«Ανοσία της αγέλης» ή η μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή;

Το κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, αυτό όμως καθώς όλα δείχνουν, δεν βλέπει η Μεγάλη Βρετανία.

Τα τελευταία 24ωρα έχουν δημιουργηθεί τεράστια ερωτηματικά και καθόλου άδικα, αναφορικά με την τακτική που ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

Τη στιγμή που η πανδημία έχει επίκεντρο του πλανήτη την Ευρώπη και οι περισσότερες χώρες έχουν ξεκινήσει την αυστηρή εφαρμογή σκληρών μέτρων περιορισμού σε μετακινήσεις και επαφές, κλείνοντας ιδρύματα, σχολεία, επιχειρήσεις, μεταφορές, θωρακίζοντας ακόμα και τα σύνορά τους, στην Αγγλία τα πράγματα έχουν πάρει διαφορετική τροπή.

Εικόνες που συγκλονίζουν, ήρθαν στη δημοσιότητα από τις δύο συναυλίες που έδωσε το συγκρότημα «Stereophonics» σε Μάντσεστερ και Κάρντιφ, όπου παρά τις συστάσεις των ειδικών, τόσο το Manchester Arena, χωρητικότητας 21.000 θεατών όσο και το Motorpoint Arena χωρητικότητας 5.000 θεατών γέμισαν ασφυκτικά από θαυμαστές του συγκροτήματος.

Στη Βρετανία, δεν υφίσταται η καραντίνα, ο περιορισμός, ή το λουκέτο σε χώρους συνάθροισης μεγάλους ή μικρούς, και την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει νόμο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ώστε να υποχρεώσει τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά, ενώ το σκληρότερο μέτρο έως τώρα, είναι  ο κατ’ οίκον εγκλεισμός για επτά ημέρες για όσους έχουν νοσήσει ήπια από τον κορονοϊό.

Που το πάει όμως ο Τζόνσον;

Τα πράγματα είναι απλά, θα νοσήσουν όσοι είναι να νοσήσουν, θα πεθάνουν όσοι είναι να πεθάνουν και οι υπόλοιποι θα δημιουργήσουν αντισώματα στον ιό περιμένοντας το εμβόλιο.

Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξη Τύπου και διατηρώντας ένα ιδιαίτερα ψύχραιμο αλλά και παγερό προφίλ ουσιαστικά είπε τα παραπάνω αλλά με άλλα λόγια.

Μπ. Τζόνσον: «Πολλές οικογένειες θα χάσουν δικούς τους ανθρώπους πριν της ώρας τους»

Στην εν λόγω συνέντευξη παρόντες ήταν ο Chief Scientific Adviser και ο Chief Medical Officer της Κυβέρνησης, με τους οποίους ο Τζόνσον, καταστρώνει την στρατηγική της Μεγάλης Βρετανίας απέναντι στον κορονοϊό και τους έχει αναθέσει την ευθύνη για τη λήψη των επιχειρησιακών αποφάσεων.

Έτσι και λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα παραπάνω λεγόμενα του Τζόνσον, ο δρόμος που θα ακολουθήσει η Μεγάλη Βρετανία είναι η “ανοσία της αγέλης”.

Τι είναι η “ανοσία της αγέλης”

«Ανοσία της αγέλης» είναι όταν αρκετά άτομα γίνονται ανθεκτικά σε μια ασθένεια  μέσω εμβολιασμού ή προηγούμενης έκθεσης και δεν μπορούν πλέον οι ιοί να διαδοθούν σημαντικά στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Telegraph, αφού δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για το κορονοϊό, η «ανοσία της αγέλης» εξαρτάται από αρκετούς ανθρώπους που έχουν μολυνθεί για να μειωθεί ο αντίκτυπος της νόσου.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Patrick Wallace, με σχετική του δήλωση στο Sky News ανέφερε χαρακτηριστικά ότι περίπου το 60% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να μολυνθεί από κορονοϊό, προκειμένου η κοινωνία να αποκτήσει ανοσία από τα μελλοντικά κρούσματα. Χωρίς λοιπόν τον παραμικρό περιορισμό της κοινωνίας παρά μόνον όσων έχουν παρουσιάσει συμπτώματα του ιού είναι σχεδόν βέβαιο ότι χιλιάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη εκτεθεί στον κορονοϊό  και θα έχουν αποκτήσει ανοσία και ότι αυτό θα συνεχιστεί καθώς οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κινούνται ελεύθερα. Παράλληλα και ενώ η έκθεση του κοινού εξακολουθεί να υφίσταται, η Κυβέρνηση Τζόνσον θεωρεί πως η εξάπλωση του κορονοϊού μπορεί ακόμα να επιβραδυνθεί και ταυτόχρονα να μειωθεί, λέγοντας στους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι για επτά ημέρες εάν είναι άρρωστοι.

Έτσι, προσδοκά στη δημιουργία ενός δακτυλίου ανοσοποιημένων ανθρώπων για την προστασία των ευάλωτων.

Από την άλλη, η καθηγήτρια Beate Kampmann, Διευθύντρια του κέντρου εμβολίων της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με σχετική της δήλωση επεσήμανε χαρακτηριστικά πως η Κυβέρνηση της Μ.Βρετανίας εκτελεί μια διττή προσέγγιση.

Όπως υπογράμμισε η ίδια, το «κουκούλωμα» σημαίνει ότι ένας «δακτύλιος άνοσων ανθρώπων» προστατεύει τους ευάλωτους ανθρώπους στην μέση.

«Εάν κουκουλώσεις τους ηλικιωμένους και αυξήσεις την ανοσία της αγέλης, τότε η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα σε λίγους μήνες θα είναι χαμηλότερη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ανέφερε πως “το να ζητάς από τους ανθρώπους να αυτο-απομονώνονται στο σπίτι για επτά ημέρες αν είναι άρρωστοι είναι ένας τρόπος επιβράδυνσης της μετάδοσης και ισοπέδωσης της καμπύλης”, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή της πως αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές ασθένειες  όπως αυτοί με σοβαρές υποκείμενες συνθήκες υγείας πρέπει ήδη να τεθούν σε  αυτοαπομόνωση.

“Οι άνθρωποι που δεν είναι τόσο ευάλωτοι θα είναι οι πρώτοι που θα αποκτήσουν την ανοσία που περιμένω, αλλά αυτό δεν θα είναι ποτέ 100%”, πρόσθεσε, για να καταλήξει λέγοντας : «Επιτρέποντας την ελεύθερη εξάπλωσης σε νοσηλευτικά ιδρύματα και ούτω καθεξής θα ήταν καταστροφή».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα “βλέπει” η Κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, το 60%-80% του πληθυσμού θα βρεθεί αντιμέτωπο με τον κορονοϊό στους επόμενους έξι μήνες, με την κορύφωσή των κρουσμάτων να εμφανίζεται στις επόμενες 10-14 εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται δε, πως η Μεγάλη Βρετανία και το σύστημα υγείας της, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει την πανδημία, κάτι που ίσως να εξηγεί τα βήματα που αποφάσισε να κάνει η Κυβέρνηση, αφήνοντας ουσιαστικά εκτεθειμένο τον πληθυσμό της χώρας.

Ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock, άλλωστε σε δηλώσεις του είπε ότι η «ανοσία της αγέλης» δεν αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης. «Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε τη ζωή από αυτόν τον ιό, η στρατηγική μας είναι να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και να προστατέψουμε το NHS  (δημόσιο σύστημα υγείας )μέσω της συγκράτησης, της καθυστέρησης, της έρευνας και του μετριασμού».

Πάντως, πως υποστηρίζουν οι στενοί συνεργάτες του Τζόνσον, αν καταστεί εφικτός ο έλεγχος της ροής των εισαγωγών, εξαγωγών και θανάτων από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θα μειωθεί κατά 20% η κορύφωση της επιδημίας, ενώ ταυτόχρονα θα αναπτυχθεί μαζική ανοσία που θα περιορίσει την εξάπλωση του ιού, αλλά δε θα αποτρέψει την επανάληψη του φαινομένου τον επόμενο χειμώνα.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού πάντως στη Βρετανία κατέγραψαν αύξηση 20% τις τελευταίες 24 ώρες και ανέρχονται πλέον σε 1.372, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε 35 από 21 το Σάββατο, όπως ανακοίνωσαν την Κυριακή οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Συνολικά 40.279 άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις στη χώρα, επισήμανε το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας. Υπενθυμίζεται πως η Μεγάλη  Βρετανία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του Covid-19 στις 31 Ιανουαρίου.

Εν κατακλείδι, οι επιλογές της εκάστοτε χώρας στη θωράκισή της από τον νέο κορονοϊό είναι δύο.

Το μοντέλο της Κίνας, της Ιταλίας και των λοιπών Ευρωπαϊκών χωρών και το μοντέλο της καταστροφικής για πολλούς “ανοσίας της αγέλης”.

Τελικά; Ποια πολιτική είναι η σωστή; Αυτή του υπόλοιπου κόσμου ή της Μεγάλης Βρετανίας;

Η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα θα σηματοδοτήσει το αποτέλεσμα.

Συγγραφέας: Κατερίνα Καλεντερίδου

Katerina Kalenteridou

Δημοσιογράφος

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.