Αποστολάκης: Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί ένα ευρωπαϊκό θέμα

Το ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, που αποφάσισε να διεξάγει η Τουρκία, αλλά και γενικότερα τις προκλητικές ενέργειες της γείτονος χώρας, έθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης στη κοινή συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, στις Βρυξέλλες, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι “η σταθερή πολιτική της Ελλάδας είναι να διευθετεί το οποιοδήποτε ζήτημα με τους γείτονές της με καλή πίστη και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στις ισχύουσες συνθήκες” και υπογράμμισε ότι κατά την παρέμβασή του τόνισε “την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ”.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ‘η Τουρκία πρέπει να παύσει τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να απόσχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή”.

Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός, “η Ελλάδα υποστηρίζει τον ψύχραιμο τρόπο που η Κύπρος αντιμετωπίζει το θέμα” και εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για το γεγονός ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα υποστήριξαν σταθερά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της.

“Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί ένα ευρωπαϊκό θέμα που αφορά ολόκληρη την ΕΕ. Έτσι σε πνεύμα αλληλεγγύης η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει μια ενιαία στάση όταν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της και παραβιάζονται οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου στην επικράτειά του”, κατέληξε ο κ. Αποστολάκης.

Ερωτηθείς για το πώς αντέδρασαν οι ευρωπαίοι ομόλογοί του, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι όλοι υποστηρίζουν τη θέση της Κύπρου και ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να σταματήσει αυτή η δραστηριότητα.

Tέλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, ο Ευ. Αποστολάκης σημείωσε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν “πως θα πρέπει να αναληφθούν κάποιες ενέργειες”, οι οποίες όμως “δεν έγιναν συγκεκριμένες”, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να σταματήσουν οι παραβιάσεις, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ViaDiplomacy Newsroom