Η αρπαγή του φυσικού αερίου είναι το μόνο κίνητρο στο Κυπριακό για την Τουρκία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Διχοτομικό μανιφέστο με το οποίο προβάλλουν τη θέση ότι η κυριαρχία εκπηγάζει ισότιμα από τους δυο «λαούς», ότι ο φυσικός πλούτος γύρω από την Κύπρο ανήκει και στους δυο «λαούς» και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει τον «σφετερισμό» των συμφερόντων του τουρκοκυπριακού «λαού» που υπονομεύει τον στόχο για επίτευξη λύσης εντος του 2016, κατέθεσαν υπό μορφή επιστολής στον ΟΗΕ οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους.

Η επιστολή που υπογράφεται από τον «εκπρόσωπο» του ψευδοκράτους στον ΟΗΕ Μεχμέτ Ντανάς, κατατέθηκε από τον αναπληρωτή αντιπρόσωπο της Τουρκίας στις 20 Οκτωβρίου και κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του ΣΑ του ΟΗΕ (Α/71/562) στις 24 Οκτωβρίου, ενώ ήδη κορυφώνονταν οι συνομιλίες Αναστασιάδη –Ακιντζι για την προετοιμασία των συναντήσεων που είναι σε εξέλιξη στο Μον Πελεράν στην Ελβετία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο το πνεύμα της επιστολής διαπνέεται από μια «συνομοσπονδιακή αύρα» ενώ επαναφέρονται οι γνωστές απαιτήσεις είτε για διακοπή της διαδικασίας έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ είτε διαμοιρασμός των εσόδων μεταξύ των ελληνοκύπριων και των τουρκοκύπριων μέχρι ότου επιτευχθεί λύση.

Ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται να υιοθετεί όλο το πλαίσιο των απειλών και των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος ακόμη και της ίδιας της Κύπρου. Η τουρκοκυπριακή επιστολή αναφέρει τα εξής: «…Είναι λανθασμένη η αντίληψη που δημιουργείται ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου έχει το νομικό πολιτικό η ηθικό δικαίωμα να εκπροσωπεί η να ενεργεί στο όνομα του νησιού ως συνόλου.

Η αλήθεια είναι ότι μετα την βίαιη καταστροφή το 1963 του συνεταιρισμού του 1960 της Δημοκρατίας της Κύπρου, δεν υπάρχει κοινή διοίκηση στο νησί που μπορεί να εκπροσωπεί τόσο τους τουρκοκυπρίους όσο και τους ελληνοκύπριους. Είναι περιττό να λεχθεί ότι οι φυσικοί πόροι στο νησί και γύρω από την Κύπρο, ανήκουν και στους δυο λαούς του νησιού.

Είναι άτυχές το γεγονός ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση επιμένει σε μονομερή βήματα εις βάρος των απαράγραπτων και ισότιμων δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού σε αυτές τις πηγές. Οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων και τις διαδικασίες εξόρυξης τους, από την ελληνοκυπριακή διοίκηση έχει ήδη καταγραφεί σε έγγραφα που κατατέθηκαν στον ΟΗΕ.

Επίσης, στις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς να επιβάλλει τετελεσμένα στο θέμα των υδρογονανθράκων, η Τουρκία ως γειτονική χώρα έχει επίσης θεσει και δημοσιοποιήσει τις αντιρρήσεις της με συγκεκριμένες δηλώσεις και έγγραφα.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τις δυο τουρκοκυπριακές προτάσεις (24 Σεπτεμβρίου 2011 και 29 Σεπτεμβρίου 2012) που πρότειναν τη συγκρότηση μιας ad hoc επιτροπής για την από κοινού εξερεύνηση και εξόρυξη των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων.

Όμως η ελληνοκυπριακή πλευρά όχι μόνο αρνήθηκε να συζητήσει τις προτάσεις αλλά συνέχισε τις μονομερείς ενέργειες, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της είναι στο πλαίσιο των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» της και παραβλέποντας το γεγονός ότι η «κυριαρχία εκπηγάζει ισότιμα από τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκύπριους», όπως υπογραμμίσθηκε στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Επιπροσθέτως, μέσω δημόσιων δηλώσεων η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει διακηρύξει σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν έχει πρόθεση να κάνει κοινά βήματα με την τουρκοκυπριακή πλευρά στο θέμα των υδρογονανθράκων ή στον διαμοιρασμό με τους τουρκοκυπρίους των όποιων οφελών προκύψουν από ητν ανακάλυψη των υδρογονανθράκων, την περίοδο πριν την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Οπως γνωρίζετε στις κοινές δηλώσεις 15 Μάιου 2016 και 14 Σεπτεμβρίου 2016 οι δυο ηγέτες εξέφρασαν την επιδίωξη για επίτευξη λύσης εντός του 2016. Είναι σαφές και το έχει αποδείξει η περασμένη εμπειρία, ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι τεράστιας σημασίας η διαδικασία να μην εκτραπεί και να μην υπονομευθεί από παράγοντες όπως αυτός των υδρογονανθράκων…

Έναντι αυτού του «υπόβαθρου» δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στην συνέχιση των μονομερών ενεργειών, όπως ήταν η υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο στις 32 Αυγούστου 2016 για την κατασκευή αγωγού ή με την υποβολή αιτήματος σε Ενεργειακές Εταιρίες να επισπεύσουν την ανάπτυξη των συγκεκριμένων κοιτασμάτων.

Αυτή η ανειλικρινής στάση εγείρει ερωτηματικά για την πρόθεση της ελληνοκυπριακής διοίκησης για «διαμοιρασμό της εξουσίας» με τον τουρκοκυπριακό λαό. Είναι η στιγμή που η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει να κλείνει τα μάτια στις μονομερείς κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς που σκοπεύει να σφετερισθεί τα σύμφυτα και νόμιμα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού στους φυσικούς πόρους του νησιού.

Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση είναι προτιμότερο να εμπλακεί ειλικρινώς με την Τουρκοκυπριακή πλευρά για μια συνολική Λύση εντός του 2016, πριν το παράθυρο ευκαιρίας κλείσει». Την επιστολή υπογράφει ο Μεχμετ Ντάνα που δηλώνει «μόνιμος αντιπρόσωπος» του ψευδοκράτους.

ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ: https://mignatiou.com/wp-content/uploads/2016/11/KYPROS-TURKEY01-EGGRAFO.pdf
Πηγή : mignatiou

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.