Άρθρο του πρεσβευτή του Καζακστάν στην Ελλάδα Αλεξέι Βόλκοβ: «Αποτελέσματα ενός χρόνου νέας ηγεσίας στο Καζακστάν»

Στον σύγχρονο κόσμο, ουσιαστικά δεν έχουν απομείνει χώρες οι οποίες άμεσα ή έμμεσα δεν θα είχαν επηρεαστεί από την πανδημία COVID-19 και τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες που προκλήθηκαν από αυτήν.

Φυσικά, οι επιδημίες τέτοιου μεγέθους κάνουν τον καθένα να σκεφτεί την ασφάλειά του και των αγαπημένων του, των γειτόνων κ.λπ. Όλοι περιορίσαμε την επικοινωνία με φίλους και συναδέλφους, αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες και βίντεο διασκέψεις περισσότερο, τηρούμε τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης.

Οι χώρες, με τη σειρά τους, έχουν λάβει περιοριστικά μέτρα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων σε μια προσπάθεια να απομονώσουν την εξάπλωση του ιού. Όλα αυτά επηρέασαν τον ρυθμό των διακρατικών σχέσεων, του παγκόσμιου εμπορίου και της εφοδιαστικής. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, παρά το γεγονός αυτό, η πανδημία έχει γίνει επίσης ένα είδος καταλύτη για την παγκόσμια ενοποίηση. Ενόψει μιας κοινής απειλής, οι περισσότερες χώρες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, δίνοντας ώθηση στην κατανόηση της τεράστιας αλληλεξάρτησης και της σημασίας του διεθνούς συντονισμού και υποστήριξης μέσω της ανθρωπιστικής και διπλωματικής συνεργασίας.


Φυσικά, εκτός από την ατομική και κοινωνική ευθύνη, τα συγκεκριμένα βήματα από τους ηγέτες των χώρων και των κυβερνήσεων έπαιξαν μεγάλο ρόλο στον αποτελεσματικό περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Έτσι, ο επικεφαλής του Καζακστάν, ο Πρόεδρος K.Ζ. Τοκάεβ, καθώς και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκης, έλαβαν εγκαίρως αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης και καραντίνας, και εξασφάλισαν επίσης ένα υψηλό επίπεδο αυτο-απομόνωσης του πληθυσμού. Αυτό επέτρεψε στις χώρες μας να μειώσουν αποτελεσματικά τους ρυθμούς εξάπλωσης του ιού. Λόγω αυτού, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα και το Καζακστάν διαφέρει σημαντικά από άλλες χώρες. Φυσικά, στις πρώτες μέρες της πανδημίας, μελετήσαμε τη διεθνή εμπειρία, υιοθετήσαμε τις βέλτιστες πρακτικές. Από αυτήν την άποψη, η Ελλάδα μας ενδιέφερε πολύ. Και τώρα, τα προσεκτικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για την σταδιακή άρση των περιορισμών και την αποκατάσταση του τουρισμού φυσικά και τραβούν την προσοχή μας.


Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να κάνω έναν παραλληλισμό – αυτές τις μέρες το Καζακστάν συνοψίζει τα αποτελέσματα του πρώτου έτους της προεδρίας του K.-Z. Τοκάεβ, και η Ελλάδα του πρώτου έτους της πρωθυπουργίας του Κ. Μητσοτάκη. Φυσικά, η περίοδος αυτή για τις χώρες μας ήταν γεμάτη με γεγονότα εγχώριας και διεθνούς σημασίας. Γενικά, ο κόσμος υπέστη σημαντικές αλλαγές και η παγκόσμια κατάσταση έχει γίνει λιγότερο προβλέψιμη. Υπό αυτές τις συνθήκες, το Καζακστάν, όπως και η Ελλάδα, αντιμετώπισε διάφορες προκλήσεις με τις οποίες η πρώτη χρονιά της προεδρίας του Κ. Ζ. Τοκαέβ ήταν εξαιρετικά γεμάτη.


Ο Πρόεδρος Τοκάεβ, λίγο νωρίτερα από τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου 2019, έγινε ο αρχηγός του κράτους μας. Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ο Πρόεδρος του Καζακστάν παρουσίασε ένα νέο όραμα για την ανάπτυξη της χώρας, με βάση τον εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο, ως βάση της σταθερότητας και ευημερίας. Τους πρώτους μήνες της προεδρίας του, ο κ. K-Z. Tοκάεβ προώθησε ορισμένες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση των θεμελίων της δημοκρατίας, στον εκσυγχρονισμό του τομέα των κοινωνικών παροχών του πληθυσμού, στην ενίσχυση της ενότητας και της συνεργασίας στην κοινωνία του Καζακστάν, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος δημόσιας διοίκησης.
Οι πρωτοβουλίες που πρότεινε ο Πρόεδρος K.-Z. Tοκάεβ αποδείχθηκαν πολύ έγκαιρες, εν όψη της πανδημίας COVID-19, επιτρέποντας στο Καζακστάν να περάσει επιτυχώς αυτό το περίεργο «τεστ στρες». Φυσικά, η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου και η αστάθεια στις αγορές πετρελαίου πρόσθεσαν επίσης την πολυπλοκότητα, επηρεάζοντας τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε, τα προβλήματα προωθούν την εξέλιξη, την καινοτόμο σκέψη και νέες ιδέες.


Προς το παρόν, το Καζακστάν, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του, K.-Z. Τοκάεβ, περνά με επιτυχία την ταραχώδη περίοδο αυτή. Αναμένουμε αυτή η δύσκολη χρονιά να τελειώσει με ελάχιστες οικονομικές απώλειες. Η χώρα επιστρέφει αργά αλλά σίγουρα στην «κανονικότητα». Ο Πρόεδρος Tokaev έδειξε τις ιδιότητες ενός ταλαντούχου διοικητή, έχοντας εξασφαλίσει την καθολική υποστήριξη από το λαό του Καζακστάν. Κατάφερε να επιλύσει με επιτυχία τα αναδυόμενα καθήκοντα και να εφαρμόσει την πολιτική στο πλαίσιο της συνέχειας της στρατηγικής του ηγέτη του έθνους Ν.Α. Nazarbayev.


Παρά το γεγονός ότι η πανδημία άλλαξε τον ρυθμό ζωής στο Καζακστάν και σε όλο τον κόσμο, η κυβέρνησή μας συνέχισε να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και τη στήριξη του πληθυσμού – από τη βαθιά ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, έως τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας. Με την έλευση του Προέδρου K.-Z. Tοκάεβ, εισήχθη η έννοια του «κράτους ακρόασης», που σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει έναν πλήρη διάλογο μεταξύ της κοινωνίας και της κυβέρνησης. Δημιουργήθηκε ένα Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Εμπιστοσύνης, το οποίο γκρέμισε το τείχος μεταξύ κοινωνίας και εξουσίας. Χάρη σε αυτήν την ιδέα, αξιωματούχοι όλων των επίπεδων εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, έγιναν πιο προσιτοί στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής, ο Πρόεδρος Tοκάεβ ξεκίνησε επίσης σημαντικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Πριν από λίγες μέρες, το Κοινοβούλιο του Καζακστάν ψήφισε έναν καινούριο νόμο περί ειρηνικής συνέλευσης. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έγγραφο που καθορίζει τη δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας.
Τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές του Majilis (κατώτερη Βουλή) θα πρέπει να διαθέτουν ποσοστό υποψηφίων τριάντα τοις εκατό γυναίκες και νέους. Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί σημαντικές νομοθετικές τροποποιήσεις για την απλούστευση της εγγραφής των πολιτικών κομμάτων και του σχηματισμού του θεσμού της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να αποτελέσουν ένα πραγματικό βήμα προς την περαιτέρω ελευθέρωση των πολιτικών διαδικασιών.


Φυσικά, το καθεστώς της καραντίνας έχει επηρεάσει σοβαρά το εισόδημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των αυτοαπασχολούμενων. Σε σχέση με αυτό, εκ μέρους του Προέδρου Tοκάεβ, οι εκπρόσωποι των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο Καζακστάν απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια. Επίσης, οι δραστηριότητές τους δεν θα παρακολουθούνται τα επόμενα τρία χρόνια.

Με την προεδρική πρωτοβουλία, περισσότερες από 10 χιλιάδες πολύτεκνες  και  οικογένειες με παιδιά ΑΜΕΑ θα λάβουν στέγη φέτος, ενώ στο μέλλον ο αριθμός των δικαιούχων θα αυξάνεται ετησίως. Έχουν εισαχθεί νέες κατηγορίες κοινωνικών παροχών για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος και πολύτεκνες οικογένειες. Για παράδειγμα, οι πολύτεκνες οικογένειες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, άρχισαν να λαμβάνουν παροχές. Τα άτοκα δάνεια έως και 650 ευρώ εξοφλήθηκαν για περισσότερους από μισό εκατομμύριο πολίτες. Επιπλέον, ο πρόεδρος πραγματοποίησε την τιμαριθμική αναπροσαρμογή στις συντάξεις και τις κρατικές παροχές, συμπεριλαμβανομένης της στοχευμένης κοινωνικής βοήθειας, κατά 10% σε ετήσια βάση. Διευρύνθηκε επίσης η κάλυψη με πρόσθετες κοινωνικές παροχές σε αντιστοιχία του ενός ελάχιστου μισθού. Στην ουσία, όλοι όσοι έμειναν χωρίς εργασία μπόρεσαν να λάβουν από το κράτος τη στοχευμένη μηνιαία πληρωμή. Αυτά τα μέτρα έχουν καλύψει  περίπου τα 3 εκατομμύρια πολίτες του Καζακστάν.


Επιπλέον, με πρωτοβουλία του Πρώτου Προέδρου του Καζακστάν Ν. Ναζαρμπάεβ, δημιουργήθηκε ένα δημόσιο ταμείο «Birgemiz» («Μαζί»), το οποίο μέχρι σήμερα βοήθησε 362 χιλιάδες Καζακστάνων με περίπου 42 εκατομμύρια ευρώ.
Στη παρούσα φάση, το Καζακστάν κατάργησε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σταδιακά βγαίνει από την καραντίνα. Ταυτόχρονα, η χώρα συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας και των συνεπειών της, ισορροπώντας μεταξύ της κύριας προτεραιότητάς της – τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και το εξίσου σημαντικό ζήτημα της διατήρησης της οικονομικής σταθερότητας του κράτους.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να σημειώσω ότι, παρά την ακόμη αβέβαιη επιδημιολογική κατάσταση, τα σχέδια της Πρεσβείας μας για την προσέγγιση των λαών του Καζακστάν και της Ελλάδας, καθώς και η ενίσχυση της διακρατικής συνεργασίας το 2020 παραμένουν σε ισχύ. Μέχρι το τέλος του έτους, σκοπεύουμε να διοργανώσουμε μια σειρά εκδηλώσεων, όπως, για παράδειγμα, ένα επιστημονικό και πρακτικό συνέδριο με θέμα «Η συμβολή του Abu Nasyr al-Farabi, που ονομάστηκε “ο δεύτερος δάσκαλος” στον παγκόσμιο πολιτισμό» ως μέρος του παγκόσμιου γιορτασμού της 1150ης επετείου του στοχαστή, ένα συνέδριο αφιερωμένο στην 175η επέτειο από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή του Καζακστάν Abay Kunanbayuly, τον εορτασμό των γενεθλίων της πρωτεύουσας του Καζακστάν και της 80ης επετείου του ηγέτη του έθνους Ν. Nαζαρμπάεβ, καθώς και την παρουσίαση του βιβλίου του «Η Εποχή της Ανεξαρτησίας» στα ελληνικά. Επιπλέον, σχεδιάζεται να οργανωθεί μια παραδοσιακή προβολή μιας ταινίας μεγάλου μήκους του Καζακστάν σε μια από τις περιοχές της Αθήνας.
Για όλα αυτά θα ενημερώσουμε τους αναγνώστες στη σελίδα μας στο Facebook.

ViaDiplomacy Newsroom