Camp Adazi: Το ΝΑΤΟ δεν είναι «Εγκεφαλικά Νεκρό» στην «Κόκκινη Γραμμή» της Συμμαχίας απέναντι στην Ρωσία

Τον Ιούνιο του 2015 δύο Ρώσοι πολίτες εισήλθαν στην στρατιωτική εγκατάσταση Adazi στην Λετονία και προσπάθησαν να τοποθετήσουν την σημαία του Αγίου Γεωργίου που συνδέεται με τον Ρωσικό στρατό αλλά έγιναν αντιληπτοί και συνελήφθησαν.

Το συμβάν συνέβη σε μια εποχή όπου στις Βαλτικές Χώρες, και ειδικά στην Λετονία, υπήρχε ο φόβος μιας επιχείρησης της Μόσχας παρόμοιας με αυτή στην Κριμαία και την κατάληψη της. Έχουν υπάρξει μελέτες, κυρίως από Αμερικανούς, οι οποίες ανέφεραν ότι ο ρωσικός στρατός, δεδομένου του μεγέθους του, θα μπορούσε να εισβάλει και στις τρεις μικρές χώρες της Βαλτικής (Λετονία,Λιθουανία,Εσθονία) σε μόλις 36 ώρες. Με την άφιξη των Ομάδων Μάχης του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ο κίνδυνος αυτός έχει μειωθεί ,αλλά παραμένει αυξημένος. Η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα «Πράσινα Ανθρωπάκια» της Κριμαίας για ειδικές επιχειρήσεις

Μετά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία το 2016 και την απόφαση για στήριξη των Βαλτικών Χωρών, στην Λετονία και στην βάση Camp Adazi φτάνει η «Battle Group Latvia» υπό Καναδική Διοίκηση. Στην Ομάδα Μάχης συμμετέχουν επίσης Αλβανία, Τσχεία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, και Ισπανία. Πρόκειται για μια ισχυρότατη Ομάδα η οποία έχει ως αιχμή τις Ειδικές Επιχειρήσεις, τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο και τις τεθωρακισμένες μονάδες.

Οι ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ – γνωστές από στρατιωτική άποψη ως ενισχυμένα τάγματα προς τα εμπρός – είναι μικρού μεγέθους, αλλά είναι αρκετά ευκίνητες για να αποτρέψουν τη διείσδυση ρωσικών μυστικών ειδικών δυνάμεων. Αυτές οι δυνάμεις ήταν γνωστές στην Κριμαία ως «Πράσινα Ανθρωπάκια» που χρησιμοποιούσαν υβριδική τακτική πολέμου.

Είναι μάλιστα τέτοια η ικανότητα και η ισχύς της συγκεκριμένης Ομάδας Μάχης που οι ειδικοί επισημαίνουν πως η Μόσχα σε καμιά περίπτωση δεν είναι πρόθυμη να επιλέξει σύγκρουση σε αυτό το πεδίο. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ μόνο «Εγκεφαλικά Νεκρό» δεν μπορεί να θεωρηθεί σε αυτή την περίπτωση, στην οποία περνάει και ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα.

Στόχος κυβερνοεπιθέσεων και προπαγάνδας η Battle Group Latvia


Η συγκεκριμένη Ομάδα γίνεται διαρκώς στόχος κυβερνοεπιθέσεων και προπαγάνδας από τους Ρώσους, με πιο πρόσφατη την διασπορά φήμης ότι το Camp Adazi έχει πληγεί από τον Covid-19. Στόχος της προπαγάνδας της Μόσχας είναι από την μια η πτώση του ηθικού των Λετονών, και από την άλλη η αύξηση του ηθικού των Ρωσόφωνων στην χώρα

Από την πλευρά της η Καναδική Διοίκηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτή την προπαγάνδα με διαρκείς κοινωνικές εκστρατείες και καμπάνιες προς όφελος των Λετονών. Κύριο όπλο σε αυτή την προσπάθεια των Καναδών είναι τα Κοινωνικά Δίκτυα με τα οποία έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν μέχρι τώρα αποτελεσματικά τις υβριδικές επιθέσεις των Ρώσων.


Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πήτερ Στάνο, είχε επισημάνει πρόσφατα ότι η διάδοση πληροφοριών στο διαδίκτυο και οι προτροπές που συμβουλεύουν τους ανθρώπους να πίνουν χλωρίνη για να αποφύγουν τη μόλυνση ή να κατηγορούν την τεχνολογία 5G για την πανδημία, και καλεί τους ανθρώπους να επιτεθούν σε πύργους κινητών τηλεφώνων, εντάσσονται σε αυτές τις εκστρατείες

Μια προπαγανδιστική εκστρατεία και κυβερνοεπίθεση που έγινε στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που συμμετείχαν σε μια άσκηση με την ονομασία,Steele Crescendo, η εκπαίδευση περιελάμβανε στρατεύματα και άρματα μάχης που προσομοιώνουν άμυνα σε επίθεση τεθωρακισμένων σε χώρα της Βαλτικής.

Στην άσκηση αυτή το σενάριο προέβλεπε και επίθεση με χημικά από τον εχθρό και για αυτό το λόγο φορούσαν ειδικές μάσκες. Αμέσως κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με τις προπαγάνδα να αναφέρει ότι τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Βαλτική έχουν πληγεί άσχημα από τον Covid-19

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.