Athens Energy Forum 2015 – Ευοίωνες οι προοπτικές του “Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου”

Τις ευοίωνες προοπτικές του “Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου” μέρος του οποίου είναι και ο αγωγός φυσικού αερίου TAP ανέπτυξαν οι ομιλητές κατά την διάρκεια του συνεδρίου Athens Energy Forum 2015. Όπως ανέφερε στην ομιλία της η αντιπρόεδρος της BP και υπεύθυνη για θέματα επικοινωνίας και εξωτερικών σχέσεων Έμιλι Όλσον, “Δεν θα υποχωρήσουμε στο έργο του Νοτίου Διαδρόμου”.

Θέλουμε να το δούμε να γίνεται», τόνισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να «ξεκλειδωθεί» η Κασπία και να δημιουργηθεί ένα πλέγμα δικτύων διανομής. Η εταιρεία BP κατέχει το 20% της κοινοπραξίας της εταιρείας που θα κατασκευάσει τον αγωγό και 28,8% της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν. Αναφορικά με την Ελλάδα η Όλσον υπέδειξε την ανάγκη «να διατηρηθεί ο σωστός ρυθμός» και γι αυτό υποστήριξε ότι χρειάζεται ως προϋπόθεση η πολιτική σταθερότητα.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η ομιλία του διευθυντή Εξωτερικών Υποθέσεων του αγωγού TAP Μάικλ Χόφμαν ο οποίος ανέπτυξε τα τεχνικά δεδομένα του έργου το οποίο θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια με στόχο οι πρώτες δοκιμές της λειτουργίας του αγωγού να λάβουν χώρα στα τέλη του 2019 και το 2020 ο αγωγός να τεθεί σε εμπορική χρήση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του TAP στο ζήτημα των απαλλοτριώσεων και της πορείας που θα ακολουθήσει ο αγωγός.

Πιο συγκεκριμένα ο Μάικλ Χόφμαν οικόπεδα προς διαπραγμάτευση ανέρχονται σήμερα σε 350, οι ιδιοκτήτες γης και οι χρήστες υπολογίζονται σε 55.000, ενώ έχουν γίνει ως τώρα 127 προσαρμογές όδευσης. Ο αγωγός TAP δεν θα περάσει τελικά μέσα από τα Τενάγη Φιλίππων στην περιοχή της Καβάλας, αλλά από την επάνω πλευρά της περιοχής.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρχαν αντιδράσεις από τους αγρότες της περιοχής οι οποίες ελήφθησαν υπόψη από την κατασκευάστρια κοινοπραξία. Πέρυσι, επίσης σύμφωνα με τον Μάικλ Χόφμαν, έκλεισαν και οι πρώτες συμφωνίες με ιδιοκτήτες για τη διέλευση του αγωγού.

Επιπλέον ο διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του TAP υποδέχθηκε με ικανοποίηση τη διαβεβαίωση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση του έργου, αν και αναγνώρισε την ύπαρξη προκλήσεων οι οποίες όμως όπως σημείωσε είναι διαχειρίσιμες.

Ο Μάικλ Χόφμαν πρόσθεσε ότι η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου δημιουργεί θέσεις εργασίας, βελτιώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θέτει την Ελλάδα στην καρδιά του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης. Αναφορά επίσης έγινε και για τους αγωγούς IGB και ITGI που διαχειρίζεται η εταιρεία IGI Ποσειδών Α.Ε. Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Έλιο Ρουτζέρι στόχος είναι η έναρξη λειτουργίας του αγωγού IGB το 2018.

Ο συγκεκριμένος αγωγός θα συνδέει το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου με το βουλγαρικό. Η διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Κομοτηνής και η σύνδεση με το βουλγαρικό δίκτυο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Stara Zagora.

Το μήκος του αγωγού θα είναι 180 χλμ και η χωρητικότητα του 3-5 δισ κυβικά μέτρα το χρόνο, ενώ το κόστος κατασκευής θα κυμανθεί μεταξύ 200-250 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο Έλιο Ρουτζέρι αυτό που απομένει είναι η επενδυτική απόφαση της κοινής ελληνο-βουλγαρικής εταιρίας.

Ο δεύτερος αγωγός που εντάσσεται στο πλαίσιο της κατασκευής του “Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου”, είναι ο ITGI, όπως είπε ο Ρουτζέρι «δεν έχει πεθάνει, παραμένει μία εναλλακτική επιλογή, ένα κεφάλαιο, το οποίο θα αποκτήσει αξία, όταν προκύψει νέος προμηθευτής φυσικού αερίου».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας IGI Ποσειδών Α.Ε. Έλιο Ρουτζέρ, υποστήριξε ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα συγκεντρωθούν στα επόμενα χρόνια στα σύνορα της Τουρκίας θα χρειασθούν ένα δίαυλο για την Ευρώπη, θα υπερβούν τις δυνατότητες του αγωγού TAP και του αγωγού TANAP.

Συμπερασματικά ο Έλιο Ρουτζέρ, σημείωσε πως η Ελλάδα θα χρειασθεί αύξηση της δυνατότητας διαμετακόμισης με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αύξηση της απασχόλησης και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.