Απόφαση – βόμβα της Συνόδου Κορυφής: Κλείνουν τα σύνορα στον βαλκανικό διάδρομο
Την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών αναμένεται να ζητήσουν σήμερα οι 28 ηγέτες της ΕΕ από τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ ΝΤαβούτογλου στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας που ξεκινά σήμερα στις 13:30 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες. Στις 14:00(ώρα Ελλάδος) ξεκινά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βασικά θέματα την επιστροφή στην κανονικότητα του χώρου Σένγκεν και την ανθρωπιστική βοήθεια που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.
Όσον αφορά την Τουρκία, οι 28 θα συμμετάσχουν σε ένα γεύμα εργασίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Στην καθιερωμένη πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνει ότι ο αριθμός των αφίξεων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά παραμένει υψηλός. Σημειώνει, επίσης, πως η Άγκυρα διαθέτει την «πολιτική βούληση» να μειώσει τις ροές, μέσω μιας «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών, που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».
«Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα» προσθέτει ο Ντόναλτ Τουσκ. Παράλληλα, η ΕΕ ζητάει από την Τουρκία να ενισχύσει τη μάχη εναντίον των διακινητών που μεταφέρουν ανθρώπους στα ανοικτά των ακτών της, με τη βοήθεια πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Εξάλλου, οι “28” θα εξετάσουν τρόπους για να επιστρέψει ο χώρος Σένγκεν σε κανονική λειτουργία και να αρθούν ως τα τέλη του 2016 οι συνοριακοί έλεγχοι που αποφασίσθηκαν μονομερώς στο εσωτερικό της ΕΕ. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Τουσκ το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ρόων» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ’ όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».
Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη έτοιμο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, την τριετία 2016 -2018. Έναμεγάλο τμήμα των κονδυλίων αυτών προορίζεται για την Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο έδαφός της. «Όπως είπε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών» επισημαίνει στην επιστολή του ο Ντ. Τουσκ. Ο ίδιος καλεί τους “28” ηγέτες να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.
Την είδηση είχε ανακοινώσει από την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών η Αυστρίας, Ζεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος στο χθεσινοβραδινό πολιτικό τοκ σόου «Anne Will» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD είπε ότι λεγόμενος βαλκανικός διάδρομος κλείνει ερμητικά, ότι αυτή θα είναι μια από τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου κορυφής των Βρυξελλών με την Τουρκία και ότι η χώρα του δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω. Τόνισε επίσης ότι ο ίδιος θα πιέσει έτσι ώστε να σταματήσει η τακτική της προώθησης προσφύγων από τη μια χώρα στην άλλη.
«Να ζητήσουν προστασία στην Ελλάδα»
Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας δικαιολόγησε αυτήν τη στάση με το γεγονός ότι χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία ή η Σουηδία δεν είναι δυνατόν να δεχθούν όλους του πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό να προχωρήσουν βορειότερα. Σε αναφορά στους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνική μεθόριο με την ΠΓΔΜ ο Ζεμπάστιαν Κούρτς είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αναζητήσουν προστασία στην Ελλάδα, αφού η Ελλάδα έχει δεχθεί πολύ λιγότερους πρόσφυγες από ό,τι η Αυστρία κατ’ αναλογία πληθυσμού και επί πλέον θα λάβει μεγάλη βοήθεια από την ΕΕ. Στην ίδια γραμμή και η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, η οποία στην διαδικτυακή έκδοση της Huffington Post επιβεβαίωσε ότι η Βιέννη θα παραμείνει αμετακίνητη. Προσκεκλημένος στη συζήτηση και ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας, ο οποίος υποστήριξε ότι το με το να σφραγίζουν ορισμένες χώρες τα σύνορά τους δεν λύνεται το παγκόσμιο πρόβλημα της μετανάστευσης, αλλά αυτό οδηγεί σε φαινόμενο ντόμινο. «Οι πρόσφυγες θα πρέπει να μεταγκατασταθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη και να καταπολεμηθεί το προσφυγικό στις ρίζες του», τόνισε ο γερμανός υπουργός.
«Σημαντικά βήματα»
Το βάρος του προσφυγικού στο σημερινό συμβούλιο κορυφής πέφτει λοιπόν σήμερα στην Ελλάδα, από πλευράς ΕΕ, και στην Τουρκία, η οποία έχει κοινά σύνορα με την ΕΕ. Χθες βράδυ η καγκελάριος Μέρκελκεκλεισμένων των θυρών είχε συνομιλίες πέντε ωρών με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, παρουσία και του προεδρεύοντος της ΕΕ, ολλανδούπρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι επρόκειτο για μια προπαρασκευαστική συνάντηση του σημερινού συμβουλίου προς την κατεύθυνση εφαρμογής από την Τουρκία του σχεδίου δράσης, που προβλέπει χορήγηση 3 δισ .ευρώ στην Τουρκία και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα γευματίσουν με τον τούρκο πρωθυπουργό. Χθες βράδυ, πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει κάνει «αποφασιστικά βήματα» για να σεβαστεί το σχέδιο δράσης με την ΕΕ που συμφωνήθηκε τέλος του περασμένου Νοεμβρίου.
Le Figaro: Οριστικό κλείσιμο συνόρων και μέγιστη βοήθεια σε Ελλάδα
Από το πρωί στην ηλεκτρονική της έκδοση η γαλλική εφημερίδα Le Figaro μεταδίδει το εφιαλτικό σενάριο που προβλέπει το οριστικό κλείσιμο των βαλκανικών συνόρων.
Ειδικότερα, τονίζεται στο δημοσίευμα ότι στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής αναφέρεται ότι τα 28 κράτη – μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε οριστικό κλείσιμο του περάσματος των Βαλκανίων και σε χορήγηση μέγιστης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα θα φθάσουν μόνο την άνοιξη στην χώρα ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι καθημερινές αφίξεις στην Ελλάδα αγγίζουν τους 2.000 πρόσφυγες.