Άρχισαν οι γεωτρήσεις – Το Παρίσι στηρίζει τη γεώτρηση
Ως μια κίνηση έμπρακτης στήριξης στην Κύπρο αξιολογείται από αναλυτές η μονοήμερη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα στο νησί η υπουργός ‘Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στη Λάρνακα.
Η επίσκεψη εκτιμάται ότι στέλνει το μήνυμα της στήριξης της γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία Total στην ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 (κοίτασμα Ονησίφορος) στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες, με σειρά ενεργειών της, η Άγκυρα επιχείρηση να ανεβάσει το θερμόμετρο στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι χθες, τουρκική φρεγάτα έφτασε κοντά στο σημείο της γεώτρησης, ενώ στην περιοχή πλέει και το τουρκικό ερευνητικό Μπαρμπαρός.
Με συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, πάντως, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται ήρεμος και υπογραμμίζει ότι απαιτούνται ψυχραιμία και αποφυγή όξυνσης. Τονίζει ότι δεν αλλάζουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της χώρας και σημειώνει ότι η Κύπρος «έχει πάρει μέτρα». Εμείς έχουμε ήδη πάρει σειρά προληπτικών μέτρων και δεν εννοώ πολεμικών, αλλά υπάρχουν νομικά μέτρα, οι διεθνείς οργανισμοί και το Δίκαιο της Θάλασσας που καθορίζουν τα δικαιώματα του κάθε κράτους.
Το τρυπάνι άρχισε την πορεία του προς το βυθό
Σύμφωνα με αρμόδιες κυπριακές πηγές τα ραντάρ των γαλλικών φρεγατών είναι στραμμένα στο τεμάχιο 11, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα West Capella με το τρυπάνι. Αυτό άρχισε να κατεβαίνει ομαλά και αναμένεται ότι μέχρι αύριο, ίσως και απόψε, θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης. O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη -λιπαντικό- αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.
Προηγουμένως, θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες και θα απομακρυνθεί το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του. Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.
Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή. Επίσης, ειδικές προβλέψεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση περιστατικού σεισμικής δραστηριότητας, με σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στρατηγική κλιμακούμενης έντασης
Την ίδια στιγμή, ολοένα και χειροτερεύει το κλίμα ανάμεσα στην Άγκυρα και το δίπτυχο Αθήνα-Λευκωσία, καθώς μετά μετά το «ναυάγιο» στις συνομιλίες του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά και την έναρξη των νέων γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11, η Τουρκία δείχνει να ακολουθεί τη στρατηγική της ελεγχόμενης έντασης.
Με καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού FIR, αλλά και αποστολή δύο πολεμικών πλοίων και ενός υποβρυχίου στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να… παρακολουθήσουν τις γεωτρήσεις, η Άγκυρα δείχνει να επιδίδεται σε κινήσεις που έχουν ως στόχο να προκαλέσουν εκνευρισμό σε Αθήνα και Λευκωσία. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η ανακοίνωση που έκανε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών βάλλοντας κατά του Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις την Πέμπτη καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.
«Επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς στον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ Τσίπρα. Τέτοιοι χαρακτηρισμοί δεν τιμούν ούτε την προσωπικότητα του κ. Τσίπρα, ούτε το αξίωμα που κατέχει». Και προσθέτει ότι η Άγκυρα αναμένει μια πιο υπεύθυνη στάση από τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Αν. Μεσόγειο
Το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει να ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες καθώς μια σειρά πολεμικών πλοίων από διάφορες χώρες έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή. Εκτός από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους, αλλά και δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου «Φρεν», στο σημείο βρίσκεται και μια κορβέτα του Ισραήλ αλλά και το ελληνικό κανονιοφόρο «Νικηφόρος».
Ο τουρκικός εκνευρισμός φαίνεται να οφείλεται εν πολλοίς στην προσεκτική προετοιμασία που έκανε την προηγούμενη περίοδο η Κύπρος, τους καρπούς της οποίας δείχνει να απολαμβάνει σήμερα. Η Λευκωσία προχώρησε αθόρυβα στη δημιουργία πολύ σημαντικών συμμαχιών με μεγάλους διεθνείς παίκτες πριν προχωρήσει στη διαδικασία των γεωτρήσεων. Τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η κυπριακή κυβέρνηση για γεωτρήσεις στα τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης περιλαμβάνουν το γαλλικό κολοσσό ΤΟΤΑL, την ιταλική ΕΝΙ και την αμερικανική ExxonMobil. «Έχουμε δημιουργήσει τις συμμαχίες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις» ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Λακοτρύπης
Η έναρξη της γεώτρησης στην Κύπρο αποτελεί το πρώτο σημαντικό crash-test της νέας τουρκικής πολιτικής που διαμόρφωσε η αυταρχική στροφή Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένη Ιουλίου. Απομένει, λοιπόν, να φανεί εάν η Άγκυρα θα επιδιώξει να εξάγει τις εσωτερικές της εντάσεις. Στη Λευκωσία, πάντως, οι αναλυτές εμφανίζονται καθησυχαστικοί, σημειώνοντας πως προκλήσεις για αντίστοιχα θέματα υπήρξαν και στο παρελθόν.
Νέες αιχμές και για την υπόθεση των «8»
Εν τω μεταξύ, σοβαρές αιχμές για τον χειρισμό της υπόθεσης των 8 άφησε την Παρασκευή ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα. «Περιμένουμε την απόφαση για το άσυλο (…) είχαμε άλλες προσδοκίες», τόνισε χαρακτηριστικά Γιασάρ Χαλίτ Σεβίκ. Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, «έπρεπε να είχαν ήδη εκδοθεί στην Άγκυρα ώστε να δικαστούν για τα εγκλήματα τους», είπε ο Σεβίκ.