥ αρνήθηκε ότι η Ταϊβάν προειδοποίησε για την πιθανή εξάπλωση του ιού από άτομο σε άτομο, αλλά η  Ταϊβάν δήλωσε ότι ο ΠΟΥ και το κινεζικό CDC αρνήθηκαν να παράσχουν επαρκείς πληροφορίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προετοιμάσουν την κυβέρνηση για τον αντίκτυπο του ιού νωρίτερα. Επίσης, ο ΠΟΥ αγνοώντας τις προειδοποιήσεις από την Ταϊβάν συνέχισε να ανακοινώνει τις ψευδείς αναφορές της Κίνας  ότι «δεν υπήρχαν αποδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» του νέου ιού, ακόμη και μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2020.

Πως πέτυχε η Ταϊβάν να μείνει για περισσότερες από 200 ημέρες χωρίς κρούσμα

Στην πραγματικότητα η Ταϊπέι γνώριζε για τον Ιό πολύ πριν από τον Δεκέμβριο, μια πληροφορία που πιθανόν να είχε έρθει από τους Αμερικανούς οι οποίοι με την σειρά φαίνεται να ήξεραν για τον Ιό από τον Σεπτέμβριο, μια πληροφορία που αγνόησε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Οι αρχές της Ταϊβάν λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα, στις 24 Μαρτίου είχαν μόλις 2 θανάτους και 215 κρούσματα. Σε ένα πληθυσμό 23 εκατομμυρίων ανθρώπων ανέφερε για τελευταία φορά κρούσμα στις 12 Απριλίου, την Κυριακή του Πάσχα. Μέχρι εκείνη την ημέρα παγκοσμίως είχαν μολυνθεί 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν μολυνθεί και 110.000. Μέχρι σήμερα, τέλη Οκτωβρίου, μολύνθηκαν 45 εκατομμύρια με περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η Ταϊβάν δεν χρειάστηκε ποτέ να επιβάλει Lockdown ούτε κατέφυγε σε δραστικούς περιορισμούς και κυρίως δεν χρειάστηκε να επιβάλλει πρόστιμα στους πολίτες αφού οι τελευταίοι πειθάρχησαν πλήρως στις οδηγίες της κυβέρνησης. Οι αρχές έκαναν ακριβώς το αντίθετο με ότι έπραξαν οι άλλες χώρες, με μοναδικές εξαιρέσεις της Ελλάδας και Νορβηγίας, επικεντρώθηκαν στην ταχύτητα ακόμα και όταν ο ιός άρχισε να ακούγεται ως φήμη.

Από τις 31 Δεκεμβρίου, και πριν επιστρέψουν οι ταξιδιώτες από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, επέβαλλε ελέγχους στα αεροδρόμια επιβεβαιώνοντας στις 21 Ιανουαρίου το πρώτο κρούσμα Covid-19. Από εκείνη την ημέρα επεκτάθηκαν οι έλεγχοι σε όλους τους επιβάτες που έφθαναν από το σύνολο της Κίνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά συνέβησαν πριν η Γουχάν επιβάλλει Lockdown στις 23 Ιανουαρίου. Μέχρι τον Μάρτιο, η Ταϊβάν απαγόρευσε την είσοδο σε όλους τους αλλοδαπούς υπηκόους, εκτός από τους διπλωμάτες, τους κατοίκους και εκείνους με ειδική βίζα εισόδου.

Η αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης του Covid-19 από την Ταϊβάν έχει και άλλες εξηγήσεις. Η χώρα αντιμετώπισε ανάλογη κατάσταση με τον SARS το 2003. Έχοντας την εμπειρία της υγειονομικής κρίσης, προετοιμάσθηκε όλα αυτά τα χρόνια για μια ανάλογη κρίση και αύξησε τις δυνατότητες αντιμετώπισης της Πανδημίας. «Έτσι, όταν ακούσαμε ότι υπήρχαν κάποιες μυστικές περιπτώσεις πνευμονίας στην Κίνα όπου οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία μεμονωμένα, ξέραμε ότι ήταν κάτι παρόμοιο»,είχε αναφέρει σε συνέντευξη του ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας.


Οι αρχές ενεργοποίησαν το Κέντρο Διοίκησης της Κεντρικής Επιδημίας του νησιού, το οποίο ιδρύθηκε μετά τον SARS, για συντονισμό μεταξύ διαφορετικών υπουργείων και η κυβέρνηση αύξησε την παραγωγή μάσκας προσώπου και προστατευτικού εξοπλισμού για να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει σταθερή προμήθεια προς τον πληθυσμό. Αυτός είναι και ο λόγος που η μικρή αυτή χώρα άρχισε να παρέχει μάσκες στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι αρχές προχώρησαν σε μαζικά τεστ για τον γρήγορο εντοπισμό των επαφών όσων βρέθηκαν θετικοί, και η χρήση της μάσκας εφαρμόσθηκε από τον πληθυσμό χωρίς να υποχρεωθούν, αλλά μόνο με μια απλή οδηγία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την πρακτική που χρησιμοποιήθηκε στην Ταϊβάν, τα Lockdown δεν είναι λύση αλλά ούτε ο έλεγχος εκατομμυρίων ανθρώπων όταν εντοπίζεται σε μια περιοχή ο ιός. Η πολύ προσεκτική ανίχνευση των επαφών και οι πολύ αυστηρές καραντίνες των επαφών , θεωρήθηκε πιο αποτελεσματική πρακτική


Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.