Άνοιγμα του Κατάρ στον Αραβικό κόσμο

Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, έφθασε σήμερα στην Αίγυπτο για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη εδώ και 7 χρόνια, ενάμισι χρόνο μετά την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του Καΐρου και του πλούσιου σε κοιτάσματα φυσικού αερίου κράτους του Κόλπου, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Ο εμίρης έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο από τον πρόεδρο ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

Οι διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών διακόπηκαν επί τρία χρόνια και επαναλήφθηκαν τον Ιανουάριο του 2021, στο πλαίσιο μιας συμφιλίωσης μεταξύ του Κατάρ και τεσσάρων αραβικών χωρών.

Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν είχαν θέσει τέλος τον Ιούνιο του 2017 στις σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούσαν κυρίως για την εγγύτητά του στο Ιράν και τη στήριξή του στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, κατηγορίες που αρνείται η Ντόχα.

Η αδελφότητα αυτή που γεννήθηκε στην Αίγυπτο τη δεκαετία του 1920 εξαπλώθηκε σε όλο τον αραβικό κόσμο, προτού απαγορευτεί στην Αίγυπτο στον απόηχο της ανατροπής του ισλαμιστή ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι από τον νυν πρόεδρο ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι.

Η τελευταία επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στην Αίγυπτο ήταν το 2015 κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και από τον Ιανουάριο του 2021, οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν ειδωθεί δυο φορές, πάντα στο περιθώριο συνόδων κορυφής στο εξωτερικό.

Η επίσκεψη αυτή στην Αίγυπτο πραγματοποιείται μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος μετέβη επίσης στην Ιορδανία και την Τουρκία.

Άλλη ένδειξη της αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, το Κατάρ ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι επρόκειτο να επενδύσει 4,5 δισεκ. ευρώ στην Αίγυπτο, ενώ ο κολοσσός υδρογονανθράκων QatarEnergy υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική ExxonMobil για να αποκτήσει μια συμμετοχή “40% στις εργασίες εξερεύνησης ενός τεμαχίου στ΄ανοιχτά της Αιγύπτου”, χωρίς να διευκρινίσει το ποσό.

Η Ντόχα και το Κάιρο, δύο μεγάλοι σύμμαχοι των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, συνεχίζουν τακτικά τους διπλωματικούς ελιγμούς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

ViaDiplomacy Newsroom