Ανησυχία στις ΗΠΑ σχετικά με τις αναφορές για Βορειοκορεάτες στο πλευρό των Ρώσων στην Ουκρανία
Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασε «ανησυχία» σχετικά με τις αναφορές για βορειοκορεάτες στρατιώτες που πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Την Κυριακή, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι ενισχύει με στρατιώτες τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών τον έχουν ενημερώσει σχετικά με την «εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο» που μαίνεται στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο απέρριψε τον ισχυρισμό, κάνοντας λόγο για «ψευδείς ειδήσεις».
Ο Σον Σαβέτ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, εφόσον αληθεύει, θα αποτελεί ορόσημο στην αμυντική συνεργασία της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία. «Μια τέτοια κίνηση θα υποδήλωνε την απόγνωση στην οποία έχει περιέλθει η Ρωσία, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται σημαντικές απώλειες στα πεδία των μαχών αυτού του βάρβαρου πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε.
Η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους και πυρομαχικά. Τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς περί μεταφοράς όπλων, αλλά έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν την αμυντική συνεργασία τους, ενδεχομένως και με στρατιωτικές ασκήσεις.
Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ο στρατηγός Τσαρλς Φλιν, ανέφερε σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον ότι ενδεχόμενη εμπλοκή βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο της Ουκρανίας θα επέτρεπε στην Πιονγκγιάνγκ να συλλέξει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των οπλικών συστημάτων της, κάτι που ήταν αδύνατο μέχρι σήμερα.
«Η συλλογή από τη Βόρεια Κορέα τέτοιου είδους πληροφοριών από ένα πραγματικό πεδίο μάχης, ώστε να μπορέσει να κάνει προσαρμογές σε όπλα, πυρομαχικά και δυνατότητες (…) κατ’ εμέ, είναι πολύ ανησυχητικό», εξήγησε στην εκδήλωση του κέντρου μελετών «Center for a New American Security».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν κατά την επίσκεψη του ρώσου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ τον Ιούνιο. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι κάθε πλευρά θα προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην άλλη σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.
8 τραυματίες από ουκρανικά πλήγματα στην ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ
Η Ουκρανία εξαπέλυσε χθες Τρίτη επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) εναντίον της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, εξαιτίας των οποίων τραυματίστηκαν οκτώ άνθρωποι και προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια και αυτοκίνητα, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Βιτσιλάβ Γκλαντκόφ.
Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Γκλαντκόφ ανέφερε ότι ένα UAV έπληξε βαν σε δρόμο της κοινότητας Οκτιάμπρσκι, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας τον τραυματισμό οκτώ ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ανηλίκων.
Ο περιφερειάρχης του Μπέλγκοροντ δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν το βράδυ, πλήττοντας επιχειρήσεις και υποδομές σε άλλες δύο παραμεθόριες περιοχές, χωρίς όμως να αναφερθούν τραυματισμοί.
Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν συχνά επιθέσεις εναντίον παραμεθόριων περιοχών στη Ρωσία, ενώ τον Αύγουστο εισέβαλαν στην περιφέρεια Κουρσκ και κατέλαβαν ένα σημαντικό τμήμα της. Έκτοτε, ο ρωσικός στρατός έχει ανακτήσει τον έλεγχο αρκετών κοινοτήτων της περιοχής, σύμφωνα με τη Μόσχα.
Εντολή εκκένωσης του Κουπιάνσκ – Ρωσικά στρατεύματα σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την ουκρανική πόλη
Οι ουκρανικές αρχές διέταξαν χθες Τρίτη την εκκένωση της πόλης Κουπιάνσκ και άλλων τριών κοινοτήτων στην βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν όλο και περισσότερο τον κλοιό και δυσχεραίνεται η παροχή ζωτικής σημασίας υπηρεσιών ενόψει του χειμώνα.
Η εντολή εκκένωσης αφορά το Κουπιάνσκ, σιδηροδρομικό κόμβο στις όχθες του ποταμού Οσκίλ, καθώς και την πόλη Μποροβά (νοτιότερα) που βρίσκεται κοντά στο Ιζιούμ, έναν άλλο σημαντικό κόμβο διακίνησης εμπορευμάτων.
Το Κουπιάνσκ έπεσε στα χέρια ρωσικών δυνάμεων λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά απελευθερώθηκε λίγους μήνες αργότερα.
Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, ο περιφερειάρχης του Χαρκόβου τόνισε πως έχει δοθεί εντολή υποχρεωτικής εκκένωσης. «Η πιο δύσκολη κατάσταση είναι στην περιοχή του Κουπιάνσκ. Στην ανατολική όχθη του ποταμού Οσκίλ, ο οποίος διασχίζει την πόλη, δεν μπορούμε πλέον να εγγυηθούμε την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, της θέρμανσης και της υδροδότησης, εξαιτίας των αδιάκοπων βομβαρδισμών», εξήγησε ο Ολέχ Σινιεχούμποφ. «Τα συνεργεία αποκατάστασης των βλαβών δέχονται αμέσως ρωσικά πυρά», συμπλήρωσε.
Ο Σινιεχούμποφ είπε πως κέντρα υποδοχής των εκτοπισμένων έχουν δημιουργηθεί στο Χάρκοβο. Περίπου 4.000 κάτοικοι διατρέχουν κίνδυνο στην ανατολική όχθη του Οσκίλ και άλλοι 3.000 στη δυτική όχθη του ποταμού.
Το Χάρκοβο, η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Ουκρανίας, στα δυτικά του Κουπιάνσκ, έχει δεχθεί επανειλημμένως επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.
Ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στο ανατολικό τμήμα της ουκρανικής περιφέρειας Ντονέτσκ, καταλαμβάνοντας κοινότητες καθώς κινούνται προς τα δυτικά. Παράλληλα, σφυροκοπούν περιοχές της περιφέρειας του Χαρκόβου, εστιάζοντας κυρίως στην πόλη Κουπιάνσκ και τα περίχωρά της.