Χάρις – Μπερνς – Μενέντεζ – Πάιατ: Το μέλλον της Ελλάδας κρίνεται στις εκλογές των ΗΠΑ

Στην Ελλάδα υπάρχει, για ακόμα μια φορά, ένα μοναδικό φαινόμενο όπου οι πολίτες της χώρας συγκρούονται για το εκλογικό αποτέλεσμα σε μια άλλη χώρα. Θα είχε νόημα ως ένα σημείο αν επρόκειτο για παρατηρητές.

Δεν έχει κανένα νόημα όμως όταν τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι Δημοκρατικοί έναντι της Ελλάδας, και οι Ρεμπουπλικανοί έναντι της Τουρκίας. Και πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο θα συγκρουσθούν δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από την μια ο κόσμος του Αμερικανού Προέδρου ο οποίος έχει συμμαχήσει με όλους τους ακραίους και συνωμοσιολόγους χωρίς μάλιστα να τους υπολογίζει αφού τους καλεί σε συγκεντρώσεις κατά χιλιάδες την ώρα που τα κρούσματα και οι θάνατοι στις ΗΠΑ έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ.

Ο κόσμος του Τραμπ-Πούτιν-Ερντογάν-Κιμ και άλλων καθεστωτικών, που σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο μιλά άνετα μαζί τους, που σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο συζητά μαζί τους άνετα. Μάλιστα με τον Τούρκο Πρόεδρο συζητά τόσο άνετα που στις ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτό αποτελεί απειλή ακόμα για την Ασφάλεια των ΗΠΑ. Μια επικράτηση του Τραμπ στις εκλογές τις 3ης Νοεμβρίου, θα αποθρασύνει τον νυν Πρόεδρο, με μια σκληρή πολιτική θα επικρατήσει στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν ελέγχει σήμερα, και τέλος, θα κάνει ρίξει σε μεγαλύτερη εσωστρέφεια τις ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσει περισσότερο χώρο σε όλους τους φίλους του που επικοινωνεί άνετα μαζί τους. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα πάρει μερίδιο από το θράσος του Τραμπ και αυτό θα αποτυπωθεί στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Από την άλλη είναι ο κόσμος των Δημοκρατικών που σαν Έλληνες θα πρέπει να μας ενδιαφέρει τι πολιτική θα ακολουθήσουν όσο αφορά την ταύτιση των Αμερικανικών συμφερόντων έναντι των Ελληνικών. Και μέχρι σήμερα οι Δημοκρατικοί έχουν αποδείξει ότι όσο αφορά την Ελλάδα όχι μόνο θα προχωρήσουν στους σχεδιασμούς που δίνουν κομβικό ρόλο στην Ελλάδα, αλλά θα υποστηρίξουν αυτό το σχέδιο ως προτεραιότητα.

Οι σχεδιασμοί της Αμερικανικής Διπλωματίας και του Πενταγώνου για πρώτη φορά είναι εξαρτημένοι σε μεγάλο βαθμό από την Ελλάδα, και οι συγκυρίες αυτή την φορά ευνοούν ώστε η χώρα να λύσει προβλήματα μέσω της αξίας που έχει αποκτήσει γεωπολιτικά, γεωοικονομικά και πλέον, γεωστρστηγικά

Και οι συγκυρίες είναι ιδανικές και από την άλλη μεριά του Ατλαντικού αφού στον σκληρό πυρήνα γύρω από τον Τζο Μπάιντεν είναι αυτοί που εξέλιξαν τους σχεδιασμούς αυτούς, τους υποστήριξαν και αποδεδειγμένα έχουν σταθεί απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Πρώην πρέσβεις στην Αθήνα όπως οι Μπερς-Μίλερ-Μπένετ γνωρίζουν όχι μόνο την περιοχή, αλλά έχουν και τις καλύτερες σχέσεις στην Αθήνα.

Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ είναι αυτός που έχει αναδείξει την αξία της Κύπρου και ο ίδιος που αναφέρει διαρκώς ότι η Τουρκία πρέπει να εκδιωχθεί από την περιοχή. Όμως και η Κάμαλα Χάρις , αν και δεν είναι γνωστό, έχει πλήρη γνώση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, έχοντας και ταύτιση απόψεων με τον Μενέντεζ.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Ο έμπειρος διπλωμάτης, και χωρίς υπερβολή, είναι αυτός που κράτησε το ενδιαφέρον του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου πάνω από την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι αυτός που δημιούργησε τις συνθήκες ώστε η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ταπεινωθούν στην ιδεολογική στροφή τους όσο αφορά τις ΗΠΑ. Είναι αυτός που δημιούργησε τις συνθήκες για τον Στρατηγικό Διάλογο, τις συνθήκες για τις Αμερικανικές επενδύσεις, και αυτός που έφερε στο προσκήνιο την Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη έχοντας αντιληφθεί την αξία για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι είναι ο Διπλωμάτης που έχει την μεγαλύτερη εμπειρία στο δεύτερο μέτωπο των ΗΠΑ μετά την Σινική Θάλασσα, αυτό από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Είχαμε προβλέψει τον Απρίλιο του 2019 ότι θα παραμείνει, το συμπεράναμε και τον Ιούλιο του 2020 ότι θα συνεχίσει, το φώναζαν οι εξελίξεις και η εμπιστοσύνη που έδειχναν στο πρόσωπο του οι συνάδελφοι του στις ΗΠΑ και ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα. Όμως η αποτελεσματικότητα του, και η εμπειρία από την περιοχή να μην του επιτρέψει να παραμείνει στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας στην διακυβέρνηση Μπάιντεν ένα πόστο που θα προβληματίσει τους γείτονες της Ελλάδας και τους συμμάχους τους, ειδικά από τα Ανατολικά

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.