Αποχωρεί ύστερα από μια πετυχημένη θητεία – Το μήνυμα του Γενικού πρόξενου των ΗΠΑ Γκρεγκ Φλέγκερ
Το επόμενο διάστημα ο Γενικός πρόξενος των ΗΠΑ Γκρεγκ Φλέγκερ (Gregory W. Pfleger, Jr.) αποχωρεί από την Θεσσαλονίκη μετά από μια πετυχημένη θητεία η οποία συνέπεσε με αυτή του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
Σε σχέση με τους προκατόχους του των οποίων τα καθήκοντα ήταν κυρίως η εξυπηρέτηση των Αμερικανών πολιτών,, ο Γκρεγκ Φλέγκερ κλήθηκε να έχει ενεργό ρόλο όχι μόνο στην νέα στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, αλλά και να παρακολουθήσει όλα τα μεγάλα έργα και επενδύσεις των Αμερικανών στην περιοχή.
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο IGB, οι επενδύσεις της Cisco και Pfizer στην Θεσσαλονίκη, αλλά και η διαχείριση της Αμερικανικής πολιτικής στην Θράκη, ήταν μερικά από τα έργα που ήταν παρακολούθηση του Γκρεγκ Φλέγκερ και της ομάδας του.
Ο ίδιος μάλιστα έδινε και μεγάλη σημασία στο ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια. «Η Θεσσαλονίκη είναι το τέλειο μέρος», είχε αναφέρει στην επίσημη παρουσίαση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Ψηφιακή Επικοινωνία, ενώ στο μήνυμα του για την 4η Ιουλίου χαρακτήρισε την Θεσσαλονίκη ως «ακρογωνιαίο λίθο της ανάδυσης της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας» και «κοσμοπολίτικη πύλη των Βαλκανίων»
Ο Αμερικανός πρόξενος, ο οποίος θα παραδώσει «σκυτάλη» τον επόμενο μήνα στην Ελίζαμπεθ Λη, που έρχεται για να τον αντικαταστήσει ως Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, επιστρέφει στην Ουάσιγκτον έχοντας για πάντα μαζί του, όπως αναφέρει, «αυτό το συναίσθημα του “ανήκειν”», που έζησε στη Θεσσαλονίκη. «Σ’ ευχαριστώ Θεσσαλονίκη. Ήταν τιμή μου να είμαι ένα μικρό κομμάτι του ενθουσιασμού που χαρακτηρίζει τη ζωή σε αυτή την κοσμοπολίτικη πύλη των Βαλκανίων, στον ακρογωνιαίο λίθο της ανάδυσης της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία για μάθηση, όπως για παράδειγμα από τα ταξίδια μου στο Άγιο Όρος, για ανακάλυψη, όπως για παράδειγμα στα βουνά της Ροδόπης στη Θράκη, για απόλαυση της αφθονίας της φύσης, όπως για παράδειγμα το κρασί της Μακεδονίας και να γνωρίσω αλλά και να τιμήσω τη δραστήρια νεολαία και το επιχειρηματικό πνεύμα που το βλέπουμε κάθε χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».
Ο κ. Φλέγκερ κάνει επίσης έναν μικρό «απολογισμό» όλων όσων «πετύχαμε μαζί στη Θεσσαλονίκη και στη βόρεια Ελλάδα: πρόοδο σε θέματα εκπαίδευσης, μέσω της συνεργασίας μας με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το Κολέγιο Ανατόλια, το American College of Thessaloniki, το Pinewood, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Επέκταση των υλικοτεχνικών υποδομών και των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης της βόρειας Ελλάδας. Και την προσωρινή φιλοξενία των συναδέλφων μας στρατιωτικών καθώς θα μετακινούνται μέσω της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης. Έχουμε εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας σε όλα τα σημεία χάρη στους ισχυρούς μας δεσμούς με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους στη βόρεια Ελλάδα».
Ο Αμερικανός πρόξενος αναφέρεται ακόμη στην «κοντινή σχέση και συνεργασία που έχουμε με τους θρησκευτικούς και κοινωνικούς ηγέτες διαφόρων χώρων: συνεργαζόμενοι με την Εβραϊκή Κοινότητα για το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ελλάδας, μαθαίνοντας από τους μουσουλμάνους φίλους μας που ζούνε στη Θράκη, γιορτάζοντας τον μήνα Υπερηφάνειας με τους ΛΟΑΤΚΙ φίλους μας, συντρώγοντας με την κοινότητα των Ρομά, και φυσικά επικοινωνώντας με τους πνευματικούς ηγέτες της Ορθοδοξίας».