Αντίθετος με τη διεύρυνση προς τα Βαλκάνια ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε χθες εναντίον της προσχώρησης κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., λίγες ώρες αφότου η Κομισιόν είχε προτείνει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Η έλλειψη ενθουσιασμού στις πολιτικές ηγεσίες για τη διεύρυνση της Ε.Ε. ανησύχησε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έκανε λόγο για κίνδυνο πολέμου στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Θα υποστηρίξω τη διεύρυνση μόνο αφότου υπάρξει εμβάθυνση και μεταρρύθμιση της Ευρώπης μας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. «Δεν θέλω να στραφούν τα Βαλκάνια προς την Τουρκία ή τη Ρωσία, αλλά ούτε θέλω μια Ευρώπη που, ενώ λειτουργεί με δυσκολία με 28 και αύριο με 27 μέλη, αποφασίζει παρ’ όλα αυτά να καλπάσει με 30 ή 32 μέλη κρατώντας τους ίδιους κανόνες», προσέθεσε. H E.E. διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο το 2025.

Η Αλβανία βρίσκεται εν μέσω δραστικής μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, με τεχνική βοήθεια και πολιτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, αλλά και από την Ε.Ε.

Στις 17 Μαΐου, οι αρχηγοί κρατών της Ε.Ε. θα συναντηθούν με τους ηγέτες των χωρών των Βαλκανίων στη Σόφια της Βουλγαρίας, σε μια διάσκεψη που αναμένεται να λήξει χωρίς νέες προσκλήσεις. Παρ’ όλα αυτά, η Κομισιόν προχώρησε χθες στην πρότασή της: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο (που εκπροσωπεί τα κράτη-μέλη) να αποφασίσει έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. «Είναι μια ενθάρρυνση προς τις χώρες αυτές να εξακολουθήσουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Οι προτάσεις βασίζονται στην αυστηρή αξιολόγηση της προόδου που έχει συντελεστεί», προσέθεσε.

Ως προς την ΠΓΔΜ, η έκθεση της Κομισιόν ανέφερε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που απομένουν στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης και της καταπολέμησης της διαφθοράς», ενώ για την Αλβανία πως «θα παίξει κρίσιμο ρόλο η πρόοδος στον νευραλγικό τομέα του κράτους δικαίου». Η Αλβανία βρίσκεται εν μέσω δραστικής μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, με τεχνική βοήθεια και πολιτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, αλλά και από την Ε.Ε.

«Είναι μια ιστορική ημέρα για την Αλβανία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Εντι Ράμα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΔΓΜ Nίκολα Ντιμιτρόφ είπε ότι «άρχισε ξανά το ταξίδι για τη μετατροπή της χώρας σε πραγματική ευρωπαϊκή δημοκρατία». Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν προτείνει έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και η δεύτερη με την ΠΓΔΜ. Η πρώτη είχε προσκρούσει σε ελληνικό βέτο λόγω των εκκρεμών διαφορών στο θέμα του ονόματος. Οπως έδειξαν οι δηλώσεις Μακρόν, αυτή τη φορά η απροθυμία είναι ευρύτερη.

Δηλώσεις Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε προβληματισμένος με τις επιπτώσεις της άρνησης των αρχηγών κρατών. «Δεν θέλω να επιστρέψει ο πόλεμος στα Δυτικά Βαλκάνια. Αν κατά τραγικό τρόπο στερήσουμε από τις χώρες αυτές, σε αυτή την εξαιρετικά περίπλοκη περιοχή, την ευρωπαϊκή προοπτική, θα ζήσουμε αυτά που ήδη ζήσαμε τη δεκαετία του 1990», υποστήριξε ο Γιούνκερ.

(πηγή: Καθημερινή)

ViaDiplomacy Newsroom