Ανακούφιση και σκεπτικισμός για τη Συμφωνία – Οι πρώτες αντιδράσεις του διαδικτύου μετά το Eurogroup
Των Νίκου Αρβανίτη/Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα
Μήπως το ελληνικό διαδίκτυο άρχισε να εγκαταλείπει την αρχική μετεκλογική ευφορία και να «συνέρχεται» από τον «ιό των διαπραγματεύσεων»; Πώς αντιμετωπίζει θεσμούς και εκπροσώπους των «ενδιαφερομένων μερών»; Πως είδε το ελληνικό διαδίκτυο το «ευτυχές τέλος» των διαπραγματεύσεων του Eurogroup στις 20/02;
Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρούμε να δώσουμε με τη βοήθεια της πλατφόρμας monitoring palo pro αναλύοντας τις αντιδράσεις του ελληνικού διαδικτύου για την περίοδο 19-22/ /2015.
Το Eurogroup κυριάρχησε στο διαδίκτυο εξαιτίας της κρίσιμης συνεδρίασης του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας με το σύνολο των αναφορών να ανέρχονται στις 46.413, τόσο σε επίπεδο θεσμών όσο και επίπεδο προσώπων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατέγραψε συγκριτικά με το Eurogroup πολύ μικρό αριθμό αναφορών (2.884), ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) ακόμα πιο μικρό, μόλις 697 αναφορές, παρά το γεγονός ότι είναι ο μόνος θεσμός που έχει τη δυνατότητα παροχής ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.
Ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης εξακολουθεί να συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά αναφορών με σύνολο 29.481 αναφορές, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ με 8.658 αναφορές. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με 4.613 αναφορές και ακολουθούν ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με 1.925 αναφορές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε με 1.340 αναφορές και τέλος ο Βέλγος πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με 152 αναφορές.
Ο Γιάν(ν(ης Βαρουφάκης εξακολουθεί να «κυριαρχεί» στα αρνητικά σχόλια και τα συναισθήματα στα social media καθώς για τρίτη συνεχή φορά (σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία) συγκεντρώνει τα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα από όλους, που αριθμούνται σε 4.661 έναντι των 4.538 θετικών.
Την πρώτη θέση στα θετικά συναισθήματα κατέχει ο Αλέξης Τσίπρας καθώς συγκεντρώνει 1.087 έναντι 595 αρνητικών. Ο Αλέξης Τσίπρας στο προηγούμενο Eurogroup είχε καταγράψει για πρώτη φορά περισσότερα αρνητικά συναισθήματα.