Αντίδραση της Άγκυρας στην στρατηγικής σημασίας συμφωνία της Λευκωσίας με το Καίρο για την εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου
Άμεση ήταν η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Taner Yildiz, στην συμφωνία της Κύπρου με την Αίγυπτο για την πώληση στην αραβική χώρα φασικού αερίου από την Λευκωσία. Το κυπριακό φυσικό αέριο θα μεταφέρεται στην Αίγυπτο με υποθαλάσσιο αγωγό και ακολούθως θα υγροποιείται για να μεταφερθεί με πλοία LNG σε πιθανούς πελάτες.
Η πώληση του κυπριακού φυσικού αερίου στην διεθνή αγορά σε υγροποιημένη μορφή αποτελεί μια από τις λύσεις που στο παρελθόν αξιολογηθήκαν και όπως φαίνεται επιλέχτηκε από την Λευκωσία λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας που προσφέρει .
Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός κατά την διάρκεια γεύματος το οποίο οργανώθηκε από οικονομικούς συντάκτες της γειτονικής χώρας στην Καισάρεια της κεντρικής Τουρκίας η λύση που επιλέχτηκε από την Αίγυπτο και την Κύπρο δεν είναι η πλέον οικονομοτεχνικά βιώσιμο εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του υψηλού κόστους υγροποίησης του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον Taner Yildiz η λύση που επιλέχτηκε βασίζεται σε πολιτικά κριτήρια και δεν είναι βιώσιμη.
Όπως σημείωσε ο Taner Yildiz η απόφαση της Κύπρου και της Αιγύπτου για την μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στην αραβική χώρα και από εκεί η διεθνής πώληση του σε υγροποιημένη μορφή, θέτει τέλος σε προτάσεις που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν για την μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στις αγορές μέσω αγωγού που θα διασχίζει τα κατεχόμενα την θαλάσσια περιοχή μεταξύ των βορείων ακτών της Κύπρου και της Τουρκίας με προορισμό την Τουρκία.
Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν Κύπρος και Αίγυπτος περιλαμβάνει την αγορά από την αραβική χώρα μέσω υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα Αφροδίτη του Οικοπέδου 12 συνολική ποσότητα 19,8 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως αρχής γενομένης στα τέλη του 2017.
Το μήκος του κυπριακού υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου υπολογίζεται στα 400 χιλιόμετρα, ενώ το κόστος θα το μοιραστούν από κοινού, η κυπριακή κυβέρνηση, η εταιρεία Noble, η Αιγυπτιακή κυβέρνηση και οι εταιρείες BG και Union Fenosa.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια σημαντική αναβάθμιση της θέσης της Κύπρου αφού μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων τελικά αποφασίστηκε ο τρόπος με τον οποίο το κυπριακό κράτος θα μπορεί να εξάγει το φυσικό του αέριο στην διεθνή αγορά υιοθετώντας την πλέον οικονομοτεχνική λύση αφού η Αίγυπτος διαθέτει από το 2005 εγκαταστάσεις LNG στην παραθαλάσσια πόλη Damietta η οποία βρίσκεται 60 χλμ δυτικά του Port Said με δυνατότητες παραγωγής 5 εκατ. τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου το χρόνο.
Η συγκεκριμένη μονάδα τροφοδοτείτο με φυσικό αέριο μέχρι το 2013 από το αιγυπτιακό κοίτασμα West Delta Deep Marine (WDDM) Concession Area.
Την χρονιά όμως εκείνη οι εγχώριες ανάγκες ανάγκασαν την αιγυπτιακή εταιρεία φυσικού αερίου SEGAS να χρησιμοποιήσει το παραγόμενο φυσικό αέριο για τις ανάγκες του Καίρου με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να κλείσει λόγω έλλειψης φυσικού αερίου.
Η συμφωνία Κύπρου Αιγύπτου αποτελεί μια αμοιβαία επωφελής λύση τερματίζοντας τα σχέδια της Άγκυρας για εκβιασμό της Λευκωσίας αναφορικά με την μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου στην διεθνή αγορά αφού και πιο ασφαλής είναι για την Κύπρο και πιο οικονομικά βιώσιμη κρίνεται λόγω της ύπαρξης των εγκαταστάσεων υγροποίησης στην Damietta της Αιγύπτου