Αναστασιάδης: Κύπρος και Ισραήλ έχουν αρχίσει μια νέα εποχή συνεργασίας

Κύπρος και Ισραήλ έχουν αρχίσει μια νέα εποχή συνεργασίας που βασίζεται στο κοινό όραμα για ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση της σχέσης τους σε όλους τους τομείς συνεργασίας, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου ICD της πόλης Herzliya, του Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, στην ομιλία του κατά την τελετή αναγόρευσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως «Κύπρος και Ισραήλ έχουν αρχίσει μια νέα εποχή συνεργασίας που βασίζεται στο κοινό όραμα για ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση της σχέσης μας σε όλους τους τομείς συνεργασίας, ιδιαίτερα της Ενέργειας, της Ασφάλειας, της Οικονομίας, του Τουρισμού, της Έρευνας και της Καινοτομίας», σημειώνοντας ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί απίστευτα αποτελέσματα».

«Ο διάλογος μας αποδεικνύει το κοινό μας όραμα για δημιουργία έργων κοινών συμφερόντων στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, της διαχείρισης κρίσεων, της υγείας, της έρευνας και της τεχνολογίας, της διασποράς, της εκπαίδευσης».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, Ιταλίας ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε τα οφέλη της, σημειώνοντας την πρόσφατη υπογραφή για τη δημιουργία του αγωγού EastMed, μια συμφωνία ύψιστης σημασίας, καθώς και την υιοθέτηση, την περασμένη βδομάδα, του Χάρτη για το Eastern Mediterranean Gas Forum.

Υπογράμμισε ότι οι συνεργασίες αυτές δεν αποκλείουν τη συμμετοχή καμιάς χώρας, «αρκεί να σέβεται και να υιοθετεί τους διεθνείς κανόνες δικαίου, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των ανεξαρτήτων κρατών».

Αναφερόμενος στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία συνεχίζει να ενεργεί ως καταστροφέας με τις στρατιωτικές απειλές, τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές για εποικισμό της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου και της υπογραφής του παράνομου μνημονίου συναντίληψης για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο με τη Λιβύη.

«Ενέργειες που καταδικάστηκαν με τον πιο έντονο τρόπο από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, αφού δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και τη σύμβαση των ΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας», είπε ο Αναστασιάδης.

Αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική των κανονιοφόρων από πλευράς της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και στο Αιγαίο, στη Συρία και τώρα στη Λιβύη.

«Αυτές οι εχθρικές ενέργειες έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό», τόνισε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «παρόλα αυτά παραμένω έντονα προσηλωμένος στη διενέργεια ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, με στόχο την εξεύρεση μιας διαρκούς, βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση των ψησιμάτων των ΗΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου, που θα διασφαλίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την ειρηνική συμβίωση όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εξαρτήσεις από τρίτες χώρες, στρατεύματα και εγγυήσεις».

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι ελπίζει  η Τουρκία να υιοθετήσει, επιτέλους, μια πιο ρεαλιστική και εποικοδομητική προσέγγιση και να απόσχει από ενέργειες που δεν δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για δημιουργία ενός περιβάλλοντος για παραγωγικές διαπραγματεύσεις και να αντιληφθεί τα μεγάλα οφέλη από το να γίνει μέρος της περιφερειακής μας συνεργασίας, καθώς και (τα οφέλη) της λύσης του Κυπριακού που θα επανένωνει την Κύπρο και τον λαό της και θα ενισχύει την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες προς το Ισραήλ για τη στάση αρχών του στο Κυπριακό με την καταδίκη των παράνομων γεωτρητικών σχεδίων της Τουρκίας, καθώς και για την πλήρη στήριξη του στην ελεύθερη ενάσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας  για εξερεύνηση και εκμετάλλευση του εθνικού της πλούτου.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η στενή εταιρική σχέση Κύπρου και Ισραήλ «είναι εδώ για να μείνει».

ViaDiplomacy Newsroom