Χωρίς αεροβοηθήματα και ασυρμάτους μας δίνουν οι ΗΠΑ τα 70 OH-58D Kiowa Warrior

Χωρίς αεροβοηθήματα και ασυρμάτους παραχωρούν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα τα 70 OH-58D Kiowa Warrior σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Via Diplomacy. Τα συστήματα αυτά έχουν αφαιρεθεί από τα εν λόγω ελικόπτερα από το Στρατό των ΗΠΑ για να αξιοποιηθούν προφανώς σε άλλα ελικόπτερα, αφού πολλά από αυτά είναι σύγχρονης τεχνολογίας.

Η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε τους Επιτελείς του ΓΕΣ, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το ζήτημα αυτό πριν από μερικές ημέρες.

Τα ελικόπτερα ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior επρόκειτο να καλύψουν σημαντικές επιχειρησιακές ανάγκες του Ελληνικού Στρατού, ενώ το κόστος για την απόκτηση και την αξιοποίηση τους κυμαίνεται εντός των λογικών πλαισίων.

Αν και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ παρείχαν στον Ελληνικό Στρατό υλικά και εκπαίδευση για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης 1ου και 2ου κλιµακίου, τελικά νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ελικόπτερα θα παραδοθούν στην Ελλάδα χωρίς τους ασυρμάτους AN/ARC-164 UHF, AN/ARC-201D SINCGARS και AN/ARC-186 VHF και χωρίς τα αεροβοηθήματα που εξοπλίζουν τα ελικόπτερα.

Πιο αναλυτικά το ελικόπτερο OH-58D Kiowa Warrior διαθέτει εκτός από τους παραπάνω ασυρμάτους τα ακόλουθα συστήματα :

  • Σύστημα προειδοποίησης εκτόξευσης πυραύλων AN/AAR-57 (CMWS)
  • Σύστημα IFF, AN/APX-118
  • Σύστημα εντοπισμού ακτινοβολίας radar AN/APR-39A(V)1/4 (RWR)
  • Παρεμβολέα υπερύθρων AN/ALQ-144 (IRCS)
  • Σύστημα προειδοποίησης εκπομπής δέσμης Laser AN/AVR-2B (LWR)
  • Σύστημα ναυτιλίας ντόπλερ ASN-157
  • Σύστημα αναφοράς στάσης και κατεύθυνσης
  • Σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας σταθερής στήριξης
  • Σύστημα αυτόματης μεταβίβασης στόχων
  • Σύστημα καταγραφής δεδομένων PC-DTS-V
  • Δύο οθόνες Πολλαπλών Λειτουργιών και φυσικά τον
  • Σκοπευτικό σύστημα MMS τοποθετημένο επί ιστού το οποίο περιλαμβάνει μια τηλεοπτική κάμερα ημέρας υψηλής ανάλυσης, αισθητήρα θερμικής απεικόνισης, σύστημα Laser αποστασιομέτρησης και σήμανσης στόχων επεξεργαστή συστήματος, σύστημα παροχής ισχύος, και προστατευτικό κάλυμμα.

Αν και δεν είναι γνωστό ποια από τα παραπάνω συστήματα έχουν αφαιρεθεί από τον Στρατό των ΗΠΑ, η απουσία ορισμένων από αυτά από τα OH-58D Kiowa Warrior που θα παραχωρηθούν στην Ελλάδα δημιουργεί ένα νέο πονοκέφαλο στο ΓΕΣ, το οποίο θα πρέπει εκτός από την χρηματοδότηση της μεταφοράς, της υποστήριξης και της συντήρησης των ελικοπτέρων αυτών, να βρει τα κονδύλια για τον εξοπλισμό των 70 OH-58D Kiowa Warrior με τα υποσυστήματα που έχουν αφαιρεθεί.

Αν και εκ πρώτης όψεως η παραπάνω εξέλιξη φαίνεται αρνητική, η κίνηση των Αμερικανών να αφαιρέσουν ορισμένα από τα παραπάνω υποσυστήματα από τα προς παραχώρηση ελικόπτερα θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για ένα σημαντικό διαχρονικό εξοπλιστικό πρόγραμμα με σημαντική συμμετοχή της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Πιο αναλυτικά, μετά την πλήρη καταγραφή των αεροβοηθημάτων που ο Στρατός των ΗΠΑ έχει αφαιρέσει από τα OH-58D Kiowa Warrior, το ΓΕΣ θα μπορούσε σε συνεργασία με την ΓΔΑΕΕ να ξεκινήσει ένα βιομηχανικό πρόγραμμα κατασκευής των υποσυστημάτων αυτών στην Ελλάδα, από την εγχώρια κρατική και ιδιωτική αμυντική βιομηχανία, κατόπιν των αδειών παραγωγής που θα μπορούσαν οι εταιρείες να αποκτήσουν με δικά τους κεφάλαια.

Η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία κατόπιν αιτήματος προς την Αμερικανική, θα μπορούσε να ζητήσει την άδεια παραχώρησης των βιομηχανικών σχεδίων παραγωγής των υποσυστημάτων που θα έχουν αφαιρεθεί από τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior, ώστε αυτά να κατασκευαστούν στην Ελλάδα.

Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την πρόσκληση από την ΓΔΑΕΕ των Ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, οι οποίες μπορούν και έχουν την υποδομή και εμπειρία να κατασκευάσουν ανάλογα συστήματα, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πρόγραμμα.

Το τρίτο βήμα θα ήταν η επιλογή μίας ή περισσότερων Ελληνικών εταιρειών που θα αναλάβουν το έργο.

Ακολούθως, η Ελληνική εταιρεία ή εταιρείες που θα έχουν επιλεγεί από την ΓΔΑΕΕ, θα πρέπει να προβεί/ούν στην αγορά από τις Αμερικανικές κατασκευάστριες εταιρείες με ιδία κεφάλαια, των σχεδίων κατασκευής των υποσυστημάτων που θα παραχθούν στην Ελλάδα.

Με αυτό τον τρόπο το Ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει να εξοπλίσει τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior που θα αποκτήσει με νεώτερης κατασκευής αεροβοηθήματα και θα συμβάλλει έμμεσα στην :

  • Μεταφορά τεχνολογίας από τις Αμερικανικές στις Ελληνικές εταιρείες
  • Στην δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και την απόκτηση της τεχνογνωσίας για την εγχώρια κατασκευή, συντήρηση και υποστήριξη των υποσυστημάτων που θα εξοπλίσουν τα ελικόπτερα,
  • Στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και
  • Στην απόκτηση των συστημάτων αυτών σε ικανοποιητικές τιμές λόγω του χαμηλότερου εγχώριου εργατικού κόστους

Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ενταχτεί στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού για την υποστήριξη των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior, και να ακυρώσει την υπο συζήτηση ιδέα περι σταδιακού κανιβαλισμού των ελικοπτέρων ώστε να διατηρηθεί ένας αριθμός από αυτά σε επιχειρησιακή χρήση.

Οι λύσεις αυτού του είδους δεν έχουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ τα οφέλη δεν διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως επισημαίνουν διεθνώς οι αμυντικοί αναλυτές, το κόστος απόκτησης ενός οπλικού συστήματος είναι μόνο κλάσμα των χρημάτων που χρειάζονται για την διαχρονική αποτελεσματική υποστήριξη της λειτουργίας του.

Στην περίπτωση των 70 OH-58D Kiowa Warrior, το αρχικό κόστος απόκτησης του υπολογίζεται να φτάσει τα 46-50 εκατομμύρια δολάρια, επιτρέποντας στο ΓΕΣ να ξεκινήσει το εν λόγω πρόγραμμα από μια πιο ευνοϊκή οικονομική αφετηρία.

Μια διαχρονική επένδυση στον τομέα της υποστήριξης των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior με τη συμμετοχή της Ελληνικής βιομηχανίας, υπό την εγγύηση των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ελλάδας, θα μπορούσε να θέσει τα σωστά θεμέλια για ένα διαχρονικό και οικονομικά διαχειρίσιμο για τα δεδομένα της Ελλάδας πρόγραμμα αξιοποίησης των ελικοπτέρων αυτών.

Παράλληλα η Ελληνική αμυντική βιομηχανία θα μπορούσε μέσα από αυτό το πρόγραμμα να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνολογίες που θα χρησίμευαν στην περεταίρω ανάπτυξη της.

Σε γενικές γραμμές, ανεξάρτητα εάν μια τέτοια ιδέα υλοποιηθεί τελικά, διότι ας μην ξεχνάμε στην Ελλάδα που ζούμε για όλα υπάρχει πάντα η αντίληψη ότι «αυτά δεν γίνονται», θα άξιζε τον κόπο το ΓΕΣ σε συνεργασία με την ΓΔΑΕΕ να εξετάσουν το βαθμό υλοποίησης μιας τέτοιας πολιτικής, η οποία εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο για να εντοπιστούν οι αδυναμίες ή ακόμη και τα ισχυρά σημεία του ελληνικού συστήματος υποστήριξης των σε χρήση οπλικών συστημάτων σε συνεργασία με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.