Ανεβαίνει ξανά η ένταση κατά μήκος των συνόρων Σερβίας-Κοσόβου

Οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο απέκλεισαν δρόμους κοντά σε δύο βασικά συνοριακά περάσματα με τη Σερβία καθώς οι εντάσεις αυξήθηκαν στην περιοχή μια ημέρα πριν τεθούν σε ισχύ δύο κανονισμοί της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου που αφορούσαν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας και έγγραφα ταυτότητας.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου είπε ότι την 1η Αυγούστου οι ταξιδιώτες που φτάνουν από τη Σερβία θα ανταλλάσσουν τα σερβικά έγγραφα τους με νέα έγγραφα ταυτότητας εισόδου-εξόδου που εκδίδονται από την Πρίστινα, με ισχύ για τρεις μήνες.

Η πολιτική ταιριάζει με μια μακροχρόνια πρακτική που εφαρμόζει το Βελιγράδι για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που επισκέπτονται τη Σερβία.

Επιπλέον, από την 1η Αυγούστου θα τεθεί σε ισχύ νέα ρύθμιση για τις πινακίδες.

Οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου χρησιμοποιούν πινακίδες αυτοκινήτων που εκδόθηκαν από σερβικά ιδρύματα από τον πόλεμο του 1999 με ακρωνύμια πόλεων του Κοσσυφοπεδίου, όπως KM (Kosovska Mitrovica), PR (Πρίστινα) ή UR (Urosevac).

Η κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο θεωρεί τις πινακίδες παράνομες, αλλά τις ανέχτηκε σε τέσσερις βόρειους δήμους με σερβική πλειοψηφία.

Το Κοσσυφοπέδιο θα απαιτήσει τώρα αυτές οι πινακίδες να αντικατασταθούν από πινακίδες έκδοσης Κοσσυφοπεδίου με το αρκτικόλεξο “RKS” για τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για να κάνουν τις αλλαγές.

Αργά στις 31 Ιουλίου, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι έκλεισε τα συνοριακά περάσματα σε Jarinje και Brnjak για ταξίδια και κυκλοφορία οχημάτων λόγω των αποκλεισμών που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.

“Όλοι οι πολίτες ειδοποιούνται να χρησιμοποιούν άλλα συνοριακά σημεία για κυκλοφορία”, δήλωσε η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου.

Η διαμάχη για τα οχήματα ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2021 αφού οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου διέταξαν όλους τους οδηγούς που εισέρχονται στο Κοσσυφοπέδιο από τη Σερβία να χρησιμοποιούν προσωρινές τυπωμένες πινακίδες κυκλοφορίας 60 ημερών ως απάντηση στα μέτρα στη Σερβία κατά οδηγών από το Κοσσυφοπέδιο που ίσχυαν από το 2008, όταν η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Βελιγράδι.

Εκείνη την ώρα, Σέρβοι από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο απέκλεισαν τις διελεύσεις Jarinje και Brnjak με οχήματα και αυτοσχέδια οδοφράγματα, ενώ η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έστειλε αστυνομικές μονάδες και σερβικά στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βούιζαν τα σύνορα σε επίδειξη δύναμης.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου ή το δικαίωμά της να επιβάλλει κανόνες και κανονισμούς όπως η ταξινόμηση αυτοκινήτων και φορτηγών. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο, αν και η Ρωσία και η Κίνα, σύμμαχοι της Σερβίας, δεν το αναγνωρίζουν.

Η ΕΕ προσπάθησε να μεσολαβήσει σε έναν διάλογο μεταξύ των δύο βαλκανικών γειτόνων για πάνω από μια δεκαετία, αλλά μέχρι στιγμής οι προσπάθειες έχουν αποτύχει για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο Πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα υποβάλει επίσημα αίτηση για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τα τέλη του 2022 παρά τις ανησυχίες για εντάσεις με τη Σερβία, επίσης υποψήφια για την ΕΕ.

ViaDiplomacy Newsroom