Αποσύρεται η τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης μετά τις αντιδράσεις των ΑΝ.ΕΛ.;

Η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο σχέδιο νόμου για την ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις, σχετικά με την ανάκληση ή μεταρρύθμιση αποφάσεως που έχει σχέση με την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, μετά την εντονότατη  αντίδραση των ΑΝΕΛ εξετάζεται να αποσυρθεί.

Να υπενθυμίσουμε, ότι πριν από μία πενταετία, εξέφραζε την ανησυχία της η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για την επονομαζόμενη Τουρκική Ένωση Ξάνθης δεν ενσωματώνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση.

Τότε, η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε , τότε, την ελληνική Πολιτεία να πράξει τα δέοντα ώστε οι συμπολίτες μας της μειονότητας της Θράκης να μπορούν να απολαμβάνουν ισότιμα τα δικαιώματα που τους κατοχυρώνει το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση.

Την προσεχή Τρίτη, επιχειρεί η κυβέρνηση να νομιμοποιήσει την Τουρκική Ενωση Ξάνθης, παρακάμπτοντας, με τη μέθοδο της τροπολογίας, τις δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου οι οποίες απέρριψαν το δικαίωμα χρήσης του όρου «τουρκική», δίνοντας την δυνατότητα στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Ενωση Ξάνθης να επαναπροσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να της επιτραπεί να αναπροσδιορίζεται ως «τουρκική».

Συγκεκριμένα, στη μία από τις τέσσερις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τίτλο «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις – Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την οδηγία 2014/41/ΕΕ», παρέχεται η δικονομική δυνατότητα στους νομικούς παραστάτες της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης να καταθέσουν εκ νέου προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αίτημα την οριστική αναγνώριση και την εφαρμογή της προηγούμενης απόφασης του ΕΔΑΔ.

Ειδικότερα, με την τροπολογία προβλέπεται ότι «προστίθενται εδάφια στην παράγραφο 1 του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ώστε να χωρεί αίτηση ανάκλησης ή μεταρρύθμισης οριστικής απόφασης ακούσιας δικαιοδοσίας μετά την έκδοση οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την οποία διαπιστώθηκε παραβίαση του δικαιώματος που αφορά τον δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας που τηρήθηκε ή διάταξης ουσιαστικού δικαίου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με το άρθρο τίθεται μεταβατική διάταξη».

Το νομοσχέδιο έχει περάσει από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, χωρίς ωστόσο η επίμαχη υπουργική τροπολογία, η οποία είναι και εκπρόθεσμη, να κινήσει υποψίες για το τι εν τέλει εξυπηρετεί και πώς ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και εσωτερικής ασφάλειας. Το νομοσχέδιο εισέρχεται στην Ολομέλεια την Τρίτη και θα ακολουθήσει η ψήφισή του.

Να επισημάνουμε, ότι ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ με την ανοχή και την αβελτηρία της ελληνικής διπλωματίας και άλλων αρμοδίων η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει εκείνες τις νομικές προϋποθέσεις σε διεθνή φόρα και οργανισμούς  για να πετύχει τόσον την κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάννης (με την συνδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης που χρηματοδοτεί αφειδώς τη λειτουργία του) όσον και την αναγνώριση τουρκικών μειονοτήτων σε Δυτική Θράκη, Κω και Ρόδο, μ’ ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης με την επίμαχη τροπολογία ανοίγει οριστικά ο δρόμος για τη νομική αναγνώριση όλων των παράνομων μέχρι σήμερα μειονοτικών συλλόγων όχι μόνον στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, 9οι οποίοι θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν νόμιμα τον ορό «τουρκικός» – «τουρκική»)ω αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, από όσους προωθούν μορφές αλυτρωτισμού και σωβινισμού!

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.