Αναλυτές: Ο Αραβικός Σύνδεσμος μπορεί να δώσει πολιτική λύση στην Συριακή κρίση
Μια αλλαγή στάσης και προσέγγισης απέναντι στη Συρία στον αραβικό κόσμο, που παρατηρήθηκε πιο πρόσφατα με την επανεισδοχή της χώρας στον Αραβικό Σύνδεσμο (AL), θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ταχύτερη πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης , λένε οι ειδικοί.
Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν σε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο την Κυριακή να αποκαταστήσουν τη συμμετοχή της Συρίας μετά από 12 χρόνια αναστολής.
Η συνεδρίαση αποφάσισε να επαναλάβει «η συμμετοχή των αντιπροσωπειών της κυβέρνησης της Συρίας στις συνεδριάσεις του συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου και όλων των οργανώσεων και οργάνων του από τις 7 Μαΐου 2023», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος.
Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν επίσης να εντείνουν τις προσπάθειες «για να βοηθήσουν τη Συρία να βγει από την κρίση της».
Η αποκατάσταση της ιδιότητας μέλους της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ήταν το επίκεντρο της υπουργικής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της περασμένης εβδομάδας μεταξύ της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ, της Αιγύπτου και της Συρίας στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν, ως μέρος της διαδικασίας εξομάλυνσης των Αραβικών με τη Συρία, της οποίας η ένταξη στο Αραβικό Σύνδεσμο ανεστάλη το 2011.
Τα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, καθώς και η Ιορδανία, η Αίγυπτος και το Ιράκ πραγματοποίησαν παρόμοια υπουργική συνάντηση στα μέσα Απριλίου στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσουν την επιστροφή της Συρίας.
Λίγες μέρες μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud επισκέφθηκε τη Δαμασκό, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη Σαουδάραβα αξιωματούχου στη Συρία εδώ και 12 χρόνια.
Αργά την Κυριακή, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση απαντώντας στην παραδοχή του Αραβικό Σύνδεσμο, λέγοντας ότι «η Συρία παρακολουθεί τις θετικές τάσεις και τις αλληλεπιδράσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην αραβική περιοχή και πιστεύει ότι αυτές ωφελούν όλες τις αραβικές χώρες και ευνοούν τη σταθερότητα , την ασφάλεια και την ευημερία των λαών τους».
Τόνισε ότι το επόμενο στάδιο απαιτεί μια πρακτική και εποικοδομητική αραβική προσέγγιση που βασίζεται στον διάλογο, τον αμοιβαίο σεβασμό και τα κοινά συμφέροντα του αραβικού έθνους.
Οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες στη Συρία αναγνώρισαν επίσης τη νέα εξέλιξη στον αραβικό στίβο ως μια θετική και ζωτική αλλαγή στην αραβική στάση απέναντι στη Συρία και τον εμφύλιο της.
Ο Οσάμα Ντανούρα , πολιτικός εμπειρογνώμονας, είπε στο Xinhua [Κρατικό Πρακτορείο Κίνας] ότι η αλλαγή αντικατοπτρίζει ότι οι αραβικές χώρες αναγνωρίζουν ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η απόρριψη της ξένης επέμβασης και άλλοι παράγοντες είναι βασικοί για τη λύση της συριακής κρίσης.
Ο Ντανούρα θεώρησε την επιστροφή της Συρίας στον αραβικό κόσμο ως μια κίνηση που «κόβει το δρόμο» πριν από την ξένη επέμβαση, η οποία δείχνει μια καλή αρχή για εποικοδομητικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των ίδιων των αραβικών κρατών και με άλλες χώρες της περιοχής.
«Οι Άραβες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Συρία να φτάσει στην πολιτική λύση και θα ήταν ευπρόσδεκτο εδώ εάν δεν εμπλέκεται ξένη ατζέντα», σημείωσε ο Ντανούρα.
Από τα τέλη του περασμένου έτους, ο άνεμος της αλλαγής στην περιοχή θα μπορούσε να γίνει αισθητός καθώς έλαβε χώρα μια αναταραχή διπλωματικών δραστηριοτήτων για να επαναφέρει τη Συρία από την απομόνωση στο αραβικό μαντρί.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρωτοστατούν στις προσπάθειες για να σπάσουν τον πάγο μεταξύ Συρίας και Σαουδικής Αραβίας μετά από χρόνια διακοπής των σχέσεων και έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη φέτος που είδε τις δύο χώρες να αποκαθιστούν τις διπλωματικές σχέσεις και τους υπουργούς Εξωτερικών να επισκέπτονται ο ένας τον άλλον.
Αναμένει ότι η περιοχή ξεδιπλώνει ένα νέο στάδιο στο οποίο «η εξάρθρωση της περιφερειακής σύγκρουσης, η αποκατάσταση του ελάχιστου επιπέδου της αραβικής συναίνεσης και η επίτευξη μιας κατάστασης κερδοφόρα» θα είναι το θέμα.
Ο Mohammad al-Omari, πολιτικός εμπειρογνώμονας και συγγραφέας, είπε στο Xinhua ότι σήμερα οι αραβικές χώρες φαίνεται να εγκαταλείπουν τις διαφορές και να ξεκινούν μια νέα εποχή κατανόησης και συναίνεσης.
Πιστεύει ότι η Συρία βρίσκεται τώρα στο δεύτερο μισό της πολιτικής λύσης λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στον αραβικό κόσμο προς τη Συρία.
«Η επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο δεν σημαίνει επίλυση της συριακής κρίσης, αλλά θα πρέπει να διευκολύνει και να επιταχύνει τους μηχανισμούς της λύσης», είπε.