Ανησυχία στην Τουρκική αμυντική βιομηχανία προκαλεί το ενδεχόμενο αγοράς ρωσικής κατασκευής συστημάτων ενεργητικής προστασίας

Ανησυχία στην Τουρκική αμυντική βιομηχανία προκάλεσε το δημοσίευμα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik σύμφωνα με το οποίο η Ρωσία πρόκειται να πωλήσει στην Τουρκία όχι μόνο αντιαεροπορικά συστήματα όπως οι πύραυλοι S-400 Triumf αλλά και συστήματα ενεργητικής προστασίας αρμάτων μάχης από αντιαρματικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία εξαγωγών στρατιωτικού υλικού Rosoboronexport η Τουρκία ενδιαφέρεται να αγοράσει από την Ρωσία πυρομαχικά όπλα μικρού διαμετρήματος αντιαεροπορικών συστημάτων καθώς και συστήματα ενεργητικής προστασίας αρμάτων μάχης.

Ένα από τα πλέον σύγχρονα συστήματα ενεργητικής προστασίας αρμάτων που ενδεχομένως θα ενδιέφερε την Τουρκία είναι το Afghanit (Russian: Афганит) το οποίο εξοπλίζει το ρωσικό άρμα T-14 Armata.

Το ρωσικό σύστημα αποτελεί ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην διεθνή αγορά και αποτελείται από δύο υποσυστήματα, το σύστημα που επιτρέπει την καταστροφή των εχθρικών αντιαρματικών πυρομαχικών και το υποσύστημα που αποτρέπει την επίθεση παρεμποδίζοντας την στόχευση του άρματος από τον χειριστή του αντιαρματικού.

Το ολοκληρωμένο σύστημα Afghanit αποτελείται από

  • Τέσσερις πιθανόν πέντε κεραίες ραντάρ τεχνολογίας AESA και αισθητήρες υπερύθρων οι οποίοι καλύπτουν περιμετρικά το άρμα μάχης καθώς και τον χώρο πάνω από αυτό,
  • 5+5 εκτοξευτές θραυσματογόνων πυρομαχικών τοποθετημένους εκατέρωθεν του πύργου μεταξύ αυτού και του σκάφους, για την ενεργή και καθολική εξουδετέρωση των αντιαρματικών πυρομαχικών (Hard Kill),
  • δύο τηλεχειριζόμενους εκτοξευτές τοποθετημένους στην οροφή του πύργου με 12 πυρομαχικά για την παρεμπόδιση της σκόπευσης κατά του άρματος (Soft Kill) και τέλος
  • Έναν ακόμη εκτοξευτή με 12 θέσεις πυρομαχικών αυτή την φορά κάθετα τοποθετημένο στην οροφή του πύργου του άρματος για την αντιμετώπιση απειλών όπως αντιαρματικούς που μπορούν να πλήξουν το άρμα στην οροφή του.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Defence Update τα πυρομαχικά των εκτοξευτών αυτών δημιουργούν παραπέτασμα καπνού περιμετρικά του άρματος, που εμποδίζει την αποστασιομέτρηση και την σκόπευση του άρματος με δέσμη laser, και τον εντοπισμό του από μιλιμετρικό radar από τον αντίπαλο.

Τα θραυσματογόνα πυρομαχικά του συστήματος που εκτοξεύονται από τους 5+5 εκτοξευτές μπορούν να εξουδετερώσουν πυρομαχικά κινητικής ενέργειας καθώς και πυρομαχικά με εκρηκτική κεφαλή εν σειρά.

Όσον αφορά τα radar του άρματος αυτά μπορούν να εντοπίσουν και να παρακολουθούν ταυτοχρόνως 40 στόχους στο έδαφος και 25 στον αέρα, προφανώς ελικόπτερα και UAV.

Το ρωσικό σύστημα δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ρεαλιστικές συνθήκες μάχης, αλλά αναμφίβολα θεωρείται πολλά υποσχόμενο χάρις στην προηγμένη τεχνολογία που ενσωματώνει αλλά και στην σχετική εμπειρία των Ρώσων στα συστήματα ενεργητικής προστασίας αρμάτων μάχης.

Οι πρόσφατες απώλειες των Τουρκικών αρμάτων μάχης στην βόρεια Συρία από ρωσικής κυρίως κατασκευής και προέλευσης αντιαρματικά βλήματα που οι αντάρτες του ISIS χρησιμοποίησαν σε σημαντικούς αριθμούς προκάλεσαν την ανησυχία του ΓΕΣ της Τουρκίας αφού οι μάχες στην Βόρεια Συρία συνεχίζονται, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και νέες απώλειες από επιθέσεις που πιθανόν να προέρθουν από τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας.

Αν και η τουρκική αμυντική βιομηχανία Aselsan μαζί με την Roketsan και το ερευνητικό ίδρυμα TUBITAK SAGE έχουν υπό ανάπτυξη το σύστημα ενεργητικής προστασίας άρματος μάχης  AKKOR (Aktif Koruma), το οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στο υπό ανάπτυξη άρμα μάχης Altay το τουρκικό ΓΕΣ προκήρυξε πρόσφατα διαγωνισμό για την επαύξηση του επιπέδου προστασίας 200 γερμανικής και αμερικανικής κατασκευής αρμάτων μάχης (40 άρματα μάχης M-60A3, 40 άρματα Leopard 2A4 και 120 άρματα M-60T).

Σύμφωνα με το τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας, βασικό στοιχείο του προγράμματος θα είναι οι βελτιώσεις στην θωράκιση των αρμάτων θωράκισης και η εγκατάσταση σε αυτά ενός «συστήματος ενεργητικής προστασίας» (APS).

Η προκήρυξη του τουρκικού διαγωνισμού σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του ενδιαφέροντος της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικής κατασκευής ενεργητικά συστήματα προστασίας αρμάτων μάχης έχει θορυβήσει την εγχώρια βιομηχανία της γειτονικής χώρας, η οποία ανησυχεί μήπως οι πιεστικές ανάγκες του Τουρκικού Στρατού οδηγήσουν στην καθυστέρηση αποδοχής του τουρκικού συστήματος και την αγορά του επιχειρησιακού έτοιμου ρωσικού συστήματος Afghanit.

Η ανάπτυξη του τουρκικού συστήματος AKKOR ξεκίνησε το 2008, ενώ η πρώτη επίσημη παρουσίαση του συστήματος πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2015 στην έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF-2015 στην Κωνσταντινούπολη

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.