BBC: Έρευνα του FBI για την κυβερνοεπίθεση στο Twitter

Το FBI έχει ξεκινήσει έρευνα μετά την κυβερνοεπίθεση από χάκερ σε λογαριασμούς στο Twitter που ανήκουν σε προσωπικότητες υψηλού προφίλ από τις ΗΠΑ, σε μία προφανή απάτη που σχετίζεται με το κρυπτονόμισμα Bitcoin.

«Οι λογαριασμοί φαίνεται να έχουν εκτεθεί σε κίνδυνο» προκειμένου να διαπραχθεί απάτη κρυπτονομίσματος, ανέφερε το FBI, παροτρύνοντας παράλληλα το κοινό να επαγρυπνεί.

Ο Έλον Μασκ, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζο Μπάιντεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που επλήγησαν από την κυβερνοεπίθεση, η οποία, σύμφωνα με το Twitter, ήταν «συντονισμένη».

Οι επίσημοι λογαριασμοί τους ζήτησαν δωρεές στο κρυπτονόμισμα.

«Όλοι μου ζητούν να επιστρέψω [χρήματα]», αναφερόταν σε ανάρτηση από τον λογαριασμό του Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτή της Microsoft. «Θα μου στέλνετε 1.000 δολάρια και θα σας επιστρέφω 2.000».

Η Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας των ΗΠΑ έχει δώσει εντολή στην Twitter να καταθέσει αναφορά για το συμβάν έως τις 23 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την Twitter, οι χάκερ είχαν ως στόχο τους υπαλλήλους της «με πρόσβαση σε εσωτερικά συστήματα και εργαλεία».

«Γνωρίζουμε ότι [οι χάκερ] χρησιμοποίησαν την πρόσβαση αυτή για να αποκτήσουν τον έλεγχο πολλών εξαιρετικά ορατών (και επίσημων) λογαριασμών και να δημοσιεύουν αναρτήσεις εκ μέρους τους», ανέφερε η εταιρεία σε μία σειρά από αναρτήσεις.

Η Twitter ανέφερε επίσης ότι έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» για να περιοριστεί η πρόσβαση σε τέτοιου είδους εσωτερικά συστήματα και εργαλεία, ενώ παράλληλα η έρευνά της συνεχίζεται.

Επιπλέον, η εταιρεία εμποδίζει προς τον παρόν τους χρήστες από το να αναρτούν διευθύνσεις για ψηφιακά πορτοφόλια Bitcoin.

Το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι μέλη του έχουν «επικοινωνήσει» με την Twitter. «Θα παροτρύναμε τους χρήστες να αντιμετωπίζουν αιτήματα για πληρωμές ή για την αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών στα social media με μεγάλη προσοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ερωτήματα υπάρχουν και από τη μεριά των πολιτικών στις ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χόλι έχει επίσης επικοινωνήσει με την Twitter, ρωτώντας εάν ο λογαριασμός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει υπάρξει ευάλωτος.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο λογαριασμός του Τραμπ δεν δέχθηκε κυβερνοεπίθεση.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας έχει επίσης έρθει σε επαφή με την Twitter.

«Καμία δήλωση δεν είναι αρκετή για να εκφράσει πόσο ανησυχητικό είναι αυτό το περιστατικό, σε ό,τι αφορά τόσο τις συνέπειές του όσο και την αποτυχία των εσωτερικών ελέγχων της Twitter να το αποτρέψουν», έγραψε στην εταιρεία ο γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ.

Ειδικός στον τομέα της κυβερνο-ασφάλειας ανέφερε ότι η παραβίαση αυτή θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη υπό άλλες συνθήκες.

«Εάν αυτό το περιστατικό συνέβαινε εν μέσω μίας κρίσης, κατά την οποία το Twitter θα χρησιμοποιούταν για να προωθήσει ρητορική αποκλιμάκωσης [της έντασης] ή σημαντικές πληροφορίες για το κοινό και ξαφνικά μετέδιδε λάθος μηνύματα από ορισμένους επίσημους λογαριασμούς – αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης», ανέφερε στο BBC ο Δρ Αλέξι Ντρού από το King’s College του Λονδίνου.

ViaDiplomacy Newsroom