Αζερμπαϊτζάν: Από πολιτική αποικιοκρατίας του TAP στην σύλληψη και έκδοση της Ελένης Θεοχάρους
Ο αποικιοκρατικός τρόπος με τον οποίο λειτούργησε ο TAP και η Κοινοπραξία στην Ελλάδα είναι πλέον γνωστός. Συλλήψεις, ντεντέκτιβ, μη συμμόρφωση με κανόνες και πολλά άλλα σημάδεψαν το πρώτο γεωπολιτικό έργο στην χώρα, και το οποίο ξεκλείδωσε και άλλα έργα ώστε η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο TAP ένα έργο υψίστης σημασίας για τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, όπως είχε αναφερθεί και από το “Viadiplomacy” είναι ουσιαστικά και το μόνο έργο που εκθέτει τους Αμερικανούς για την Ελλάδα λόγω των πρακτικών απέναντι τις τοπικές κοινωνίας
Διαβάστε επίσης: TAP: Ένα σημαντικό έργο που μέχρι και η EBRD προσπέρασε τις κακές πρακτικές στην Ελλάδα
Όμως το αυταρχικό Αζέρικο καθεστώς, πιστός και στενός σύμμαχος της Άγκυρας, ζήτησε την σύλληψη και έκδοση της πρώην ευρωβουλευτού, Ελένης Θεοχάρους, από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Sigmalive, οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν αιτήθηκαν επισήμως από την Κυπριακή Κυβέρνηση την σύλληψη και έκδοση της κας Θεοχάρους για αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 5 χρόνια . Όπως πληροφορείται το SigmaLive η Κυβέρνηση απέρριψε το σχετικό αίτημα.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2015 υπάρχει ένταλμα σύλληψης εναντίον της Προέδρου της Αλληλεγγύης, το οποίο ανανεώνεται κάθε χρόνο. Η αφορμή πίσω από το αίτημα των Αζέρων είναι «η παράνομη είσοδος της στο Αζερμπαϊτζάν» και ο εμπρηστικός της ρόλος για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Διαβάστε επίσης: Γιατί ανέχονται οι Αμερικανοί τα ψέμματα του TAP στους Έλληνες
Το 2017 το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν με σχετικό αίτημα στην Ιντερπόλ ζήτησε ξανά την σύλληψη της Ελένης Θεοχάρους.
Η «μαύρη λίστα» του Αζερμπαϊτζάν
Το Αζερμπαϊτζάν θεωρεί την είσοδο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω της Αρμενίας παραβίαση των νόμων του σχετικά με την έκδοση VISA. Έτσι, οι πολίτες άλλων χωρών που επισκέπτονται το Ναγκόρνο Καραμπάχ καταγράφονται σε μια «μαύρη λίστα» και αποκτούν την ταμπέλα persona non grata από το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.
Η λίστα του 2017 αυτή συμπεριλαμβάνει περισσότερους από 450 πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, αναλυτές και καλλιτέχνες από 41 χώρες εκ των οποίων 2 Έλληνες και 3 ελληνικής καταγωγής.