Αντρέι Μάσλοβ – Έχουμε γυρίσει σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα
«Πολύ επιτυχημένη» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μάσλοβ τη συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα τονίζοντας πως αυτή πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα.
Ο κ. Μάσλοβ, σε συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με το Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, ξεκαθάρισε πως οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας έχουν πλέον εξομαλοποιηθεί μετά το περιστατικό με την απέλαση των δύο ρώσων διπλωματών από τις ελληνικές αρχές το περασμένο καλοκαίρι και ως εκ τούτου το ζήτημα δεν τέθηκε στη συνάντηση.
«Έχουμε γυρίσει σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η ένταση που προέκυψε δεν συμβάδιζε με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο χωρών και πως πλέον «κοιτάζουμε μπροστά με αισιοδοξία».
Αναφορικά με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τις κοινά σχέδια Ελλάδας — Ρωσίας υπογράμμισε πως οι δύο πλευρές προχώρησαν σε συμφωνίες σε τομείς που αφορούν την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τα τελωνεία και τις μεταφορές.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, σε πλήρη ανάπτυξη αναμένονται να είναι οι επαφές σε διμερές επίπεδο το επόμενο διάστημα, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η μικτή διυπουργική επιτροπή για την οικονομική, βιομηχανική, επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία και το διμερές συμβούλιο επενδύσεων.
Ως προς την επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα που ήταν προγραμματισμένη για φέτος, ο κ. Μάσλοβ τόνισε πως προς το παρόν δεν συζητείται ο χρόνος μιας τέτοιας επίσκεψης.
Στον οικονομικό τομέα, ο ρώσος πρέσβης εκτίμησε πως οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε καλύτερη πορεία, με τη συνεχή αύξηση του εμπορίου και τη διατήρηση του μεγάλου τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας ενώ αναφέρθηκε και στις μεγάλες τουριστικές υποδομές που αναμένεται να δημιουργηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.
Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα του Ελλάδα και Ρωσία να αποκτήσουν σύντομα ένα κοινό εργαλείο που θα αφορά την προώθηση των αμοιβαίων επενδύσεων.
Αναφερθείς στα σχέδια διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου Turk Stream από την Ελλάδα ο ρώσος πρέσβης εξέφρασε την από πλευράς Μόσχας, ετοιμότητα για υλοποίηση των ενεργειακών έργων στην Ευρώπη, όπως είχε υπογραμμίσει και στο παρελθόν ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η λειτουργία του TurkStream θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην νοτιονατολική Ευρώπη», ανέφερε.
Πρόσθεσε ακόμη πως η Ρωσία εκτιμά την υπεύθυνη στάση της Ελλάδας να προωθεί τα σχέδια που ανταποκρίνονται στα εθνικά της συμφέροντα, ώστε να μετατραπεί στον ενεργειακό κόμβο της περιοχής «παρά όλες τις κακόβουλες αντιδράσεις», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μάσλοβ ανέφερε ακόμη πως αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται όλες οι εναλλακτικές προς την ευρωπαϊκή διαδρομή αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψιν δύο παράγοντες.
Οι προτάσεις επέκτασης θα πρέπει, όπως είπε να αξιολογηθούν από οικονομικής απόψεως από τις εταιρείες του έργου ενώ χρειάζονται σαφείς εγγυήσεις από την ΕΕ ότι δεν θα εμποδίσει την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού.
«Οι ενδιαφερόμενες χώρες μέλη της ΕΕ, πρέπει να αποφασίσουν μόνες τους τι ακριβώς θέλουν», ξεκαθάρισε ο ρώσος πρέσβης.
Μιλώντας για το ρωσικό εμπάργκο διασαφήνισε πως για να υπάρξει άρση των απαγορεύσεων των ρωσικών εισαγωγών θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις και πως είναι αδύνατον να γίνουν εξαιρέσεις αφού κάτι τέτοιο θα ήταν ενάντια στους κανόνες του ΠΟΕ. Ωστόσο, τόνισε πως οι εισαγωγές των αγροτικών που δεν εντάσσονται στις κυρώσεις είναι ευπρόσδεκτες.
Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία από ελληνικής πλευράς, της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια επανέλαβε την προσήλωση της Ρωσίας στην σχετική σύμβαση του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως «καλό είναι να αποφεύγονται οι εντάσεις και να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο».
Παράλληλα, για το ζήτημα της Κύπρου υπενθύμισε την πάγια θέση της Ρωσίας για μια καθολική, δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη λύση από τις δύο κοινότητες με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ενώ διασαφήνισε πως η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αποστρατικοποίησης του νησιού.
Για το ζήτημα της ΑΟΖ της Κύπρου συνέστησε να αποφεύγονται οι ενέργειες που προκαλούν εντάσεις και προέτρεψε τα εμπλεκόμενα κράτη να επιλύουν τις διαφορές με ειρηνικό τρόπο.
Ερωτηθείς για τη σύσφιξη των σχέση της Ρωσίας με την Τουρκία τον τελευταίο καιρό και το αν αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει την Ελλάδα ο κ. Μάσλοβ ανέφερε:
«Δεν θα πρέπει να σας προβληματίζει γιατί είστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ».
Πρόσθεσε ακόμη πως η πώληση των αντιπυραυλικών συστημάτων S 400 στην Τουρκία δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας αφού πρόκειται για αμυντικό εξοπλισμό και υπογράμμισε για άλλη μια φορά πως οι ρωσοτουρκικές σχέσεις δεν προσανατολίζονται εναντίον κανενός.
Από την άλλη, έκανε σαφές πως η συνεργασία της Μόσχας με την Αθήνα δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση από τις σχέσεις της άλλα κράτη όπως οι ΗΠΑ.
«Βασιζόμαστε στην αρχή της μη παρέμβασης στις υποθέσεις άλλων κρατών γι‘ αυτό ποτέ δεν έχουμε αντιταχθεί στην ανάπτυξη σχέσεων τρίτων χωρών», τόνισε.
Εκφράζοντας την ενόχληση της Μόσχας για την μη ενημέρωση από πλευράς του γ.γ. του ΟΗΕ για τις εξελίξεις που αφορούν στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο κ. Μάσλοβ έκανε γνωστό πως για τη Ρωσία δεν υπάρχει καμία διαφορά οποιαδήποτε ονομασία και να αποφασιστεί από την Αθήνα και τα Σκόπια.
«Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα», ξεκαθάρισε.
Μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις στην Εκκλησία με την παραχώρηση αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη σχηματική εκκλησία της Ουκρανίας και μια ενδεχόμενη αντίδραση από τη Μόσχα ο κ. Μάσλοβ ανέφερε πως το ζήτημα δεν συζητήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν και έκανε γνωστό πως η Ρωσία παρακολουθεί στενά το θέμα χωρίς να παρεμβαίνει.
«Μας ανησυχούν πρωτίστως οι συνέπειες των διαεκκλησιαστικών εντάσεων», επισήμανε αλλά υπογράμμισε πως η ανάμιξη της πολιτείας στα θρησκευτικά οδηγεί στην όξυνση της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης στην Ουκρανία και περιπλέκει τη διευθέτησή της.
Ο κ. Μάσλοβ, τέλος, έκανε γνωστό ότι το 2019 θα αποτελεί για τις δύο χώρες το κοινό έτος γλώσσας και λογοτεχνίας ενώ αναμένεται να εγκαινιαστούν και δύο νέα επίτιμα προξενεία στο Ναύπλιο και την Αλεξανδρούπολη.