Ανησυχία των αγορών για την Ελλάδα – Ο ΣΥΡΙΖΑ ξανασκέφτεται το δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας (Vid.)
Αποδέκτης αλλεπάλληλων ανησυχητικών μηνυμάτων από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς και επενδυτικούς οργανισμούς είναι η Ελλάδα που οδεύει πλέον για τις Εθνικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, τις οποίες όπως επιβεβαιώνουν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν τις επιθυμεί η πλειονότητα του λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά 18 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί από όλο τον κόσμο, εκφράζουν ανοικτά τους φόβους τους για το μέλλον της χώρας μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και το ενδεχόμενο να αναλάβει την διακυβέρνηση της Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζοντας την αναθεωρητική του οικονομική πολιτική.
Πολλές από τις αναλύσεις των παραπάνω οίκων επισημαίνουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και την πιθανότητα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι μελέτες της Berenberg Bank, της UniCredit, της Deutsche Bank, της Goldman Sachs της JP Morgan η Ελλάδα εισέρχεται σε μια μακρά όπως φαίνεται, περίοδο αβεβαιότητας, με τα χρέη της χώρας που πρέπει να αποπληρωθούν το 2015 να κινδυνεύουν να αποτελέσουν το “ατύχημα” που όλοι σχεδόν οι Έλληνες απεύχονται δηλ την χρεοκοπία της χώρας και την έξοδο της από το ευρώ.
Όλοι οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην συνεννόηση της Ελλάδας με τους δανειστές της, λόγω των γνωστών θέσεων του αριστερού κόμματος, το οποίο φιλοδοξεί να ανατρέψει την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική της λιτότητας εκ των έσω, αρχίζοντας από την Ελλάδα, ρισκάροντας όπως διαφαίνεται ακόμη και την παρουσία της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης.
Όπως έχει δηλώσει ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters μια πιθανή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του, θα κάνει σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χωρίς μονομερείς ενέργειες, “εκτός εάν μας αναγκάσουν” μία επισήμανση που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά και ανησυχία.
Η παραπάνω όμως δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η μόνη που προκαλεί ανησυχία στους οικονομικούς αναλυτές για το μέλλον της χώρας υπό την διακυβέρνηση του αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος.
Χτες το μεσημέρι κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣΚΑΙ”, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση που θα κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές θα είναι διαφανής και για αυτήν θα ενημερώνεται συνεχώς ο ελληνικός λαός για την πορεία της.
Σύμφωνα με την κυρία Φωτίου οτιδήποτε θα συζητιέται στις διαπραγματεύσεις θα τι γνωρίζει ο ελληνικός λαός και θα συμμετέχει, ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν ο ελληνικός λαός θα ρωτηθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων η κυρία Φωτίου απάντησε θετικά και ξεκαθάρισε ότι πάντα θα ρωτιέται.
Σε επισήμανση του δημοσιογράφου προς την κυρία Φωτίου ότι με τις δηλώσεις της έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ερωτηθεί ο λαός μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την Ε.Ε μέσω δημοψηφίσματος ή άλλου τρόπου, η βουλευτής απάντησε θετικά (08.10-08.45 λεπτό), σημειώνοντας ότι το ερώτημα που θα τεθεί στον λαό, θα διατυπωθεί ανάλογα με το τι θα διατυπώσουν οι δανειστές (11.35-11.54 λεπτό).
Η παραπάνω τοποθέτηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΝΔ, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, “Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου αποκάλυψε, σήμερα σε τηλεοπτική της εμφάνιση στον «Σκάι» ότι σε περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές και δεν πείσουν την Ευρώπη και τους εταίρους «για το δήθεν πρόγραμμά τους», θα κάνουν αμέσως δημοψήφισμα. Προφανώς, το ερώτημα που πρόκειται να θέσουν θα είναι “μέσα ή έξω από την Ευρώπη”, “μέσα ή έξω από το Ευρώ”. Αλλά ας το πουν ευθέως. Σήμερα, πριν από τις εκλογές. Για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ”.
Η τοποθέτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ αναζωπυρώνει την φιλολογία για την στρατηγική επιλογή της Ελλάδας αναφορικά με την κατεύθυνση που θα επιλέξει η χώρα για το μέλλον της, εντείνοντας την διαρκώς τροφοδοτούμενη με ανάλογες τοποθετήσεις ανησυχία των αγορών, η οποία δημιουργεί μια σπειροειδή ανοδική πορεία των επιτοκίων δανεισμού της χώρας.
Ο συνδυασμός των παραπάνω δύο θέσεων, δηλαδή ότι η Ελλάδα υπό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προβεί σε μονομερή ενέργεια “εκτός εάν αναγκαστεί από τους δανειστές της” και η τοποθέτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο λαός θα ερωτηθεί για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, με ερώτημα που θα διατυπωθεί ανάλογα με το τι θα διατυπώσουν οι δανειστές, συμβάλουν στην επαύξηση της συζήτησης που έχει ξεκινήσει για μια ακόμη φορά στις διεθνείς αγορές για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ μετά από μια ρήξη της Ελλάδας με τους δανειστές της.
Με απλά λόγια τμήμα του προσωπικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος ασυνείδητα συμβάλει με τοποθετήσεις και απρόσεχτες δηλώσεις του στην αυτοτροφοδότηση του πλέον χειρότερου σεναρίου για την ελληνική οικονομία, αυτού της εξόδου της χώρας από το ευρώ, που θα έχει ως συνέπεια την τεράστια υποτίμηση των λιγοστών χρημάτων που έχουν απομείνει στους Έλληνες πολίτες και την ολοκληρωτική φτωχοποίηση του συνόλου του πληθυσμού της χώρας.