Χαμηλή η συμμετοχή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Βουλγαρίας
Σήμερα, 5η Οκτωβρίου, στην Βουλγαρία διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη της σύνθεσης του Κοινοβουλίου. Η διεξαγωγή τους πραγματοποιείται μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού του Σοσιαλιστικού κόμματος της Βουλγαρίας και του Κινήματος δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ο συνασπισμός των δυο αυτών κομμάτων κυβέρνησε την χώρα για ένα διάστημα δεκατεσσάρων μηνών, στο διάστημα των οποίων το ποσοστό δημοτικότητας της κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά χαμηλό, πραγματοποιήθηκαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, και κατατέθηκαν, χωρίς επιτυχία αρκετές ψήφοι μομφής ενάντια στην αποκαλούμενη κυβέρνηση ειδημόνων με πρωθυπουργό τον κ Πλάμεν Ορεσάρσκι.
Στις εκλογές, τις οποίες θα παρακολουθήσουν 69 διεθνείς παρατηρητές από 7 διεθνείς οργανώσεις, συμμετέχουν 18 κόμματα και 7 συνασπισμοί. Οι βούλγαροι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό θα ψηφίσουν σε 427 εκλογικά τμήματα που λειτουργούν σε 59 κράτη- αριθμός ρεκόρ στα εκλογικά χρονικά της Βουλγαρίας.
Μέχρι τις 13:00’ ψήφισε μόλις το 23.24% των ψηφοφόρων, ανακοίνωσε η ΚΕΕ. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1 εκατομμύριο 604 χιλιάδες άτομα. Στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές εκλογές του 2013, την ίδια ώρα, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 27.47%
Η Κεντρική εκλογική επιτροπή (ΚΕΕ) ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έφτασε στο 7.81% στις 10:30’. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2013, την ίδια ώρα, η συμμετοχή ήταν 12.7%.
Οι επιχειρήσεις των δυνάμεων του ΥΠΕΣ και της ΚΥΕΑ (Κρατική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας) για τα κρούσματα «αγοραπωλησίας» ψήφων συνεχίζεται σε ολόκληρη την χώρα. Στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χωριά της περιοχής Πάζαρτζικ, στην Ν Βουλγαρία, συμμετέχουν δυνάμεις της ΚΥΕΑ και της χωροφυλακής. Μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί ορισμένα άτομα, αλλά οι αρχές δεν δίνουν περισσότερες πληροφορίες.
Η βουλγαρική κοινωνία αντιμετωπίζει εκ νέου τη σοβαρή επιλογή για τη διακυβέρνηση της χώρας και τις απαιτήσεις που πρέπει να έχει προς τους κυβερνώντες. Η τελευταία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης του Ινστιτούτου «Ανοιχτή κοινωνία» διαμορφώνει την εικόνα της εκτίμησης των Βουλγάρων για την υφιστάμενη κατάσταση και των προσδοκιών τους για το μέλλον. «Υπάρχει σοβαρή δυσαρέσκεια σχετικά με βασικές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα», σχολιάζει τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης ο κ. Μπογιάν Ζαχάριεφ , διευθυντής προγραμματισμού του Ινστιτούτου «Ανοιχτή κοινωνία».
«Σε πρώτη θέση είναι η υγειονομική περίθαλψη , δηλώνει ο κ. Ζαχάριεφ. Το 67% των ενήλικων ανθρώπων που έχουν δικαίωμα ψήφου δηλώνει ότι στην υγειονομική περίθαλψη κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν είναι ικανοποιημένο από το υφιστάμενο σύστημα υγείας. Μόλις το 25% των ερωτηθέντων αναφέρει την αγορά εργασίας, την απασχόληση και τα εισοδήματα , την οικονομική άνοδο, την παιδεία. Αυτοί είναι οι τομείς στους οποίους η Βουλή και κυρίως η νέα κυβέρνηση πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή.»
Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση, το 67% των ενήλικων ανθρώπων δηλώνει ότι είναι πληγμένο από την οικονομική κρίση με έναν είτε άλλον τρόπο. Αυτό ισχύει για το 80% των φτωχών και για το 10% των ανθρώπων με τα υψηλότερα εισοδήματα. Ίσως σ αυτό οφείλεται και η παραδοσιακή βουλγαρική απαισιοδοξία, λέει ο κ. Ζαχάριεφ.
Στη Βουλγαρία η κοινωνική και οικονομική απαισιοδοξία συνδυάζεται και με τη σοβαρή δυσπιστία προς τους θεσμούς , που συνεχώς αυξάνεται , δείχνουν τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης. Το 65% των ενήλικων πολιτών έχει εμπιστοσύνη στο πολύ δύο από τους βασικούς 15 θεσμούς και οργανισμούς σαν Βουλή, κυβέρνηση, δικαστήριο, εισαγγελία, αστυνομία, πολιτικά κόμματα κ.α. Και η παραδοσιακά μεγάλη εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μάλιστα σημειώνει πτώση. Αυτό στο οποίο προφανώς οι ενήλικοι Βούλγαροι πολίτες δεν είναι πεπεισμένοι είναι ότι η συμμετοχή στην ΕΕ έχει βελτιώσει τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.