Αρχηγός του Γερμανικού Ναυτικού: Χρειαζόμαστε την Ρωσία για να χαλιναγωγήσει την Κίνα

Ο αρχηγός του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού VAdm Kay-Achim Schönbach μιλώντας από την Ινδία στο think-tank IDSA, είπε: «η Ρωσία θέλει πραγματικά μια μικρή λωρίδα εδάφους της Ουκρανίας για να ενσωματωθεί στη χώρα; Όχι, αυτό είναι ανοησία. Ο Πούτιν μάλλον ασκεί πίεση επειδή ξέρει ότι μπορεί να το κάνει και έτσι διχάζει την ΕΕ. Αυτό που πραγματικά θέλει είναι ο σεβασμός».

Οι παρατηρήσεις του έρχονται σε πλήρη σε αντίθεση με την παρούσα αφήγηση που προέρχεται από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σχετικά με τις προθέσεις του Πούτιν εν μέσω της επιδείνωσης της κατάστασης στην ανατολική Ευρώπη.

Και πρόσθεσε στο παραπάνω σχόλιο, «θέλει σεβασμό υψηλού επιπέδου. Αν μου ζητηθεί, είναι εύκολο να του δώσω τον σεβασμό που πραγματικά απαιτεί και πιθανώς επίσης του αξίζει. Η Ρωσία είναι μια παλιά χώρα, Η Ρωσία είναι σημαντική».

Ο αρχηγός του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού εξήγησε ότι, «ακόμα και εμείς, η Ινδία, η Γερμανία, χρειαζόμαστε τη Ρωσία, χρειαζόμαστε τη Ρωσία ενάντια στην Κίνα… έχοντας αυτή τη μεγάλη χώρα, ακόμα κι αν δεν είναι δημοκρατία, ως διμερής εταίρος, που τους δίνουμε μια ευκαιρία. Είναι εύκολο και αυτή η πολιτική κρατά τη Ρωσία μακριά από την Κίνα γιατί η Κίνα χρειάζεται πόρους της Ρωσίας».

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν στενή συνεργασία. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα μεταβεί στην Κίνα τον Φεβρουάριο για να πραγματοποιήσει συνομιλίες σε επίπεδο συνόδου κορυφής κατά την έναρξη των αμφιλεγόμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που μποϊκοτάρονται διπλωματικά από πολλές δυτικές χώρες. Φαίνεται ότι μια δυτική απώθηση ωθεί τη Μόσχα πιο κοντά στο Πεκίνο, ακόμη και όταν η κινεζική επιθετικότητα στην περιοχή αυξάνεται.

Ερωτηθείς για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα δυτικά, είπε, «εφόσον η χώρα έχει την κυριαρχία αποφασίζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να είναι μέλος… Θα έλεγα ναι», αλλά δήλωσε ξεκάθαρα ότι, «η Ουκρανία φυσικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί τις απαιτήσεις επειδή είναι κατεχόμενο στην περιοχή του Ντονμπάς από τον ρωσικό στρατό ή από αυτό που αποκαλούν πολιτοφυλακές».

Προσθέτοντας περαιτέρω είπε «πάρτε άλλες χώρες όπως η Γεωργία. Η Γεωργία είναι πρόθυμη να γίνει μέλος… πληρούν τις προϋποθέσεις, ναι, τις πληρούν. Είναι έξυπνο να τις έχετε ως μέλος, όχι δεν είναι»

Τόνισε ότι τα κράτη της Βαλτικής όπως η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία και χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία μπορούν να γίνουν μέλη σύμφωνα με «κυρίαρχη απόφαση».

Η Ρωσία δεν θέλει το ΝΑΤΟ να φτάσει στα σύνορά του με χώρες όπως η Ουκρανία να ενταχθούν σε αυτό. Θέλει «εγγυήσεις ασφαλείας» από τη Δύση και το ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο μπλοκ ασφαλείας. Ορισμένες συνομιλίες αυτόν τον μήνα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Ο αρχηγός του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού εξέφρασε την ανησυχία του για την Κίνα, ειδικά όταν πρόκειται για προβλήματα που σχετίζονται με το χρέος που προκαλεί στην Αφρική. Ο αρχηγός του γερμανικού ναυτικού, επικαλούμενος κινεζικές απόπειρες κλοπής τεχνολογίας, έδωσε το παράδειγμα του πώς η Kuka robotics, μια γερμανική εταιρεία εξαγοράστηκε από μια κινεζική εταιρεία και έτσι «έφυγε ολόκληρη η τεχνολογία»

Υπενθυμίζοντας την άποψη των Γερμανών πολιτικών για την Κίνα μετά από πολλές τέτοιες εξελίξεις, είπε ότι πιστεύουν ότι «η Κίνα δεν είναι τόσο ωραία χώρα που πιθανώς σκεφτήκαμε».

Μίλησε για το πώς η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας ήταν «υπέρ της Κίνας» και ότι η χώρα αγοράζει ρομποτική αλλά δεν «συνειδητοποιεί τι σημαίνει αυτό για άλλες χώρες». Έδωσε παραλληλισμούς της γερμανικής κατανόησης επισημαίνοντας ότι, «γνωρίζω καλά πως όταν η Γερμανία δίνει ακόμη και τεχνολογία στο Πακιστάν, περνάει μέσω του Πακιστάν προς την Ινδία».

Η επίσκεψη του αρχηγού του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Δελχί συμπίπτει με την επίσκεψη της γερμανικής φρεγάτας «Bayern» που πραγματοποιεί επίσκεψη στο λιμάνι της Βομβάης.

(πηγή: wionews.com)

ViaDiplomacy Newsroom