Χονγκ Κονγκ: Υπό κράτηση θα παραμείνουν δύο στελέχη της εφημερίδας Apple Daily

Υπό κράτηση παραμένουν δύο στελέχη της φιλοδημοκρατικής εφημερίδας Apple Daily του Χονγκ Κονγκ, επικριτικής προς την Κίνα, μία ημέρα αφού δικαστήριο απήγγειλε εναντίον τους κατηγορίες βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Η εφημερίδα και ο ιδιοκτήτης της, ο μεγιστάνας Τζίμι Λάι που βρίσκεται στην φυλακή, βρίσκονται στο στόχαστρο του Πεκίνου για την υποστήριξή τους προς το κίνημα για την δημοκρατία στον Χονγκ Κονγκ και την επικριτική τους στάση απέναντι στην κινεζική ηγεσία, η οποία είναι αποφασισμένη να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της την πρώην βρετανική αποικία, η οποία υποτίθεται ότι θα πρέπει να απολαμβάνει ευρείας αυτονομίας.

Περισσότεροι από 500 αστυνομικοί επέδραμαν την Πέμπτη στα γραφεία της εφημερίδας για έρευνα, η οποία συνδεόταν, σύμφωνα με τις αρχές, με την δημοσίευση άρθρων που καλούσαν για την επιβολή κυρώσεων κατά της Κίνας.

Πέντε στελέχη της εφημερίδας, ανάμεσά τους ο διευθυντής σύνταξης Ράιν Λο και ο γενικός διευθυντής Τσούνγκ Κιμ-χουνγκ, συνελήφθησαν. Εναντίον των δύο ανδρών απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνεργασία με ξένες δυνάμεις, βάσει του νόμου περί εθνικής ασφαλείας που επέβαλε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ το περασμένο καλοκαίρι. Αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η νομοθεσία αυτή εξαιτίας της δημοσίευσης πολιτικών απόψεων από μέσο ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ.

Οι άλλοι τρεις συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό όρους εν αναμονή της ολοκλήρωσης των ερευνών.

Ο δικαστής Βίκτορ Σο εκτίμησε ότι δεν παρουσιάστηκαν επαρκή στοιχεία ώστε να πειστεί το δικαστήριο «ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα συνεχίσουν τις πράξεις που έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

Οι δύο άνδρες θα παραμείνουν υπό κράτηση ως τις 13 Αυγούστου, οπότε και έχει οριστεί η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεσή τους, καθώς οι εισαγγελείς εξήγησαν ότι η αστυνομία χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει τους 40 υπολογιστές και τους 16 σέρβερ που κατασχέθηκαν από τα γραφεία της εφημερίδας.

«Θα συνεχίσουμε να εκδίδουμε την εφημερίδα μας», τόνισε η αναπληρώτρια διευθύντρια σύνταξης της Apple Daily Τσαν Πούι- μαν έξω από το δικαστήριο. Αυτή αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους χθες.

Πολλές δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πρώην και νυν εργαζόμενοι στην εφημερίδα, έκαναν ουρά έξω από το δικαστήριο σήμερα το πρωί για να μπορέσουν να είναι παρόντες στην ακροαματική διαδικασία και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα δύο στελέχη της Apple Daily.

Όπως δήλωσε μία εργαζόμενη, η οποία έδωσε μόνο το επώνυμό της Τσανγκ, πολλοί από τους εργαζόμενους στην εφημερίδα αυτή, όπως και η ίδια, συμπεριφέρονταν «σαν κάθε ημέρα να είναι η τελευταία μας» στην Apple Daily.

«Αρχικά οι αρχές είχαν δηλώσει ότι ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας θα αφορά έναν μικρό αριθμό ατόμων», πρόσθεσε. «Όμως αυτό που συνέβη μας έδειξε ότι μας αφορά όλους».

Μια δημοσιογράφος που θέλησε να αποκαλύψει μόνο το μικρό της όνομα, Τερέζα, εκτίμησε ότι η επιδρομή στην εφημερίδα και οι απαγγελία κατηγοριών εναντίον στελεχών της αποτελούν προειδοποίηση: «Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη στην Apple Daily σήμερα, τελικά μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε άλλο μέσο στην πόλη».

Πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν εγκαταστήσει τα κεντρικά τους γραφεία για την Ασία στο Χονγκ Κονγκ λόγω των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν στην πόλη για τις επιχειρήσεις και των άρθρων του Συντάγματος που διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης στην πρώην βρετανική αποικία.

Όμως πλέον πολλά από αυτά έχουν αρχίσει να έχουν αμφιβολίες και καταρτίζουν έκτακτα σχέδια καθώς το Πεκίνο σφίγγει τον κλοιό του ελέγχου στο Χονγκ Κονγκ.

Τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν ακόμη πιο δύσκολες ώρες. Δημοσιογραφικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι ρεπόρτερ αναγκάζονται να αυτολογοκρίνονται ολοένα και περισσότερο.

Το Χονγκ Κονγκ πέφτει σταδιακά στον ετήσιο κατάλογο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) για την ελευθερία του Τύπου, περνώντας από την 18η θέση το 2002 στην 80η φέτος. Η Κίνα βρίσκεται στην 177η θέση σε σύνολο 180 χωρών.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom