Αντίστροφη μέτρηση για τον Πάνο Καμμένο, τα αγκάθια και το… σιωπητήριο
Αντίθετα μετρά ο χρόνος μέχρι ο Πάνος Καμμένος «λύσει» τη σιωπή του. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις μέσα στα επόμενα 24ωρα ο υπουργός Αμυνας θα θελήσει να προχωρήσει σε δημόσια παρέμβαση για όλα τα ζητήματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα και τα οποία έχουν προκαλέσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ένταση και «παγωμάρα» μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δε φαίνεται να έχει καταλήξει, όμως κανείς πλέον δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι η συμβίωση των δύο κυβερνητικών κομμάτων περνά κρίση με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες, ως προς το μέλλον της συνεργασίας τους.
Στο πλαίσιο αυτό συζητήσεις προκάλεσε η πληροφορία που θέλει τον Πάνο Καμμένο να βάζει ένα είδος σιωπητηρίου στους βουλευτές και στα στελέχη του, μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας όταν και πιθανολογείται πως θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, χωρίς ακόμα πάντως να έχει γίνει οριστεί επισήμως. Όπως σημείωνουν πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τον υπουργό Άμυνας δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγει τη συγκεκριμένη τακτική, αφού θεωρεί ότι πρέπει να αποφεύγονται οι αποκλίνουσες απόψεις στο δημόσιο λόγο μέχρι να διαμορφωθεί η κεντρική γραμμή των ΑΝΕΛ, μέσα από τον ίδιο.
Κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός πως ο κ. Καμμένος το τελευταίο διάστημα ακολουθεί το δικό του δρόμο. Για πρώτη φορά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μοιάζει να απομακρύνεται από τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς όμως να έχει αποφασίσει να ρίξει τίτλους τέλους στην πορεία των δύο εταίρων.
Η αλήθεια είναι πως μια σειρά από ζητήματα της επικαιρότητας έβγαλαν στην επιφάνεια τις διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, οι οποίες κρατούνταν καλά φυλαγμένες τρία χρόνια τώρα. Τα τρία αγκάθια που ταλαιπωρούν το Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με τους ΑΝΕΛ είναι:
– Η διαχείριση του περιστατικού με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στον Εβρο και η χρήση της λέξης «ομηρία» από τον Πάνο Καμμένο που προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις ακόμα και από συναδέλφους υπουργούς εντός του υπουργικού συμβουλίου αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα. Τελευταίο παράδειγμα ο Νίκος Φίλης, ο οποίος στον ΣΚΑΙ χαρακτήρισε προσωπικές τις απόψεις του υπουργού Άμυνας περί ομηρίας.
– Ο τρόπος διαχείρισης από την κυβέρνηση των γεγονότων της Τούμπας με την εμπλοκή σε αυτά του Ιβάν Σαββίδη έδειξαν να ενοχλούν τον κ. Καμμένο, ο οποίος σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, δε θέλησε να πάρει αποστάσεις από τον επιχειρηματία, με τον οποίο άλλωστε διατηρεί πολύ καλές σχέσεις. Στις 7 Μαΐου 2017 μάλιστα ο κ. Καμμένος στον ΣΚΑΙ μιλούσε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια τον ομογενή επιχειρηματία. «Θεωρώ ότι είναι ένας επιχειρηματίας, ο οποίος στα δύσκολα της πατρίδας μας, αντί να κάνει όπως οι άλλοι και να πηγαίνει στο Λουγκάνο ή στο Μαϊάμι με τα λεφτά και να περιμένει πότε θα έρθει η στιγμή να αγοράσει την πτωχευμένη Ελλάδα, την ώρα που οι άλλοι την «έκαναν», εκείνος ήρθε και έβαλε τα χρήματά του από έξω προς τα μέσα, επένδυσε σε μία βιομηχανία στην Ξάνθη – στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης – και προσέλαβε κόσμο. Έρχεται τώρα και επενδύει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όποτε χρειάζεται η πατρίδα μας βοηθάει – και στα εθνικά θέματα, στα θέματα του ποντιακού ελληνισμού – και αυτόν τον άνθρωπο αντί να τον ευχαριστήσουν και να του πουν ότι αυτό που κάνεις είναι εθνικό έργο…» είχε πει ο κ. Καμμένος.
– Στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, που φαίνεται πως αποτελεί το πιο δύσκολο κομμάτι της συμβίωσης Τσίπρα Καμμένου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Νίκο Κοτζιά να έχει στείλει ήδη προτάσεις στον σκοπιανό ομόλογό του, οι οποίες περιέχουν τον όρο «Μακεδονία».
Δεδομένων λοιπόν των παραπάνω προβληματικών στοιχείων στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ιδιαίτερη αξία έχει η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Real fm για τις σχέσεις των εταίρων: «Στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ. Καμμένος έχει εκφράσει μια διαφορετική άποψη. Πρέπει να αναμένουμε την τελική συμφωνία. Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές εκφράσεις ή διαφορετικές διατυπώσεις. Όμως στο επίπεδο του πολιτικού και διπλωματικού σχεδιασμού, δεν υπάρχει ζήτημα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει η οποιαδήποτε σκιά στην κοινή προσπάθεια που κάνουμε», επεσήμανε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος δεν έκρυψε το γεγονός της απόστασης που χωρίζει Τσίπρα – Καμμένο.
Στη ΝΔ πάντως παρακολουθούν τις εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αποφεύγουν να κάνουν πρόβλεψη για το τί μέλλει γενέσθαι. Κομματικά στελέχη πάντως τόνιζαν πως δεν μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός η «εξαφάνιση» του υπουργού Άμυνας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Στην Πειραιώς δεν βλέπουν εναλλακτική λύση ως προς τη θέση του κυβερνητικού εταίρου εφόσον αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, γι’ αυτό και θεωρούν όλα τα σενάρια πιθανά…