Απεβίωσε ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν
Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν -άλλοτε αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ και ατυχήσας υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2008- απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το πολιτικό του γραφείο.
Ο Μακέιν υποβαλλόταν σε θεραπεία για γλοιοβλάστωμα, μια επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο, μετά τη διάγνωσή του τον Ιούλιο του 2017, και δεν είχε μεταβεί στο Καπιτώλιο το 2018. Είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στα μέσα Απριλίου για μια λοίμωξη στο έντερο. Την Παρασκευή, η οικογένεια του Μακέιν ανακοίνωσε ότι ο πολύπειρος πολιτικός, ο οποίος εκπροσώπησε την Αριζόνα στην αμερικανική Γερουσία για 35 χρόνια, αποφάσισε να σταματήσει την θεραπεία στην οποία υποβαλλόταν για το γλοιοβλάστωμα.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που είχε συγκρουστεί σφοδρά με τον γερουσιαστή Μακέιν, απηύθυνε μέσω Twitter ένα σύντομο μήνυμα συλλυπητηρίων, χωρίς ούτε μια λέξη για την καριέρα ή τη ζωή του ανδρός. «Τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια και τον σεβασμό μου στην οικογένεια του γερουσιαστή Τζον Μακέιν. Οι καρδιές μας και οι προσευχές μας είναι μαζί σας!», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Αντίθετα, οι περισσότεροι από τους κοινοβουλευτικούς και πρώην προέδρους των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα ανακοινώσεις μέσα σε μερικά λεπτά από τη μετάδοση της είδησης για τον θάνατό του, με τον ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους να αποτίει φόρο τιμής σε έναν «άνδρα με βαθιές πεποιθήσεις», έναν «πατριώτη ύψιστης τάξεως». Ο δημοκρατικός πρώην πρόεδρος Μπιλ, Κλίντον απέτισε κι αυτός φόρο τιμής στον Μακέιν, υπογραμμίζοντας ότι δεν δίσταζε να αψηφήσει την κομματική γραμμή αν έκρινε πως ήταν για το καλό της χώρας. Ο άλλοτε αντιπρόεδρός του Κλίντον, ο Αλ Γκορ κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος: «Πάντοτε θαύμαζα και σεβόμουν τον Τζον», διότι πάντοτε εργαζόταν για «να βρεθεί πεδίο συνεννόησης, όσο δύσκολο κι αν ήταν», ανέφερε. Για τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, «η Αμερική και η Ελευθερία έχασαν έναν από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές τους». Η κόρη του βετεράνου, η Μέγκαν Μακέιν, ανέφερε μέσω Twitter ότι έμεινε στο πλευρό του πατέρα της ως το τέλος.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα «πιο βαθιά συλλυπητήρια» του ιδίου και της συζύγου του Μισέλ Ομπάμα στην οικογένεια του Τζον Μακέιν, του αμερικανού γερουσιαστή και αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του 2008, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών.
Σύμφωνα με τον Ομπάμα, ο ίδιος και ο Μακέιν μοιράζονταν την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ είναι «μια χώρα όπου τα πάντα είναι δυνατά κι ότι η ιδιότητα του πολίτη είναι πατριωτικό μας καθήκον, για να εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα παραμείνει έτσι για πάντα».
Ο Ομπάμα τόνισε ότι με τον Μακέιν «ανήκαμε σε διαφορετικές γενεές, προερχόμαστε από τελείως διαφορετικά υπόβαθρα, κι αναμετρηθήκαμε στο υψηλότερο επίπεδο της πολιτικής», αλλά «μοιραζόμασταν, παρ’ όλες τις διαφορές μας, την πίστη σε κάτι υψηλότερο: τα ιδεώδη για τα οποία γενεές Αμερικανών και μεταναστών έδωσαν αγώνες, έδωσαν μάχες, θυσιάστηκαν».
«Ελάχιστοι ανάμεσά μας δοκιμάστηκαν με τον τρόπο που είχε δοκιμαστεί κάποτε ο Τζον, ή χρειάστηκε να δείξουν το θάρρος που έδειξε εκείνος. Αλλά όλοι μας (…) θα θέλαμε να βρίσκουμε το θάρρος να βάζουμε το ευρύτερο καλό πάνω από το δικό μας», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.
Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των δημοκρατικών στη Γερουσία, πρότεινε να μετονομαστεί το κτίριο όπου είχε το γραφείο του ο εκλιπών σε κτίριο Τζον Μακέιν.
Ο Μακέιν υποβαλλόταν σε θεραπεία στην Πολιτεία του, την Αριζόνα, όπου πολλοί φίλοι και συνάδελφοί του πήγαιναν για να τον δουν εδώ και μήνες, ουσιαστικά για να τον αποχαιρετίσουν, καθώς οι πάντες είχαν πλέον πλήρη συνείδηση του πόσο κοντά βρισκόταν στο τέλος. Παρά τη θεραπεία του και την απουσία του από το Καπιτώλιο πλέον από τον Δεκέμβριο, παρέμενε σχετικά ενεργός πολιτικά.
Το καλοκαίρι του 2017, αψήφησε τον πρόεδρο Τραμπ -για τους τρόπους και τις ιδέες του οποίου ο Μακέιν ουδέποτε έκρυψε την περιφρόνησή του- και καταψήφισε τη μεταρρύθμιση του Obamacare, του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων και υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο Μακέιν επέκρινε ανοιχτά τον Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «κακά πληροφορημένο» και «παρορμητικό», ενώ στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησαν τον Μάιο του 2018, κατήγγειλε και αυτός τη «συμπάθεια» του νεοϋορκέζου μεγιστάνα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον ρώσο πρόεδρο εναντίον του οποίου ο Μακέιν έδινε μάχες από τη Γερουσία.
Στον Μακέιν άλλωστε είχαν επιβληθεί από τη Ρωσία αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις, για την επιβολή των οποίων είχε πρωτοστατήσει, κάτι που ανέφερε συχνά ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής εμφανώς υπερήφανος γι’ αυτό.
Ο Τζον Μακέιν, γιος και εγγονός ναυάρχων, ήταν τα χρόνια της νιότης του πιλότος καταδιωκτικού του ναυτικού, και συμμετείχε στον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε, ο ίδιος τραυματίστηκε και αιχμαλωτίστηκε για πέντε χρόνια. Έλεγε ότι είχε βασανιστεί από τους δεσμώτες του και έγινε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας μια από τις φωνές που εναντιώνονταν στα βασανιστήρια, καταγγέλλοντας ιδίως τις πρακτικές της CIA, τις ανακρίσεις με τις «προχωρημένες τεχνικές» κατά τη διάρκεια του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας, επί των ημερών του Τζορτζ Ου. Μπους.
Ο Μακέιν καλλιέργησε για χρόνια την εικόνα ενός ανεξάρτητου νου που μίλαγε με ειλικρίνεια και δεν τηρούσε άκριτα την κομματική γραμμή. Αλλά απέτυχε το 2000 να κερδίσει στην εσωκομματική διαδικασία τον Τζορτζ Ου. Μπους και να γίνει ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.
Το 2008, έλαβε το χρίσμα του κόμματός του, αλλά υπέστη βαριά ήττα από τον Μπαράκ Ομπάμα. Κατόπιν παρέμεινε στη Γερουσία, δεύτερο σπίτι του για τριάντα πέντε χρόνια. Γνωστός για τον επεμβατισμό που πρέσβευε στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, καθώς θεωρούσε ότι η Αμερική οφείλει να υπερασπίζεται τις αξίες της και τα συμφέροντά της σε όλο τον κόσμο, ήταν από τους πιο ανυποχώρητους υποστηρικτές του πολέμου στο Ιράκ και επέμενε να τάσσεται υπέρ ενός ισχυρού αμερικανικού στρατιωτικού ρόλου στο εξωτερικό.
(πηγή: Καθημερινή)