Ασκήσεις του Αιγυπτιακού στρατού στα σύνορα με την Λιβύη
Ο αιγυπτιακός στρατός πραγματοποίησε άσκηση κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας την Παρασκευή. Πρόκειται για την απάντηση του Καΐρου στην αντίστοιχη τουρκική εξαγγελία για διενέργεια ναυτικών γυμνασίων ανοιχτά της Λιβύης.
Το όνομά της αιγυπτιακής άσκησης ήταν «Hasm 2020» και εκτός από τις χερσαίες συμμετείχαν ναυτικές καθώς και αεροπορικές δυνάμεις. Την παρακολούθησε ο υπουργός Αμυνας και Στρατιωτικής Παραγωγής, Μοχάμεντ Ζάκι και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, Μοχάμεντ Φαρίντ. Τα γυμνάσια περιελάμβαναν επίσης αεροσκάφη πολλαπλής λειτουργίας, καθώς και ελικόπτερα που χρησιμοποιούν αληθινά πυρά. «Αποστολή της άσκησης είναι να εξουδετερώσουν τους μισθοφόρους, τα σημεία συγκέντρωσής τους, τα κέντρα διαχείρισης καθώς και να καταστρέψουν όλες τις αλυσίδες ανεφοδιασμού», ήταν η εξήγηση του γενικού επιτελείου. Μια μέρα νωρίτερα οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις ανέφεραν ότι θα πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις ανοιχτά των λιβυκών ακτών. Το τουρκικό ναυτικό προανήγγειλε ότι τα γυμνάσια που ονομάστηκαν Naftex θα πραγματοποιηθούν ανοιχτά της Λιβύης και σε αυτά θα συμμετάσχουν 17 αεροσκάφη και οκτώ ναυτικά σκάφη.
Δύο βράδια νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι ενισχύονται οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ με ξένα στρατεύματα κάθε είδους, από μέλη συμμοριών ώς φιλορώσους μισθοφόρους, σε μια προσπάθεια να ανακτηθούν οι πρόσφατες απώλειες εδαφών, ενώ για το αντίπαλο στρατόπεδο εκφράζονται ανησυχίες ότι μεταξύ των δυνάμεων που μεταφέρει η Αγκυρα από τη Συρία περιλαμβάνονται αρκετοί τζιχαντιστές.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε την Παρασκευή την κρίση στη Λιβύη σε βιντεοδιάσκεψη με το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας. «Η κατάσταση στη Λιβύη συζητήθηκε με έμφαση την έλλειψη εναλλακτικής σε μια ειρηνική διευθέτηση στη χώρα», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Το ζήτημα της Λιβύης απασχόλησε τη συνάντηση του υπουργού Αμυνας της Ιταλίας Λορέντσο Γκουερίνι την Πέμπτη στη Ρώμη με την ομόλογό του της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στη λεγόμενη διαδικασία του Βερολίνου. «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη λιβυκή κρίση, δεν υπάρχει λύση που να προβλέπει διχοτόμηση της χώρας. Πρέπει να περιοριστεί οποιαδήποτε πόλωση της κρίσης», τόνισε ο Γκουερίνι.