Αντιπολίτευση, Μέσα, Ακροδεξία και Αναλυτές, εναντίον της χώρας
Όπως σήμερα κάποιοι ιστορικοί καταγράφουν γεγονότα και αποδεικνύουν ότι υπήρχαν πρόσωπα τα οποία στις δύσκολες στιγμές του Έθνους με την συμπεριφορά τους υπονόμευσαν την ασφάλεια και το συμφέρον της Πατρίδας, την ίδια καταγραφή θα κάνουν και οι ιστορικοί του μέλλοντος για όσα έγιναν τις τρεις τελευταίες ημέρες στην χώρα.
Η υπόθεση της νησίδας στον Έβρο χρησιμοποιήθηκε από πολλούς είτε για καθαρά προσωπικό συμφέρον, είτε γιατί ήθελαν να αποδείξουν ότι ήξεραν κάτι παραπάνω από οποιονδήποτε άλλο, η και σε πολλές περιπτώσεις από αφέλεια και άγνοια , με αποτέλεσμα με την στάση τους αυτή να εξυπηρετούν τις δύο πρώτες κατηγορίες.
Η αντιπολίτευση
Το θέμα ξεκίνησε όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, από πληροφορίες που διακινήθηκαν από τον Έβρο και συγκεκριμένα από στελέχη του στρατού, προς ακραίες ιστοσελίδες. Αυτό είναι και ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να διευθετήσει το 4 Σώμα Στρατού. Αξιωματικοί, χαμηλόβαθμοι κυρίως, έχουν αναπτύξει σχέσεις με ΜΜΕ στα οποία τροφοδοτούν πληροφορίες τύπου “οι απέναντι” κάνουν αυτή την δραστηριότητα. Η ιστοσελίδα – επαφή το παίρνει και την μια πρόταση την κάνει ρεπορτάζ και βαφτίζει το θέμα με τέτοιο τίτλο ώστε να προσελκύσει χρήστες.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα αναπαράγεται η είδηση εισβολής από την Αγγλική Sun ως δεδομένο, ενώ στην Τουρκία κανένα μέσο δεν το αναφέρει. Μάλιστα, ενώ στην περίπτωση της εισβολής στις Καστανιές λογαριασμοί στο twitter δημοσίευαν χιλιάδες tweet με προπαγανδιστικό υλικό κατά της Ελλάδας, τώρα δεν υπήρχε καμιά αναφορά.
Όλα αυτά τα “παρέλαβε” η αξιωματική αντιπολίτευση και χωρίς να φιλτράρει τις πληροφορίες ξεκίνησε μια κριτική από στελέχη της, που τα περισσότερα από αυτά είχαν άγνοια της κατάστασης, ακόμα και του χώρου. Μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές του πρώην υπουργού εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος θα περίμενε κανείς ότι με τα κανάλια επικοινωνίας , που λογικά έχει κρατήσει, σε ΥΠΕΞ, Στρατό και ΕΥΠ, θα είχε ήδη μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί και κυρίως, ποια ήταν η επιδίωξη των Τούρκων.
Ερωτηματικά υπάρχουν και στην στάση του ΚΙΝΑΛ όπου δια του Ανδρέα Λοβέρδο ζητά να δοθούν στην βουλή από το ΥΠΕΞ τα διαβήματα προς την Τουρκία.
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Και σε αυτή την περίπτωση, αποδείχθηκε περίτρανα ότι τα περισσότερα ΜΜΕ, και ειδικά τα θεματικά που αρθρογραφούν για στρατιωτικά θέματα, αποστολή έχουν μόνο την ικανοποίηση της επιβεβαίωσης. Ήταν απίστευτο όχι με πόση ευκολία υιοθέτησαν και εδώ την προπαγάνδα των Τούρκων, όχι πως ένα γεγονός που είχε αποφασισθεί η αντίδραση της χώρας το ανήγαγαν σε ανικανότητα, αλλά και πως μετά τις εξηγήσεις (που θα έπρεπε ήδη να είχαν αντιληφθεί από την αρχή) συνέχισαν να προσπαθούν να αποδείξουν ότι είχαν δίκιο.
Δεν δίστασαν να αναπαράγουν φωτογραφίες από μέσο που είναι ακραία αντικυβερνητικό, ενώ για να αποδείξουν και πάλι το αληθές του ρεπορτάζ από πληροφορίες που προήλθαν από χαμηλόβαθμα στελέχη του στρατού, ανέδειξαν ως έγκυρες, αναλύσεις αγροτών της περιοχής.
Φυσικά αυτή η τάση που υπάρχει δεν είναι καινούρια. Από την δήθεν πτήση τουρκικού F-16 πάνω από την Καβάλα, μέχρι την προσπάθεια εκμηδένισης του Αλκιβιάδη Στεφανή και της ίδιας της χώρας στην εξωτερική πολιτική της, το ύφος της αρθρογραφίας προωθεί το κλίμα αμφισβήτησης
Ακροδεξία
Η ορφανή ακροδεξιά στην χώρα, η οποία σε ένα μέρος εκπροσωπείτε από την Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο, είναι και αυτή που φρόντισε να περάσει το κλίμα απαξίωσης μέσα από τα Social Μedia. Τι και αν εξηγήθηκε λεπτομερώς τι έχει συμβεί, τι και αν έχει αποδειχθεί ότι πολύ καλώς το Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών κράτησε αυτή την στάση απέναντι στην απαίτηση των Τούρκων, μια ημέρα μετά μάλιστα την “αδιαφορία” που έδειξε ο Νίκος Δένδιας προς το Casus Belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Οι λογαριασμοί αυτοί συνέχισαν να απαξιώνουν την χώρα και να ωθούν τους χρήστες σε μια ακραία συμπεριφορά. Ο γράφων τοποθετήθηκε με άρθρο στο θέμα το Σάββατο “Πόσο έχει διεισδύσει η Τουρκία στην ακροδεξιά στην Ελλάδα;” άρθρο στο οποίο η αναφορά δεν είχε να κάνει μόνο με αυτό το περιστατικό.
Οι ακραίοι κύκλοι στην Ελλάδα που μερικοί θα ζητήσουν και ψήφο στις επόμενες εκλογές, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης που αποχώρησε από το κόμμα της Χρυσής Αυγής, εκμεταλλεύονται την κρίση με την Τουρκία, και χωρίς κανένα ίχνος αγνού πατριωτισμού, προωθούν καθαρά τα προσωπικά τους πολιτικά συμφέροντα έναντι της χώρας.
Αναλυτές
Εδώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει τι στάση κράτησαν όσοι αρθρογραφούν η εκφέρουν την άποψη τους η γνώμη τους σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Και έχει ενδιαφέρον γιατί καταρχήν δεν αποκωδικοποίησαν την αναφορά του Νίκου Δένδια για τα “16 στρέμματα”
Ο Νίκος Δένδιας λοιπόν είναι υπουργός εξωτερικών, το σύνολο των δηλώσεων του είναι προς το εξωτερικό και όχι προς το εσωτερικό. Η αναφορά του ήταν σαφής προς την Τουρκία, η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα της για λίγα στρέμματα. Και για ποια στρέμματα μιλάμε, όχι σε αυτά που η Ελλάδα χτίζει τον φράχτη, στο έδαφος της δηλαδή, αλλά σε μια νησίδα που το καλοκαίρι αναδύεται και το χειμώνα βυθίζεται (σ.σ έδαφος της). Και πάλι, ο γράφων από την πρώτη ημέρα που δημιουργήθηκε το θέμα σε άρθρο “Η Άγκυρα με λίγα στρέμματα και μερικά αεροσκάφη προσπαθεί να ρίξει την Ελλάδα σε παγίδα” είχε σημειώσει για την φράση του Έλληνα υπουργού. Εξάλλου ήταν πασιφανές τι είχε συμβεί, λίγο ποιος σήκωσε το θέμα, λίγο τις αντιδράσεις στην Τουρκία, καθοριζόταν οι λόγοι και οι επιδιώξεις
Ενδιαφέρον είχαν και πάλι οι τοποθετήσεις των αποστράτων οι οποίοι για πολλοστή κατηγόρησαν την Ελληνική κυβέρνηση για δισταγμό. Οι τελευταίοι λόγω της ιδιότητας τους, επηρεάζουν πολύ κόσμο, ειδικά στο διαδίκτυο. Η δημοσιότητα που αποκτούν τους δίνει μια αυτοπεποίθηση και μια έπαρση, η οποία πολλές φορές τους κάνει να εκφέρουν απόψεις για τις αντιδράσεις της χώρας, τις οποίες είναι βέβαιο πως ως στελέχη σχηματισμών, θα τις είχαν ως δεύτερη και τρίτη σκέψη.
Το γεγονός αυτό και ο θόρυβος του θα μείνει πίσω, όπως έμεινε και η Συμφωνία των Πρεσπών, και θα μείνει πίσω από το επόμενο μεγάλο γεγονός που έρχεται, γεγονός που θα αποδείξει και αυτή την φορά ότι η χώρα έχει δυναμική, έχει πολιτική και έχει ικανότατους διπλωμάτες. Να θυμόμαστε όλοι , και ειδικά όσοι γράφουμε, ότι είμαστε υπόλογοι στην χώρα και όχι στους σέρβες που φιλοξενούνται οι ιστοσελίδες!
Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης
Εκδότης ViaDiplomacy.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.
Κάντε δωρεά