Ανεκπαίδευτος και ανέτοιμος ο Έλληνας για τις δυσκολίες που έρχονται
Πριν λίγους μήνες η πόλη της Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα με το δίκτυο ύδρευσης. Ένας σπασμένος αγωγός αφήνει για περισσότερες από 8 ημέρες την πόλη χωρίς νερό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα.
Η πόλη κυριολεκτικά μπλοκάρει, καταστήματα υγιεινής δεν λειτουργούν, πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα καθαριότητας και γενικά σε μεγάλο βαθμό η πόλη παραλύει. Μέσα στους πολίτες όμως υπάρχουν κάποιοι που έχουν προνοήσει κυρίως για το θέμα της υγιεινής. Πρόκειται για πρώην στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν αποθηκεύσει στα μπαλκόνια τους και στις ταράτσες τους ποσότητες νερού σε δοχεία όπου σε τακτά χρονικά διαστήματα το ανανέωναν.
Και αν η έλλειψη νερού στην Θεσσαλονίκη από το σύνολο του κόσμου αντιμετωπίστηκε με εμφιαλωμένο νερό, η καταστροφική φωτιά στο Μάτι αλλά και το μπλακάουτ της ΔΕΗ το μεσημέρι της Τετάρτης, απέδειξε ότι ο Έλληνας πολίτης δεν είναι εκπαιδευμένος να αντιμετωπίσει καμιά δύσκολη κατάσταση.
Δεν του έχει γίνει η απαραίτητη εκπαίδευση ώστε να μπορεί τουλάχιστον να προσπαθήσει. Η κοινωνία ζει σε μια κατάσταση στην οποία θεωρεί πως τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί και η μαλθακότητα έχει γίνει κανονικότητα.
Σήμερα που μιλάμε, σε χώρες όπως η ΤαΪβάν, η Σουηδία, η Φιλανδία και άλλες χώρες, πολίτες και κράτος εκπαιδεύονται και οργανώνονται για τα πιο ακραία σενάρια. Στην Ελλάδα δυστυχώς μια τέτοια προσπάθεια θα προσέκρουε σε αντιδράσεις που θα την χαρακτήριζαν με γνωστές φράσεις όπως, “Εθνικιστική έξαρση”, “Κινδυνολογία” κ.α
Η Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, το κράτος και οι πολίτες θα δοκιμαστούν. Το κράτος στις υποδομές του και οι πολίτες στην ψυχολογία. Αν κάποιος τολμήσει να αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές στην Ελλάδα έγιναν όποτε υπήρχε εθνικό θέμα, κινδυνεύει να χλευαστεί αντί να θεωρηθεί ένα σενάριο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προετοιμασίες.
Βέβαια υπάρχει και η άλλη θεωρία, μαλθακοί πολίτες μπορούν να δεχτούν πιο εύκολα αποφάσεις οι οποίες είναι ενάντια στα συμφέροντα του συνόλου