Ανατολική Μεσόγειος, Λιβύη και μεταναστευτικό στην ατζέντα των αυριανών συνομιλιών Δένδια στη Ρώμη
Επίσκεψη στη Ρώμη θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συνομιλίες με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι (Antonio Tajani).
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Ιταλό ομόλογό του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τελευταίου, στις 22 Οκτωβρίου 2022, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Οι δύο υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποία θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο, περίπου στις 13:00 (ώρα Ελλάδας).
Ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί, στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία, γεύμα εργασίας του υπουργού Εξωτερικών με τη νέα πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Στεφανία Κράξι (Stefania Craxi).
Τέλος, ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Κοινοτικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζιούλιο Τρεμόντι (Giulio Tremonti).
Οι συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών με τους Ιταλούς αξιωματούχους κατά την παραμονή του στη Ρώμη αναμένεται να επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.
ΥΠΕΞ: Η απαράδεκτη αξίωση της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών» υπονομεύει κάθε προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
Η μονομερής ανακήρυξη του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα τής Κύπρου έχει τελεσίδικα καταδικασθεί από τις Αποφάσεις 541/1983 και 550/1984 του ΣΑ/ΗΕ, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για την 39η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο.
«Η απαράδεκτη αξίωση της Τουρκίας για λύση ”δύο κρατών” υπονομεύει κάθε προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΣΑ/ΗΕ», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:
«Τριάντα εννέα χρόνια μετά την παράνομη και καταδικασθείσα ανακήρυξη του ψευδοκράτους, κανένα κράτος δεν αποδέχεται και δεν αναγνωρίζει καμιά νομική ή διεθνή υπόσταση της οντότητας αυτής».
«Τούτο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, κατά την οποία η Τουρκία αναγκάστηκε να αποδεχθεί την υποβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους στον εν λόγω Οργανισμό υπό την ιδιότητα της ”οντότητας”, αναφέρει.
«Στόχος μας είναι η επίτευξη συμπεφωνημένης λύσης, επί τη βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου», καταλήγει.