Αυστραλία: Υπογράφηκε η συμφωνία για την αγορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων
Η Αυστραλία δεσμεύθηκε επίσημα σήμερα σε ένα πολύ αμφιλεγόμενο πρόγραμμα προκειμένου να εξοπλιστεί με πυρηνοκίνητα υποβρύχια στο πλαίσιο μιας νέας αμυντικής συμμαχίας με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον υπέγραψε μαζί με διπλωματικούς αντιπροσώπους της Βρετανίας και των ΗΠΑ συμφωνία που επιτρέπει την ανταλλαγή «πληροφοριών για τα πυρηνοκίνητα πολεμικά πλοία» ανάμεσα στις χώρες τους.
Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία που υπογράφεται και δημοσιοποιείται μετά την ανακοίνωση τον Σεπτέμβριο από τις τρεις χώρες της νέας αμυντικής συμφωνίας τους, που ονομάστηκε AUKUS, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες στρατηγικές εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η συμμαχία αυτή συνοδεύτηκε από την ακύρωση από την Αυστραλία ενός μεγάλου συμβολαίου για την αγορά δώδεκα συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων έναντι 90 δισεκ. αυστραλιανών δολαρίων (55 δισεκ. ευρώ), που προκάλεσε έντονη διαφωνία ανάμεσα στο Παρίσι και την Καμπέρα.
Η συμφωνία θα βοηθήσει την Αυστραλία να ολοκληρώσει μια μελέτη 18 μηνών για την απόκτηση υποβρυχίων, δήλωσε ο Ντάτον μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Καμπέρα σήμερα με τον Αμερικανό επιτετραμμένο Μάικλ Γκόλντμαν και τη Βρετανίδα Ύπατη Αρμοστή στην Αυστραλία Βικτόρια Τρίντελ.
Κίνα για AUKUS: «Εξαιρετικά ανεύθυνη» απειλή
Οι λεπτομέρειες της απόκτησης των υποβρυχίων μένει ακόμη να αποφασιστούν, κυρίως αν η Αυστραλία θα επιλέξει αμερικανικά ή βρετανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια επίθεσης.
«Χάρη στην πρόσβαση σε πληροφορίες που επιτρέπει η συμφωνία αυτή, καθώς και σε δεκαετίας εμπειρίας των Βρετανών και Αμερικανών εταίρων μας στον τομέα των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, η Αυστραλία θα μπορέσει επίσης να είναι ένας υπεύθυνος και αξιόπιστος διαχειριστής της τεχνολογίας αυτής», ανέφερε ο Ντάτον σε μια ανακοίνωση.
Πριν από την τελετή υπογραφής, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε ένα μνημόνιο έγκρισης της συμφωνίας πως αυτή η τελευταία θα βελτιώσει τη «θέση αμοιβαίας άμυνας» των τριών χωρών.
Στο πλαίσιο της AUKUS, η Αυστραλία αναμένεται να αποκτήσει οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια τεχνολογίας αιχμής, ικανά να πραγματοποιούν κρυφές αποστολές μεγάλης εμβέλειας.
Η συμμαχία εξόργισε την Κίνα που τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανεύθυνη» απειλή που επηρεάζει τη σταθερότητα στην περιοχή.
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)