Aξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν: Αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας στην Ανατολική Ευρώπη
Ενόψει των «εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία» οι ηγέτες της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου «εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους η εθνική κυριαρχία» της δεύτερης να «γίνει σεβαστή», ανέφερε η γαλλική προεδρία σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.
Ενώ η Ρωσία κατηγορείται από τη Δύση πως προετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση στη γειτονική της χώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν και οι υπόλοιποι τέσσερις αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εξέφρασαν επίσης «τη δέσμευσή τους να δράσουν» για να προασπίσουν «την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», προστίθεται στο κείμενο έπειτα από τηλεδιάσκεψη των πέντε ηγετών.
Πάντα σύμφωνα με το Ελιζέ, χαρακτήρισαν αναγκαίο η Ρωσία να δεσμευθεί εκ νέου να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στο πλαίσιο της λεγόμενης διάταξης «της Νορμανδίας», δηλαδή με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Ο διπλωματικός συντονισμός των δυτικών καταγράφεται την παραμονή της πολυαναμενόμενης βιντεοδιάσκεψης του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν και μετά την προειδοποίηση του Λευκού Οίκου πως είναι έτοιμος να αντιδράσει εναντίον της Μόσχας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ, πέραν της επιβολής περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων, είναι έτοιμες να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην ανατολική Ευρώπη εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, τόνισε χθες αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Μπάιντεν.
Ένδειξη της κορύφωσης της έντασης με τη Μόσχα χαρακτηρίστηκε το ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πήγε χθες στη γραμμή του μετώπου του στρατού με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας του.
Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε την Παρασκευή μιλώντας στην εφημερίδα Washington Post ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για εξαπολύσει στις αρχές του 2022 επίθεση με τη συμμετοχή ως και 175.000 μελών των ενόπλων της δυνάμεων.
Η Μόσχα έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες των δυτικών χωρών, που κατηγορεί με τη σειρά της πως πολλαπλασιάζουν τις «προκλήσεις».
Στα μέσα Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρόεδρο Πούτιν, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε τη «βούλησή του να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», αντιδρώντας στην ανάπτυξη ισχυρών ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Η Ουκρανία σπαράσσεται από το 2014 από τη σύρραξη ανάμεσα στον στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές, των οποίων το Κρεμλίνο θεωρείται η προστάτιδα δύναμη, παρά τις διαψεύσεις του. Ο πόλεμος αυτός, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 13.000 ανθρώπους, ξέσπασε λίγο καιρό μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)