Άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί. Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Πραγματοποιείται σήμερα η άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, πεντέμισι σχεδόν μήνες μετά την τελευταία τους άτυπη συνάντηση, στα τέλη Φεβρουαρίου. Η συνάντηση των δύο ηγετών γίνεται με φόντο την κλιμάκωση των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, καθώς και τις μονομερείς ενέργειες της τ/κ πλευράς στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Η συνάντηση φιλοξενείται στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην προστατευμένη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας. Δεν θα είναι ανοικτή προς κάλυψη από τα ΜΜΕ, ενώ θα υπάρξει μόνο λήψη φωτογραφιών και τηλεοπτικών πλάνων «από επίσημους φωτογράφους και κινηματογραφιστές από τις δυο πλευρές».
Όπως είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Πρόδρομου μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, στις 5 Αυγούστου, στο Τρόοδος, επιδίωξη του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να έχει μια δημιουργική συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Τις προηγούμενες ημέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επαφές με στενούς του συνεργάτες στην προεδρική κατοικία, στο Τρόοδος, όπου είχε την ευκαιρία να συμβουλευτεί στοιχεία από φακέλους, όπως προτάσεις και θέσεις που υποβλήθηκαν, επιστολές που εστάλησαν, συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, ως επίσης και το πλαίσιο έξι παραμέτρων του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες
Η τελευταία άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώνει αμέσως μετά ότι συμφώνησαν με τον Τ/κ ηγέτη να καταβάλουν το άπαν των δυνάμεών τους για διαμόρφωση των όρων αναφοράς για να ξεκινήσουν έναν δημιουργικό και αποτελεσματικό διάλογο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι είχε αναπτύξει στη συνάντηση του Φεβρουαρίου τις ιδέες του για την αποκέντρωση των εξουσιών, με τον Τ/κ ηγέτη να επιμένει ωστόσο ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα θετικής ψήφου για κάθε απόφαση.
Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ανακοινώσει μετά το πέρας της συνάντησης στης 26ης Φεβρουαρίου ότι οι δύο ηγέτες είχαν λάβει σειρά αποφάσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μεταξύ άλλων για τη μόνιμη διευθέτηση για παροχή ηλεκτρισμού, καθώς και για την διαλειτουργικότητα της κινητής τηλεφωνίας, με το τελευταίο ΜΟΕ να τίθεται σε εφαρμογή στις 11 Ιουλίου.
Πάρθηκαν επίσης αποφάσεις για τον καθαρισμό από νάρκες εννέα επικίνδυνων περιοχών, η τ/κ πλευρά αποφάσισε να επιστρέψει πίνακες Ελληνοκύπριων καλλιτεχνών που είχε από το 1974, ενώ η ε/κ πλευρά θα παρέδιδε οπτικές και ακουστικές ηχογραφήσεις Τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών της περιόδου πριν το 1963, από τα αρχεία του ΡΙΚ.
Πηγή: ΚΥΠΕ