Άσκηση με πραγματικά πυρά της Τουρκίας στο νησί που θα ήθελε να «σβήσει» από τον χάρτη

Αν δινόταν η επιλογή στην Τουρκία να επιλέξει την αποστρατιωτικοποίηση ενός και μόνο νησιού στο Αιγαίο, αυτό θα ήταν η Σκύρος. Το νησί είναι η κορυφή σε ένα τρίγωνο το οποίο ελέγχει κάθε τι που κινείται η πρόκειται να κινηθεί στην θαλάσσια περιοχή του κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου.

Σε αυτή την περιοχή, η Τουρκία δεσμεύει χώρο για άσκηση με πραγματικά πυρά ανάμεσα από τα νησιά της Σκύρου, των Ψαρών, της Εύβοιας και της Χίου από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια άσκηση που αποκλειστικό στόχο έχει να προκαλέσει σε διπλωματικό επίπεδο, την ώρα που η Διεθνής Κοινότητα περιμένει να δει τις δύο χώρες να προχωρούν σε συνομιλίες.

Η επιλογή της περιοχής δεν είναι τυχαία και πολύ πιθανόν μετά την άσκηση αυτή να υπάρχει, για κάποιο λόγο, μια συνέχεια στην ρητορική για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου δεν θα κλείσει για την Τουρκία, θα παραμείνει στην αντζέντα όχι απλά ως αντίβαρο σε άλλες απαιτήσεις, αλλά γιατί στην περίπτωση που τελικά απομακρυνθεί και με επίσημο τρόπο από την Δύση, τα παράλια της Μικράς Ασίας και τα νησιά του Αιγαίου δεν θα είναι ποτέ ίδια.

Από την πλευρά της Ελλάδας, τέτοιο θέμα δεν τίθεται, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όπως το ίδιο θέμα δεν τίθεται και από την Αμερικανική πλευράς. Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, διέψευσε άρθρο δικό μου στο «V» το οποίο αναφερόταν σε πρόταση του Μάικ Πομπέο για απομάκρυνση όπλων και από τις δύο πλευρές. Η Γερμανική πλευρά από την μεριά της δεν προχώρησε σε κάποια επίσημη διάψευση, με τον Γερμανό Πρέσβη στην Αθήνα να απαντά μόνο σε χρήστη στο twitter ότι τέτοια πρόταση από το Βερολίνο δεν υπάρχει.

Στο άρθρο αυτό γινόταν δύο αναφορές, η μία σημείωνε «πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως καμία Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε τώρα αλλά ούτε και στο μέλλον θα δεχτεί να «αποστρατιωτικοποίησει» τα νησιά και να περάσει το κλίμα ανασφάλειας στους Έλληνες. Επίσης θα είναι ένα τεράστιο μήνυμα υποχωρητικότητας το οποίο θα ερμηνευτεί όχι μόνο από τους Τούρκους, αλλά και από άλλους γείτονες» και στην δεύτερη, «αυτή η πρόταση θα έχει μια αξία, ειδικά για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αν η Τουρκία παραμείνει στην Δύση. Στην περίπτωση που ο επεκτατισμός της γίνει εργαλείο στα χέρια Ρωσίας και Ιράν, η Άγκυρα θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ θα αφήσουν «καμμένη γη» στην Τουρκία, και η Ελλάδα θα γίνει χώρα «Πρώτης Γραμμής» και τότε τα όπλα όχι μόνο δεν θα αποσυρθούν αλλά θα ενισχυθούν και για άλλες ανάγκες»

Η Σκύρος είναι το νησί που αναβαθμίζει τις δυνατότητες άμυνας στα υπόλοιπα νησιά. Τα όπλα που βρίσκονται στο νησί μαζί την θέση που κατέχει, δίνει υπεραξία σε οποιαδήποτε σχέδια των ενόπλων δυνάμεων σε μια περιοχή έως και 200 χιλιομέτρων γύρο από αυτό. Η στρατηγική θέση της Σκύρου έγινε αντιληπτή όταν φάνηκε ο ρόλος που θα έπαιζαν τα σύγχρονα μαχητικά στο Αιγαίο. Οι εργασίες για την κατασκευή της βάσης ξεκίνησαν λιγότερο από ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και συγκεκριμένα το Μάιο του 1975 και ολοκληρώθηκαν έξι χρόνια αργότερα το καλοκαίρι του 1981.

Πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες, στις 20 Σεπτεμβρίου του 1977 συστάθηκε το Αεροπορικό Απόσπασμα Σκύρου που υπαγόταν στο ΑΤΑ και διοικητικά υποστηριζόταν από την 142 ΣΑΕ (ΠΑΕ) και κατόπιν από την 111ΠΜ. Το καλοκαίρι του 1978 (3 Ιουλίου) προσγειώθηκε στο νέο τότε αεροδρόμιο το πρώτο αεροσκάφος της ΠΑ ένα T-33 με αριθμό σειράς 916 που είχε καθήκοντα συνδέσμου. Η 135ΣΜ συγκροτήθηκε επίσημα λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τον Δεκέμβριο του 1981 και πολύ σύντομα ξεκίνησε να υποδέχεται τα πρώτα αεροσκάφη επιφυλακής. Αυτά ήταν τα F-5A Freedom Fighter (15 Φεβρουαρίου 1982) ενώ το 1984 ακολούθησαν τα Mirage F1CG και των Μοιρών της 114ΠΜ. Στη δεκαετία του 90 βασικοί φιλοξενούμενοι παρέμειναν τα F1 τα οποία στη συνέχεια συμπληρώθηκαν από τα F-4E και αργότερα από τα Mirage 2000.  Από τον Δεκέμβριο του 1999 έχει εγκατασταθεί και αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο και η 22η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων Patriot.

Αυτό που κάνει σημαντική τη Σκύρο για την αεροπορία είναι η θέση που κατέχει στην καρδιά του Αιγαίου . Το αεροδρόμιο της του νησιού απέχει 105 χλμ. από την Τανάγρα και από την 111ΠΜ 150 χλμ. Επίσης δίνει την δυνατότητα στα Mirage 2000-5 και τα F16 της Πολεμικής αεροπορίας να αυξάνουν το χρόνο παραμονής τους πάνω από το Αιγαίο και να έχουν διαθέτουν περισσότερο χρόνο σε εμπλοκή η εμβέλεια αποστολής

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.