Απρoσδόκητη εκλογική νίκη Νετανιάχου – Η σημασία της για Ελλάδα και Κύπρο

Η νίκη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Μαρτίου διέψευσε τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις καθώς για μια ακόμη φορά η πλειοψηφία των πολιτών τον εμπιστεύθηκε και έδωσε στο κόμμα του Likoud 6 έδρες περισσότερες από τον κέντρο – αριστερό συνασπισμο Zionist Union του Ισαάκ Χέρτζογκ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επικεντρώθηκε σε μια σκληρο-πυρηνική εξωτερική πολιτική εστιάζοντας σε θέματα ασφαλείας (στην απειλή ενός πυρηνικού Ιράν) και έχοντας έρθει σε αντιπαράθεση με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα. Η επανεκλογή Νετανιάχου εξυπηρετεί και τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα από τη στιγμή που έχει επιδείξει μια σκληρή στάση απέναντι στη γειτονική Τουρκία.

Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα το δεξιό Likud κέρδισε 30 έδρες και η Zionist Union 24 έδρες. Τρίτο κόμμα είναι η United Arab List με 14 έδρες, το Yesh Atid με 11, το Kulanu με 10, το Jewish Home με 8 έδρες. Tο Shas απέσπασε 7 έ-δρες, το United Torah Judaism με 6, το Yisrael Beytenu 6 και τελευταίο το Meretz με 4 έδρες.

Τη νίκη στο Νετανιάχου έδωσε σύμφωνα με την Jerusalem Post το αποκαλούμενο «δεύτερο Ισραήλ» οι μετανάστες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη οι οποίοι παραπονιούνται ότι η «ελίτ» της ισραηλινής Αριστεράς, τα ΜΜΕ και οι ακαδημαϊκοί μεροληπτούν απέναντί τους. Το «δεύτερο Ισραήλ» δυσαρεστήθηκε με τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ χειρίστηκαν το Νετανιάχου ώστε να ανεβάσουν στην εξουσία τον Ισαάκ Χερτζογκ της Zionist Union.

Η επόμενη μέρα

O πρωθυπουργός Νετανιάχου θα σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό με τα κόματα της Δεξιάς του Ναφτάλι Μπένετ (Jewish Home) του Άβιγκντορ Λίμπερμαν (Yisrael Beytenu), του Μοσέ Καλόν (Kulanu) και των δυο υπέρ-ορθόδοξων κομμά-των (Shas και United Torah Judaism). Ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έχει μια άνετη πλειοψηφία 67 εδρών μέσα στο κοινοβούλιο (Knesset) των 10 εδρών.

Η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου δεν αναμένεται, σύμφωνα με αναλυτές, να προβεί σε μια καμία αλλαγή σε θέματα άμυνας και στη στάση που έχει υιοθετήσει απέναντι στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους. Θα επιδιώξει να αποτρέψει μια συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και θα συνεχίσει να επιδεικνύει μια δυναμική πολιτική εναντίον της Χαμάς και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.

Παράλληλα ο Νετανιάχου αντιλαμβάνεται ότι πολλά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα είναι δύσκολο να τα χειριστεί ο ίδιος και για αυτό αναμένεται να δώσει μια σχετική ελευθερία στο νέο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι ο Μοσέ Καλόν ο οποίος είναι δημοφιλής και μπορεί να πετύχει.

Η απροσδόκητη εκλογική νίκη του Νετανιάχου θεωρείται αποτέλεσμα προσωπικής επιτυχίας, σύμφωνα με άρθρο στους The Times of Israel του πρώην ισραηλινού πρέσβης στην Αθήνα Άριελ Μέκελ, o οποίος και επισημαίνει ότι ο Νετανιάχου χαρακτηρίζεται ως «Μάγος» από τα ίδια ΜΜΕ που απαιτούσαν την αποπομπή του. Ωστόσο τονίζει ότι ο Νετανιάχου θα πρέπει να δείξει δύναμη και δημιουργικότητα, αν θέλει να αφήσει μια αξιοσέβαστη κληρονομιά για να μην αναφέρεται ως μια α-πλή υποσημείωση στην ιστορία του Ισραήλ.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου αναμένεται να αντιμετωπίσει μια αυξανόμενη διεθνή απομόνωση που θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι ο πρωθυπουργός αντιτίθεται στη δημιουργία ενός παλαι-στινιακού κράτους. Οι σχέσεις του Νετανιαχου με το Μπάρακ Ομπάμα θα είναι επί-πονες και δύσκολες και δεν μπορεί να αποκλειστεί και η υιοθέτηση μια σκληρής στάση των ΗΠΑ έναντι του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη εάν επεκταθούν οι εβραϊκοί εποικισμοί στην Δυτική Οχθη.

Ισραηλινές εκλογές και Ελλάδα

Η νίκη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου θεωρείται μια καλή εξέλιξη για την Ελλάδα και για την Κύπρο διότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει τη σκληρή του στάση έναντι της Τουρκίας του ισλαμιστή προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρίστος Ιακώβου, αναφέρει το κυ-πριακό Alfa News, χαρακτήρισε ως θετική για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας τη νίκη Νετανιάχου αναφέροντας ότι η νυν Ισραηλινή κυβέρνηση έχει πολύ σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η προοπτική συνεργασίας σε στρατηγικό επίπεδο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ θα συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό που συνεχίζεται σήμερα. Παράλληλα ο Ιακώβου επισήμανε ότι «οτιδήποτε εμφανίζεται πλέον ως εχθρικό, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εχθρικό. Δηλαδή η Τουρκία έδειξε μια απαράδεκτη συμπεριφορά στο Ισραήλ και το Ισραήλ αναγνώρισε μια σκληρή στάση εναντίον της Τουρκίας με το Νετανιάχου στην εξουσία.

Η νίκη του Νετανιάχου έγινε αντικείμενο σχολιασμού και στη γειτονική Τουρκία όπου αντιμετωπίστηκε θα λέγαμε με ρεαλισμό. Ο Sinan Ülgen πρώην τούρκος δι-πλωμάτης και πρόεδρος του τουρκικού think- tank Centre for Economics and Foreign Policy Studies (EDAM) της Κωνσταντινούπολης δήλωσε στην Τοday Zaman ότι δεν αναμένει καμία αλλαγή στις τούρκο-ισραηλινές σχέσεις μετά τη νίκη του Νε-τανιάχου . Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις στην ίδια εφημερίδα του Savaş Genç, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Fatih ο οποίος εκτίμησε ότι η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ είναι δυνατή μό-νο μετά από αλλαγή των κυβερνήσεων και στις δύο χώρες.

Ελλάδα και η Κύπρος ευνοούνται από την επανεκλογή Νετανιάχου. Ωστόσο η κυβέρνησης της Αθήνας πρέπει από την πλευρά της να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική με επίκεντρο τη συμμαχία Κύπρο και Ισραήλ στην εκμετάλλευση των απο-θεμάτων φυσικού αέριου στην ανατολική Μεσόγειο με στόχο τη μεταφορά τους στην ευρωπαϊκή αγορά και την προστασία της περιοχής από την απειλή του Ισλαμικού Κράτους Ιράκ και Συρίας (ISIS) και να μην μένει προσκολλημένη σε ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.