Από την «Λίστα 301» μέχρι την Ελευσίνα και την Αλεξανδρούπολη, ο Covid-19 δεν ματαιώνει τα σχέδια των ΗΠΑ
«Οι Έλληνες μπορούν να στείλουν ένα δωρεάν SMS στο 13033, με το όνομά τους και αναφέροντας μία από έξι δυνατές επιλογές εξόδου. Ελάχιστα δευτερόλεπτα από την αποστολή, έρχεται μια απάντηση επιβεβαίωσης. Στο παραπάνω, να προστεθεί και ένα προειδοποιητικό μήνυμα από τον αριθμό 112 που εστάλη τρεις φορές, ζητώντας από τους πολίτες να παραμείνουν σε περιορισμό». Αυτό ανέφερε σε άρθρο της η Γαλλική Le Figaro για την Ελλάδα και τις αλλαγές που έγιναν κατά την περίοδο του Covid-19 σε όλο το δημόσιο τομέα, με την γραφειοκρατία να είναι «το πιο εντυπωσιακό θύμα του covid-19 στην Ελλάδα» όπως σημειώνει.
Ο αρχιτέκτονας της αλλαγής αυτή είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε ότι δεν έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όμως αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ικανότητα του κ. Πιερρακάκη, αλλά στην αποφασιστικότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού για αλλαγές, και στον Αμερικανικό παράγοντα. Τον Σεπτέμβριο του 2019 και μετά τον δεύτερο κύκλο του Στρατηγικού Διαλόγου, Αμερικανοί ειδικοί βρέθηκαν στην Ελλάδα όπου είχαν συναντήσεις μεταφέροντας την εμπειρία και την γνώση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από την χώρα τους.
Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Αμερικανός Γενικός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, στην επίσημη παρουσίαση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Ψηφιακή Επικοινωνία, που πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ανέφερε «ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκος (…). Κάποιες φορές πρέπει απλά να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη γνώση, δεν υπάρχει υποκατάστατο της εξειδίκευσης και της εμπειρίας» και κατέληξε, «η Θεσσαλονίκη είναι το τέλειο μέρος».
Στην Θεσσαλονίκη ήδη δημιουργείται Συνεργατικό Κέντρο Καινοτομίας (Co-Innovation Centers) της Cisco, ενώ στην πόλη θα επενδύσουν εταιρείες όπως η Pfizer, ενώ το Αμερικανό Fund με γραφεία στο Λονδίνο που επένδυσε στην Pharmathen (Σάπες – Κομοτηνή), τώρα μπαίνει και στις επικοινωνίες προχωρώντας στην εξαγορά της Forthnet.
Όμως οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ για την περιοχή δεν επηρεάζονται από την Πανδημία που φαινόταν ότι θα πλήξει και την Ελλάδα. Από τον Ιανουάριο κιόλας, αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που έχουν δραστηριότητες στην Ελλάδα, όπως οι Microsoft, Google, Cisco, συνδράμουν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας στη μετάβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες που είναι αναγκαίες σε τομείς όπως η τηλε-εκπαίδευση, αποτέλεσμα που φάνηκε αμέσως με το κλείσιμο των σχολείων.
Στις 30 Μαρτίου, ένα μήνα πριν και ενώ η Πανδημία στην Ελλάδα δημιουργούσε τις πρώτες ανησυχίες ενώ στην παγκόσμια αγορά γινόταν ανακοινώσεις για κατάργηση σχεδιασμών δεκαετιών, και πάλι ο Αμερικανός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη γίνεται ακόμα πιο σαφής «είμαστε εδώ και δεν πάμε πουθενά. Ουσιαστικά αυξάνουμε την παρουσία μας», μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα θα γίνει το επίκεντρο σε όλα τα Διεθνή ΜΜΕ για τον τρόπο που αντιμετώπισε τον Covid-19 ενώ ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κάνει ότι είναι δυνατόν για να δείξει στην Ελληνική κυβέρνηση ότι τα σχέδια των ΗΠΑ δεν πρόκειται να επηρεαστούν από Πανδημία. Η καθημερινές ενημερώσεις με τηλεδιάσκεψη του Πρέσβη σε δημοσιογράφους και υπουργούς, η διαγραφή της Ελλάδας από από τη «Λίστα Παρακολούθησης 301» που τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και η πρόσφατη συνέντευξη του Τζέφρι Πάιατ στην εφημερίδα «Τα Νέα», που μίλησε για ενθάρρυνση για Αμερικανικές επενδύσεις σε Ελευσίνα και Αλεξανδρούπολη, καταδεικνύουν την σημασία που έχει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ.