Aντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Η Θεσσαλονίκη γίνεται κόμβος καινοτομίας στη ΝΑ Ευρώπη
“Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε ένα hub, σε έναν κόμβο και η μετάβαση αυτή γίνεται πολύ γρήγορα. Η Θεσσαλονίκη γίνεται ένας κόμβος καινοτομίας, ένας κόμβος ταλέντων, προσόντων, τεχνολογίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διαδικτυακή ομιλία του στο Thessaloniki Future Thinking Dialogues που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
“Κομμάτι της μεταμόρφωσης της Θεσσαλονίκης είναι ότι ξαναχτίζονται από την αρχή οι βασικές υποδομές μεταφορών. Δεν είναι μόνο το Μετρό, αλλά είναι και το νέο αεροδρόμιο, είναι το λιμάνι στα χέρια παρόχων και όχι του κράτους, είναι η νέα αναβαθμισμένη σιδηροδρομική σύνδεση, είναι οι δυνατότητες για συνδυασμένες μεταφορές και οι νέες δομές στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας (thessINTEC, Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας)”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.
Επισήμανε πως στο όραμα αυτό για τη Θεσσαλονίκη έχουν απόλυτα ταυτόσημες θέσεις και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι για να δουλέψει θα απαιτηθεί να υπάρξουν συνέργειες ανάμεσα στις ακαδημαϊκές, στις ερευνητικές, στις επιχειρηματικές, στις επενδυτικές, στις περιφερειακές και τοπικές κοινότητες.
Ορατό το τέλος της πανδημίας
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην πανδημία και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι είναι ορατό το τέλος της, λέγοντας: “Τους τελευταίους 18 μήνες πρέπει να τους δούμε ως μια κοινή δοκιμασία που δοκίμασε τις αντοχές μας, τις αντοχές των συστημάτων μας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία δεν είναι οριστικά πίσω μας, αλλά σίγουρα το τέλος της είναι ορατό”.
“Αυτό που με κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξο για την επόμενη μέρα είναι ότι αυτή η πανδημική κρίση μας θύμισε και το έκανε με τον πιο πανηγυρικό και τον πιο ηχηρό τρόπο ότι ο μόνος τρόπος για να ανταπεξέλθουμε σε τέτοιου είδους δυσκολίες είναι μέσα από κοινές λύσεις συνεργασίας”, υπογράμμισε και πρόσθεσε: “Κανένα ευρωπαϊκό κράτος, μεγάλο ή μικρό, ανατολικό ή δυτικό, βόρειο ή νότιο, αριστερό ή δεξιό, αλλά και κανένα κράτος ανεξάρτητα του μεγέθους του σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να τα είχε καταφέρει στην αντιμετώπιση μιας τόσο σύνθετης, μιας τόσο πολύπλοκης απειλής σαν κι αυτή”.
Να δουλέψουμε μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλον
Ειδικά για την Ευρώπη επισήμανε ότι τα μαθήματα και τα διδάγματα αυτής της κρίσης έχουν βοηθήσει στην επεξεργασία πολιτικών που πριν μερικά χρόνια θα φάνταζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας και αναρωτήθηκε: “Ποιος θα έλεγε ότι πριν μερικά χρόνια ότι η Ευρώπη θα αγόραζε περίπου 4 δισ. δόσεις εμβολίων και θα τις διένειμε δωρεάν σε όλους τους Ευρωπαίους, ανεξάρτητα από το που ζουν; Ποιος θα έλεγε ότι θα προχωρούσε σε έναν κοινό δανεισμό για να δημιουργήσει ένα Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα μπορέσει να βοηθήσει συμμετρικά όλες τις χώρες να επανέλθουν;”.
Η Θεσσαλονίκη ενώνει
“Αυτά λοιπόν τα ιστορικά βήματα είναι και μια απτή απόδειξη της ανάγκης στην Ευρώπη και στον κόσμο να δουλέψουμε μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλον και όχι ο ένας απέναντι με τον άλλον. Κι αν υπάρχει ένας τόπος, ένα πεδίο, που η ιστορία του, η γεωγραφία του, η φυσιογνωμία του, οι πολιτιστικές του καταβολές προσφέρονται για να μας δείξουν την ανάγκη της συνεργασίας, είναι η Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ενώνει”, σημείωσε ο κ. Σχοινάς.