Χαλαρώνει η Ευρώπη λόγω προσφυγικού – Τι είπε ο Β. Σόιμπλε για την Ελλάδα
Στην χαλάρωση των πιέσεων προς την Ελλάδας σε ότι αφορά την οικονομία με «αντάλλαγμα» τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, φαίνεται να συμφώνησαν και οι «σκληροί» της Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», ο Ευκλ. Τσακαλώτος έλαβε διαβεβαιώσεις κατά το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ότι μπορεί να υπάρξει ελαστικοποίηση των όρων που θέτουν οι δανειστές για την περίοδο 2016-2018 αναγνωρίζοντας ότι την επόμενη τριετία η Ελλάδα θα αντιμετωπίζει μείζονα προβλήματα με τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι και ο Β. Σόιμπλε φαίνεται να πείθεται από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και να συναινεί σε χαλάρωση της σκληρής λιτότητας, αρκεί βεβαίως να υπάρξουν ρητές δεσμεύσεις για πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε ότι προέχει η ανακοπή των προσφυγικών ροών και ότι με την Ελλάδα θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία με πιο ευνοϊκούς όρους και σίγουρα καμιά σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών. Βεβαίως, πιστεύει κι ο ίδιος ότι για να βγουν οι αριθμοί θα πρέπει η κυβέρνηση να επιδείξει υπευθυνότητα και να εφαρμόσει τα μέτρα.
Νωρίτερα η «Η» ανέφερε ότι στο δείπνο που έγινε χθες στις Βρυξέλλες φαίνεται να υπήρξε σύγκλιση σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό το οποίο θα μπορούσε να είναι της τάξης του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 3,5 δις ευρώ, προβλέπει η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των δανειστών στο δείπνο που έγινε χθες στις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για μια πρόταση ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκών Θεσμών και ΔΝΤ ώσυτε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ως το 2018
Σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους από τις Βρυξέλλες, το κλίμα ήταν πολύ καλό και σημειώθηκε σημαντική πρόοδος που γεννά ελπίδες για εξεύρεση λύσης και για επιστροφή το ταχύτερο των δανειστών στην Αθήνα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το δημοσιονομικό κενό θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 1% του ΑΕΠ εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει πλήρως την μεγάλη λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται αναλυτικά στο νέο Μνημόνιο και έχουν μείνει πίσω. Κι αυτό την ώρα που το ΔΝΤ μιλά για κενό που μπορεί να φτάνει το 5%, δηλαδή μέτρα έως 9 δις μέχρι το 2018. Πρόκειται ασφαλώς για μεγάλη διαφορά καθώς η Ελλάδα στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να λάβει μέτρα από 1,8 δις έως και 3,6 δις ενώ στη δεύτερη τα μέτρα που ζητά το Ταμείο σχεδόν τριπλασιάζονταο.
Οι φόβοι για ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο Προσφυγικό αλλά και το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο δημιούργησε νέα δεδομένα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο που αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ευελιξία την ελληνική πλευρά. Ωστόσο, ζητούν να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού ώστε να μη χρειαστούν μέτρα – σοκ για την επόμενη τριετία.
Και βεβαίως κανείς δε θέλει στην Ευρώπη αυτή την περίοδο να αναζωπυρωθούν τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Μια οικονομική αναταραχή θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην ΕΕ. Ισως και γι’ αυτό χθες ο Ευκλ. Τσακαλώτος κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο μίλησε για τους φόβους περί Grexit που δεν έχουν απομακρυνθεί.
Ακόμη και στο ευνοϊκό σενάριο του μικρότερου δημοσιονομικού κενού, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πρόκληση να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες ωστόσο θα προκαλέσουν ευρύτατες κοινωνικές αντιδράσεις αλλά και αναταράξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.