Αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε δέκα Ευρωπαίους επέβαλε το Πεκίνο
Η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων κατά δέκα Ευρωπαίων, ανάμεσά τους βουλευτές και πανεπιστημιακοί, και κατά τεσσάρων οργανισμών, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά του Πεκίνου για την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων.
«Η απόφαση αυτή που δεν στηρίζεται σε τίποτε άλλο εκτός από ψέματα και παραπληροφόρηση, αγνοεί και παραμορφώνει τα γεγονότα», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προσθέτοντας ότι πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση» των εσωτερικών υποθέσεων της Κίνας.
Μεταξύ των δέκα προσώπων, ο γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυξμάν, ο γερμανός ευρωβουλευτής Ράινχαρντ Μπυτικόφερ, πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Κίνα, ο γερμανός ερευνητής Αντριαν Ζεντς, οι εκθέσεις του οποίου για την τύχη των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες της επαρχίας Σιντζιάνγκ της Κίνας κρατούνται ή κρατήθηκαν σε στρατόπεδα στην περιοχή, όπου οι αρχές του Πεκίνου επέβαλαν αναγκαστική στείρωση σε γυναίκες και καταναγκαστική εργασία, σύμφωνα με τα στοιχεία σειράς εκθέσεων και ερευνών, καθώς και πολυάριθμες μαρτυρίες
Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, τα πρόσωπα αυτά και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να εισέλθουν στο έδαφος της ηπειρωτικής Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου, ενώ οι επιχειρήσεις και οι θεσμοί που συνδέονται μαζί τους δεν μπορούν να επιχειρούν στην Κίνα.
Η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνονται στους τέσσερις οργανισμούς που έγιναν στόχος των κινεζικών μέτρων αντιποίνων.
Κυρώσεις κατά κινέζων αξιωματούχων και κατά μελών της χούντας στη Μιανμάρ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε κυρώσεις κατά τεσσάρων κινέζων αξιωματούχων και ενός κρατικού οικονομικού και παραστρατιωτικού οργανισμού για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ που κατοικείται από την μειονότητα των Ουιγούρων. Είναι η πρώτη δέσμη ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά του Πεκίνου από το 1989. Η ΕΕ επέβαλε επίσης δέσμη κυρώσεων κατά της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ.
Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις αφορούν ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων κατά του Τσεν Μινγκουό, διευθυντή του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της Σιντζιάνγκ, καθώς και κατά των υψηλόβαθμων κινέζων αξιωματούχων Γουάνγκ Μινγκσάν και Γουάνγκ Τζουντσένγκ. Ο πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Σιντζιάνγκ Ζου Χαϊλούν έγινε επίσης στόχος των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης κατά του Σώματος Παραγωγής και Κατασκευών του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της Σιντζιάνγκ, ενός κρατικού οικονομικού και παραστρατιωτικού οργανισμού που ασχολείται με την διοίκηση της επαρχίας Σιντζιάνγκ χωριστά από την αυτόνομη διοίκηση. Το όργανο αναφέρεται απευθείας στο Πεκίνο.
Παράλληλα, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις κατά του επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στην Μιανμάρ (Βιρμανία) , του στρατηγού Μιν Αουνγκ Χλάινγκ, εννέα υψηλόβαθμων αξιωματικών του στρατού για την καταστολή που εφαρμόζεται στην χώρα μετά το πραξικόπημα της 1η Φεβρουαρίου και κατά του προέδρου της εκλογικής επιτροπής για την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος.
Οι κυρώσεις συνίστανται σε ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σε ό,τι αφορά την Μιανμάρ, οι υπουργοί Εξωτερικών προειδοποιούν ότι η ΕΕ θα εξετάσει και άλλες στρατηγικές επιλογές, περιλαμβανομένων περιοριστικών μέτρων κατά οικονομικών οργανισμών που ελέγχονται από τον βιρμανικό στρατό.
Η ΕΕ διατήρησε παράλληλα το εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις επιχειρήσεις καταστολής και αποφάσισε απαγόρευση εξαγωγών εξοπλισμού παρακολούθησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον στρατό ή την αστυνομία.
Δεκατέσσερις βιρμανοί στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν γίνει στόχος ευρωπαϊκών κυρώσεων από το 2019 για τις διώξεις κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.
Πλέον η λίστα των προσώπων που έχουν γίνει στόχος κυρώσεων αριθμεί 25 άτομα.
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)