Χάικο Μάας: Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράν δεν είναι θετικές
Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράν που αφορούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ “δεν είναι θετικές” για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
Ο Μάας έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού το Σάββατο η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι έθεσε σε λειτουργία νέες, προηγμένης τεχνολογίας συσκευές φυγοκέντρησης στις εγκαταστάσεις του στη Νατάνζ.
Αυτές οι πυρηνικές εγκαταστάσεις έγιναν στόχος επίθεσης, για την οποία το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ.
“Αυτά που ακούμε από την Τεχεράνη αυτή τη στιγμή δεν αποτελούν θετική συνεισφορά (στις διαπραγματεύσεις), κυρίως οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τη Νατάνζ”, σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο.
Συνομιλίες στη Βιέννη
Έπειτα από ένα πρώτο γύρο συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βιέννη, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα, προκειμένου οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία του 2015 και να άρουν τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης. Σε αντάλλαγμα το Ιράν θα πρέπει να επιστρέψει στις δεσμεύσεις του που έχει παραβιάσει.
“Δεν θα είναι απλό”, αποκάλυψε ο Μάας επισημαίνοντας όμως ότι το πνεύμα των συζητήσεων είναι “εποικοδομητικό”.
Μετά τις πρώτες συνομιλίες και τις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, η Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι έκανε “πολύ σοβαρές” προτάσεις και πρόσθεσε ότι αναμένει κάποια “ανταπόδοση” από την πλευρά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ωστόσο η εγκατάσταση νέων συσκευών φυγοκέντρησης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νατάνζ αντιβαίνουν στους όρους της συμφωνίας του 2015 και δεν συνάδουν με την πρόοδο στις συνομιλίες. Οι συσκευές αυτές επιτρέπουν στο Ιράν να εμπλουτίζει πιο γρήγορα ουράνιο.
Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ευθύνεται για την επίθεση που σημειώθηκε χθες στη Νατάνζ και δεσμεύθηκαν να το εκδικηθούν.
Με δεδομένα αυτά τα γεγονότα “οι συνομιλίες που θα επαναληφθούν στη Βιένη θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για να δούμε σε ποιο βαθμό εφαρμόζονται από την Τεχεράνη όσα συζητιούνται”, σχολίασε ο Μάας.
Η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Κίνα και τη Ρωσία έχουν υπογράψει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία το 2018.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP