Από το μήνυμα του Νίκου Δένδια για το Ακκουγιού στα Rafale
Τις τελευταίες ώρες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην προμήθεια Γαλλικών μαχητικών Rafale, και μάλιστα άμεσα. Αν η Ελληνική Πολεμική αεροπορία προμηθευτεί τα σύγχρονα αεροσκάφη, αυτό σημαίνει τρία πράγματα.
Πρώτον η αγορά αυτή γίνεται με την σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών. Τα Rafale φέρουν τρία όπλα εκ των οποίων δύο στρατηγικά, με δύο από αυτά να τα διαθέτει η Ελλάδα ήδη στο οπλοστάσιο της. Πρόκειται για τον υποστρατηγικό πύραυλο Scalp-EG όπου με τα Rafale μετατρέπεται σε Στρατηγικό, και τον Exocet. Η απόκτηση του Γαλλικού μαχητικού θα είναι πέρα από βέβαιο ότι θα φέρει και τον Στρατηγικό πύραυλο Scalp Naval.
Δεύτερον, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η αγορά αυτή φέρνει 100% και την σφραγίδα των Αμερικανών, και ειδικά για τον Scalp Naval. Θα είναι η δεύτερη φορά που οι Αμερικανοί δίνουν το πράσινο φως για να αποκτήσει χώρα του ΝΑΤΟ ένα τέτοιο όπλο. Η προηγούμενη αφορούσε και πάλι την Ελλάδα και τον Scalp -EG για τα Mirage 2000.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουλίου 2020
Το τρίτο και ίσως πιο σημαντικό, η προμήθεια των Rafale αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία δεν θα αρκεστεί σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση στα σύνορα της, αλλά θα επιδιώξει την ολική καταστροφή των υποδομών στην ενδοχώρα της Τουρκίας και του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Αυτό το πλήγμα ίσως είναι τελικά και η υποχρέωσης της Ελλάδας στην βοήθεια που λαμβάνει από χώρες όπως το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μάλιστα στις 30 Μαρτίου 2019 σε άρθρο του «V» με τίτλο Οι S-400 στην Τουρκία θα φέρουν εξοπλισμούς στην Ελλάδα για στρατιωτική λύση; ανέφερε «και αν οι S-400 φτάσουν στην Τουρκία το θέμα που τίθεται είναι, και που θα εγκατασταθούν. Ήδη κάποιοι αναφέρουν ότι το σύστημα θα εγκατασταθεί σε σημείο όπου θα μπορεί να ελέγχει το Αιγαίο. Αλλά το θέμα είναι γιατί η Τουρκία να μπει στην διαδικασία να έρθει σε ρήξη με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για να έχει αντιαεροπορική κάλυψη όταν αυτή θα μπορούσε να την πετύχει πιο αποτελεσματικά με τα F-35 και τους Patriot.» ενώ συνέχιζε «το πιο πιθανό είναι το σύστημα να εγκατασταθεί σε αυτό το σημείο της Τουρκίας όπου θα μπορεί να παράγει πολιτική, και αυτό δεν είναι άλλο από την Ανατολική Μεσόγειο.» και κατέληγε «σε αυτή την περίπτωση οι εξελίξεις είναι λίγο πολύ προβλέψιμες, τα F-35 δεν θα φτάσουν ποτέ στην Τουρκία, τα F-16 θα αρχίσουν να “κανιβαλίζονται”, και η οικονομία της Τουρκίας θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Από την άλλη, στο ΝΑΤΟ θα εξακολουθεί να είναι σε μια ιδιαίτερη σχέση πλέον, και ο Ερντογάν θα μπορεί να δείχνει στον μουσουλμανικό κόσμο ότι μπορεί και τα βάζει με τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως με το Ισραήλ.»
Και το άρθρο προχωρούσε ένα βήμα παραπάνω και ανέφερε «η Ελλάδα όμως θα μπορούσε να δώσει αυτή την λύση και με αφορμή όλη την προκλητικότητα της Τουρκίας. Ότι η χώρα ακολουθεί μια πολιτική με βάση το διεθνές δίκαιο σε σχέση με την Τουρκία, δεν σημαίνει ότι δεν σχεδιάζει και δεν έχει πλάνα και σε άλλες επιλογές. Έχει αυτά τα οπλικά συστήματα που μπορεί να επιφέρει καίριο πλήγμα στην Τουρκία και να την αναγκάσει σε συμβιβασμό, σε έναν συμβιβασμό όπου η γειτονική χώρα πρώτη θα κάτσει στο τραπέζι, και τελευταία θα σηκωθεί. Αν το ΝΑΤΟ, οι Ισραηλινοί και οι ΗΠΑ, αποφασίσουν ότι η Ελλάδα θα δώσει την λύση αυτή, τα ραντάρ στην Κρήτη, ο Ηνίοχος και άλλες κοινές δράσεις, θα συμπληρωθούν από εξοπλιστικά, ικανά να αντιμετωπίσουν τους S-400. Οι ενδιαφερόμενοι, γνωρίζουν πολύ καλά πως να αντιμετωπίσουν το σύστημα, το οποίο από την στιγμή που ανοίξει το ραντάρ του, είναι ευάλωτο σε πυραύλους κρουζ, οι οποίοι πετούν σε χαμηλό ύψος και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από συστήματα πλοίων. Σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός των Scalp που βρίσκεται στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας θα συμπληρωθεί και θα φέρει την αναβάθμιση η την προμήθεια νέων Mirage 2000-5. Από την θάλασσα, οι φρεγάτες FREMM που θα φέρουν και το βλήμα SCALP-Naval, βγάζει το ναυτικό από την διαδικασία να είναι το «Λιμενικό του Αιγαίου» και το τοποθετεί σε ένα άλλο διαφορετικό επιχειρησιακό επίπεδο. Το μέγιστο βεληνεκές των SCALP-Naval είναι της τάξεως των 1.000 km.»
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουλίου 2020
14 μήνες μετά , στις 20 Μαϊου 2020, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, παραχωρεί συνέντευξη στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στους δημοσιογράφους, Αλφόνσο Βιτάλη και Θάνο Σιαφάκα.
Στην διάρκεια της συνέντευξης, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε «Η Τουρκία πρέπει να συνεννοηθεί μαζί μας. Θα σας πω ένα παράδειγμα, για το οποίο π.χ. η Τουρκία δε συνεννοείται μαζί μας. Θέλει να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού. Πολύ ωραία. Δε θα πρέπει να συνεννοηθεί για τις γειτονικές χώρες για τις παραμέτρους ασφαλείας; Υπάρχει ρήγμα στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή αυτή δε στερείται σεισμών. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ελλάδα αυτό;»
Στην σημείωση του δημοσιογράφου ότι το θέμα του Πυρηνικού Εργοστασίου αφορά και γειτονικές χώρες, όπως Κύπρο και Ισραήλ, ο υπουργός ανέφερε «εγώ αναφέρομαι σε όλες τις γειτονικές χώρες. Είναι μια χειρονομία αντίληψης, ότι πορευόμαστε προς ένα κοινό μέλλον. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να συζητήσει μαζί μας; Το έχει πράξει; Όχι. Έχει αυτή την αντίληψη ενός μεγαλείου «δε μιλάω με κανέναν». Δεν γίνεται έτσι.»
Είναι η πρώτη φορά που όχι μόνο μια Ελληνική κυβέρνηση θέτει θέμα από δική της πλευρά, αλλά γίνεται και μια δήλωση την στιγμή που έχουν κοπεί όλα τα κανάλια επικοινωνίας, και τέτοιες δηλώσεις «μεταφράζονται» από την άλλη πλευρά σε όλες τις «γλώσσες».